PrzepisNikt nie robi lepszych pyz niż Makłowicz. Zawsze wychodzą puszyste, a farsz soczysty

Nikt nie robi lepszych pyz niż Makłowicz. Zawsze wychodzą puszyste, a farsz soczysty

Pyzy ziemniaczane z przepisu Roberta Makłowicza to pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Wychodzą idealnie miękkie, puszyste i świetnie doprawione.

Nikt nie robi lepszych pyz niż Makłowicz. Zawsze wychodzą puszyste, a farsz soczysty
Ewa

23.09.2022 15:40

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Przepis Roberta Makłowicza

Robert Makłowicz to znany krytyk kulinarny i osobowość telewizyjna. Na swoich kontach w profilach społecznościowych oraz w serwisie YouTube często dzieli się również swoimi sprawdzonymi przepisami na różne dania. Dziś mamy dla Ciebie jego patent na rewelacyjne pyzy z mięsem. To tani i sycący obiad, który pokocha cała Twoja rodzina. Apetyczne kulki z ziemniaczanego ciasta z mięsnym farszem wprost rozpływają się w ustach. Robert Makłowicz latami doprowadzał ten przepis do perfekcji.

Jakie ziemniaki do pyz będą najlepsze? Postaw na mączyste odmiany. Mają w sobie najwięcej skrobi, dzięki czemu ziemniaki łatwiej się rozpadają i tym samym łatwiej jest uformować z nich kulki. Mączyste odmiany to między innymi Bryza, Gracja czy Ibis. Inne odmiany kartofli nie sprawdzą się zbyt dobrze.

Pyzy ziemniaczane z mięsem

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 300 g mięsa wieprzowego
  • 130 g mąki pszennej
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • 3 jaja
  • 1 cebula
  • 1 szklanka bułki tartej
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni z rozgrzanym olejem. Mięso wieprzowe pokrój również na małe kawałki i dodaj do cebuli. Podduś całość z odrobiną wody i dopraw solą oraz pieprzem. Ściągnij mięso z patelni i odstaw do wystudzenia, żeby nie sparzyć jajka. Następnie zmiel je w maszynce. Do powstałej masy dodaj jajko, sól i pieprz i wyrób masę.

Pyzy ziemniaczane- Pyszności/ Canva
Pyzy ziemniaczane- Pyszności/ Canva

Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odciśnij nadmiar wody, aby ciasto nie było za rzadkie. Dodaj pozostałe jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną i ugnieć ziemniaki. Jeśli masa nie jest wystarczająco zwarta, możesz dodać więcej mąki ziemniaczanej. Z ciasta uformuj placki, połóż na środek porcję mięsa i zawiń w kulkę.

Pyzy ziemniaczane- Pyszności/ Pixabay
Pyzy ziemniaczane- Pyszności/ Pixabay

Pyzy gotuj w osolonej wodzie ok. 10 minut, a gdy wypłyną na powierzchnię, są gotowe. Serwuj je z okrasą z cebuli i boczku. Smacznego!

Pyzy ziemniaczane- Pyszności/ Canva
Pyzy ziemniaczane- Pyszności/ Canva

Zgłodniałeś? Zobacz 5 najlepszych przepisów na pierogi