Nieziemska szarlotka Kasi Dowbor. Zrobisz w kilka chwil z 5 składników

Pyszna, aromatyczna i nieziemsko łatwa w wykonaniu - taka jest szarlotka Kasi Dowbor. Jedno z najpopularniejszych ciast doczekało się mnóstwa wariacji. Również ta przypadnie Wam do gustu. Zapiszcie sobie ten przepis. Nie raz z niego skorzystacie!

Nieziemska szarlotka Kasi Dowbor. Zrobisz w kilka chwil z 5 składnikówSzarlotkę Kasi Dowbor zrobisz z 5 składników - Pyszności; Fot. Pixabay/Instagram: katarzyna_dowbor_official (screenshot)
SKOMENTUJ

Szarlotka to - według tradycyjnego przepisu - kruche ciasto nadziewane jabłkami. Deser ten wywodzi się z Francji, a jego nazwa pochodzi od imienia żony cara Mikołaja I - Charlotty. Dawniej do ciasta dodawano masło, smalec lub nawet oba rodzaje tłuszczu. Na nadzienie używano poszatkowanych jabłek surowych, lekko podsmażonych lub duszonych na marmoladę. Niekiedy nadzienie wzbogacano gruszkami lub rodzynkami.

Szarlotka czy jabłecznik?

Często używamy tych słów zamiennie. Pozornie takie same ciasta, różnią się między sobą sposobem przygotowania. Głównym składnikiem szarlotki są jabłka pokrojone w plastry, układane na kruchym cieście i posypane cynamonem i cukrem. Na wierzchu ciasta często znajduje się druga warstwa kruchego ciasta lub kruszonka, która dodaje chrupkości i smaku. Co ciekawe, szarlotka - w przeciwieństwie do jabłecznika - nie musi posiadać jabłek. Wypełnieniem mogą być inne owoce, a nawet wytrwane dodatki.

Jabłecznik jest ciastem pochodzenia niemieckiego i składa się z pokrojonych w kostkę jabłek, które są układane na cieście drożdżowym lub biszkoptowym. Na wierzchu często znajduje się kruszonka, a czasami także galaretka jabłkowa, która dodaje smaku i wilgoci. W przypadku jabłecznika najczęściej korzysta się z surowych owoców, natomiast w przypadku szarlotki - już poddanych obróbce.

Kasia Dowbor serwuje szarlotkę z jabłkami w karmelu - Pyszności Fot. Pixabay
Kasia Dowbor serwuje szarlotkę z jabłkami w karmelu - Pyszności Fot. Pixabay

Szarlotka Kasi Dowbor z 5 składników. Przepis

Do szarlotki idealnie sprawdzą się kwaśne lub słodko-kwaśne odmiany jabłek, które równoważą smak słodkiego ciasta. Najlepszym wyborem będzie Antonówka i Szara reneta, sprawdzi się również owoc jabłoni Ligol.

Jeśli jednak jesteś fanem słodkich odmian, to sięgnij po Championa. Lobo i Papierówka są kruchymi odmianami jabłek, ale również i je uważa się za odpowiednie do szarlotki.

Składniki:

  • 6 jabłek
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • łyżka masła
  • łyżka cynamonu
  • 150 g cukru

Przygotowanie:

  1. Jabłka obierz ze skórki i usuń z nich gniazda nasienne. Następnie pokrój owoce w nieregularne kawałki.
  2. Rozgrzej masło na dużej patelni i dodaj do niego cukier. Mieszaj, aż cukier zbrązowieje i zrobi się z niego karmel.
  3. Do karmelu dodaj jabłka oraz cynamon. Podsmaż całość tak, by jabłka zmiękły. Następnie odstaw masę, by ostygła.
  4. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż ciastem francuskim i rozłóż na nim owoce w karmelu.
  5. Wierzch posyp cynamonem. Szarlotkę możesz również udekorować np. plecionką z ciasta francuskiego.
  6. Szarlotkę piecz przez około 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Ciasto powinno się ładnie zrumienić.

Szukasz inspiracji na dania z jabłkami? Zobacz przepis na smakowite racuszki: 

Wybrane dla Ciebie

Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Trę cukinię i robię z niej muffinki. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Trę cukinię i robię z niej muffinki. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Jak zagęścić jabłka na szarlotkę? Ciasto postoi i nic nie wypłynie
Jak zagęścić jabłka na szarlotkę? Ciasto postoi i nic nie wypłynie
Kurczak pieczony w tym maśle to niebo w gębie. Każdy kawałek jest soczysty
Kurczak pieczony w tym maśle to niebo w gębie. Każdy kawałek jest soczysty
Chipsy bez chemii. Zaskocz się smakiem liści kalafiora
Chipsy bez chemii. Zaskocz się smakiem liści kalafiora
Co roku na Dzień Matki robię ten sernik. Każdy jego kęs rozpływa się w ustach
Co roku na Dzień Matki robię ten sernik. Każdy jego kęs rozpływa się w ustach
Kotlety książęce biją na głowę nawet te papieskie. Mogłabym je jeść nawet codziennie
Kotlety książęce biją na głowę nawet te papieskie. Mogłabym je jeść nawet codziennie
Biorę 2 jajka i serek wiejski. Po chwili mam pyszny i wyjątkowo puszysty omlet
Biorę 2 jajka i serek wiejski. Po chwili mam pyszny i wyjątkowo puszysty omlet
Leżały między kawałkami sera i dziwiły wszystkich. Nazwa przekąski dodatkowo mnie zmroziła
Leżały między kawałkami sera i dziwiły wszystkich. Nazwa przekąski dodatkowo mnie zmroziła