Nigdy nie zamrażaj tych ciast po świętach. To na pewno źle się skończy
Na święta przygotowujemy mnóstwo różnych potraw i deserów. Niektóre nie mogą zbyt długo stać w lodówce, a do mrożenia się nie nadają. Tak jest z sałatką jarzynową z majonezem oraz z ciastem. Oczywiście istnieją pewne rodzaje ciasta, które możemy mrozić, jednak niektóre musimy zjeść od razu.
27.12.2023 18:25
Ciasta to ważna część smakołyków, które serwujemy podczas świąt Bożego Narodzenia. Czasem jest tego tak dużo, że nie jesteśmy w stanie przejeść tych wszystkich dobroci.D Dlatego też staramy się mrozić pozostałości, by nic się nie zmarnowało. Niestety, nie wszystko nadaje się do mrożenia. Niektóre ciasta po wyjęciu z zamrażalnika będą okropne i czeka nas kulinarna katastrofa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Te ciasta nie są przeznaczone do mrożenia. Staną się niesmaczne i mało estetyczne
Na wigilijnym stole spotkamy najczęściej piernika, sernik i makowca. Często pojawiają się też ciasta z kremem i galaretką. Jeśli upiekliśmy kilka blach, możemy być pewni, że nie zjemy wszystkiego. Niektóre smakołyki możemy zamrozić na później. Musimy jednak wiedzieć, jakie ciasta się do tego nadają. Jeśli zamrozimy nieodpowiednie, możemy stworzyć małą kulinarną katastrofę. Deser stanie się niesmaczny i wodnisty. Takie ciasta najlepiej zjeść od razu. Do tej grupy należą desery:
- z galaretką,
- z bitą śmietaną,
- bezy (wyjątek: desery lodowe).
Które ciasta możemy mrozić?
Większość ciast się nadaje do mrożenia, wśród nich są:
- ucierane,
- kruche,
- ptysiowe,
- drożdżowe,
- francuskie.
Tutaj trzeba przestrzegać kilku zasad. Placek podziel na mniejsze części, by wyciągać tylko po kawałku. Ciasto rozmrażaj powoli, dobrym pomysłem jest włożenie go do lodówki i pozwolenie na to, by czas działał. Dzięki temu deser będzie tak samo smaczny. Jest to niezwykle ważne w przypadku, gdy mrozisz sernik, miodownik, orzechowiec lub inny biszkopt z kremem.
Zobacz także