Nikt nie robi lepszych pyz niż Makłowicz. Zawsze wychodzą puszyste, a farsz soczysty
Pyzy ziemniaczane z przepisu Roberta Makłowicza to pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Wychodzą idealnie miękkie, puszyste i świetnie doprawione.
23.09.2022 15:40
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Przepis Roberta Makłowicza
Robert Makłowicz to znany krytyk kulinarny i osobowość telewizyjna. Na swoich kontach w profilach społecznościowych oraz w serwisie YouTube często dzieli się również swoimi sprawdzonymi przepisami na różne dania. Dziś mamy dla Ciebie jego patent na rewelacyjne pyzy z mięsem. To tani i sycący obiad, który pokocha cała Twoja rodzina. Apetyczne kulki z ziemniaczanego ciasta z mięsnym farszem wprost rozpływają się w ustach. Robert Makłowicz latami doprowadzał ten przepis do perfekcji.
Jakie ziemniaki do pyz będą najlepsze? Postaw na mączyste odmiany. Mają w sobie najwięcej skrobi, dzięki czemu ziemniaki łatwiej się rozpadają i tym samym łatwiej jest uformować z nich kulki. Mączyste odmiany to między innymi Bryza, Gracja czy Ibis. Inne odmiany kartofli nie sprawdzą się zbyt dobrze.
Pyzy ziemniaczane z mięsem
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 300 g mięsa wieprzowego
- 130 g mąki pszennej
- 15 g mąki ziemniaczanej
- 3 jaja
- 1 cebula
- 1 szklanka bułki tartej
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni z rozgrzanym olejem. Mięso wieprzowe pokrój również na małe kawałki i dodaj do cebuli. Podduś całość z odrobiną wody i dopraw solą oraz pieprzem. Ściągnij mięso z patelni i odstaw do wystudzenia, żeby nie sparzyć jajka. Następnie zmiel je w maszynce. Do powstałej masy dodaj jajko, sól i pieprz i wyrób masę.
Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odciśnij nadmiar wody, aby ciasto nie było za rzadkie. Dodaj pozostałe jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną i ugnieć ziemniaki. Jeśli masa nie jest wystarczająco zwarta, możesz dodać więcej mąki ziemniaczanej. Z ciasta uformuj placki, połóż na środek porcję mięsa i zawiń w kulkę.
Pyzy gotuj w osolonej wodzie ok. 10 minut, a gdy wypłyną na powierzchnię, są gotowe. Serwuj je z okrasą z cebuli i boczku. Smacznego!