PoradyNigdy nie wkładaj chleba do lodówki. Ekspertka tłumaczy, co się stanie

Nigdy nie wkładaj chleba do lodówki. Ekspertka tłumaczy, co się stanie

Nie wkładaj chleba do lodówki. Fot. Pixabay, Instagram
Nie wkładaj chleba do lodówki. Fot. Pixabay, Instagram

31.07.2023 08:01, aktual.: 31.07.2023 08:18

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Często zdarza nam się kupić zbyt dużo pieczywa, które się marnuje. Wiele osób szuka więc sposobów na to, by przedłużyć jego świeżość. Niektórzy, idąc za ciosem, postępują z nim tak, jak z innymi produktami - wkładają go do lodówki. Ekspertka uważa jednak, że nie jest to najlepszy pomysł.

Lodówka jest jednym z najlepszych wynalazków ludzkości. Doskonale sprawdza się szczególnie w upały, kiedy żywność szybciej się psuje. Nie jest to jednak najodpowiedniejsze miejsce dla chleba, choć wielu z nas korci, by schować w lodówce pieczywo. Co złego może się stać?

Nie wkładaj chleba do lodówki. Ekspertka od żywności wyjawia nieprzyjemną prawdę

Zapewne wielu z nas wpadło na to, by przechowywać chleb w lodówce. W końcu to środowisko, które jest przyjazne wielu produktom spożywczym. Sprawia, że nie psują się tak szybko i mają dłuższą przydatność do spożycia. Chleb powinniśmy jednak trzymać od niej jak najdalej.

Odpowiednim miejscem dla pieczywa jest chlebak. Jeśli jednak chcemy, by był dłużej przydatny do spożycia niż dwa-trzy dni, warto włożyć go do zamrażarki. Ten sposób pozwala zatrzymać rozwój drobnoustrojów, które odpowiadają za gnicie.

- Nasz jest zawsze w zamrażarce, od chwili, gdy wracamy do domu ze sklepu - wyjaśnia ekspertka Lora w filmie udostępnionym na Instagramie.

Dodaje również, że pieczywo przechowywane w lodówce może czerstwieć dwa razy szybciej niż przechowywane w pokojowej temperaturze. Warto pamiętać też, że za pleśnienie odpowiada zbyt duża wilgoć. Należy zatem trzymać pieczywo w suchym miejscu, najlepiej w temperaturze pokojowej. Nie można też zawijać chleba czy bułek w folie spożywcze bądź aluminiowe.

Jeśli chleb stał się czerstwy, a zależy nam, by odzyskał świeżość, wystarczy kilka minut i odrobina wody, by znów się cieszyć się doskonałym pieczywem. Zanurz na kilka sekund bochenek w zimnej wodzie, a potem włóż do piekarnika z termoobiegiem, nagrzanego do 180 stopni na kilka minut. Ten sposób naprawdę działa.