Nieziemska szarlotka Kasi Dowbor. Zrobisz w kilka chwil z 5 składników

Pyszna, aromatyczna i nieziemsko łatwa w wykonaniu - taka jest szarlotka Kasi Dowbor. Jedno z najpopularniejszych ciast doczekało się mnóstwa wariacji. Również ta przypadnie Wam do gustu. Zapiszcie sobie ten przepis. Nie raz z niego skorzystacie!

ObrazekSzarlotkę Kasi Dowbor zrobisz z 5 składników - Pyszności; Fot. Pixabay/Instagram: katarzyna_dowbor_official (screenshot)

Szarlotka to - według tradycyjnego przepisu - kruche ciasto nadziewane jabłkami. Deser ten wywodzi się z Francji, a jego nazwa pochodzi od imienia żony cara Mikołaja I - Charlotty. Dawniej do ciasta dodawano masło, smalec lub nawet oba rodzaje tłuszczu. Na nadzienie używano poszatkowanych jabłek surowych, lekko podsmażonych lub duszonych na marmoladę. Niekiedy nadzienie wzbogacano gruszkami lub rodzynkami.

Szarlotka czy jabłecznik?

Często używamy tych słów zamiennie. Pozornie takie same ciasta, różnią się między sobą sposobem przygotowania. Głównym składnikiem szarlotki są jabłka pokrojone w plastry, układane na kruchym cieście i posypane cynamonem i cukrem. Na wierzchu ciasta często znajduje się druga warstwa kruchego ciasta lub kruszonka, która dodaje chrupkości i smaku. Co ciekawe, szarlotka - w przeciwieństwie do jabłecznika - nie musi posiadać jabłek. Wypełnieniem mogą być inne owoce, a nawet wytrwane dodatki.

Jabłecznik jest ciastem pochodzenia niemieckiego i składa się z pokrojonych w kostkę jabłek, które są układane na cieście drożdżowym lub biszkoptowym. Na wierzchu często znajduje się kruszonka, a czasami także galaretka jabłkowa, która dodaje smaku i wilgoci. W przypadku jabłecznika najczęściej korzysta się z surowych owoców, natomiast w przypadku szarlotki - już poddanych obróbce.

Obrazek
Kasia Dowbor serwuje szarlotkę z jabłkami w karmelu - Pyszności Fot. Pixabay

Szarlotka Kasi Dowbor z 5 składników. Przepis

Do szarlotki idealnie sprawdzą się kwaśne lub słodko-kwaśne odmiany jabłek, które równoważą smak słodkiego ciasta. Najlepszym wyborem będzie Antonówka i Szara reneta, sprawdzi się również owoc jabłoni Ligol.

Jeśli jednak jesteś fanem słodkich odmian, to sięgnij po Championa. Lobo i Papierówka są kruchymi odmianami jabłek, ale również i je uważa się za odpowiednie do szarlotki.

Składniki:

  • 6 jabłek
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • łyżka masła
  • łyżka cynamonu
  • 150 g cukru

Przygotowanie:

  1. Jabłka obierz ze skórki i usuń z nich gniazda nasienne. Następnie pokrój owoce w nieregularne kawałki.
  2. Rozgrzej masło na dużej patelni i dodaj do niego cukier. Mieszaj, aż cukier zbrązowieje i zrobi się z niego karmel.
  3. Do karmelu dodaj jabłka oraz cynamon. Podsmaż całość tak, by jabłka zmiękły. Następnie odstaw masę, by ostygła.
  4. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż ciastem francuskim i rozłóż na nim owoce w karmelu.
  5. Wierzch posyp cynamonem. Szarlotkę możesz również udekorować np. plecionką z ciasta francuskiego.
  6. Szarlotkę piecz przez około 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Ciasto powinno się ładnie zrumienić.

Szukasz inspiracji na dania z jabłkami? Zobacz przepis na smakowite racuszki: 

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej