Nikt nie robi takiej marynaty do grilla jak Magda Gessler. Mięso jest mięciutkie i soczyste

Magda Gessler wie, że dobrze doprawione mięso to klucz do sukcesu udanego grilla. Sama sól i pieprz tu nie wystarczą, bowiem kurczak czy karkówka z rusztu muszą być nie tylko smaczne, ale i mięciutkie. Suchym "podeszwom" z grilla mówimy stanowcze nie i w tym roku stawiamy na marynatę autorstwa królowej polskiej sceny kulinarnej. 

ObrazekMagda Gessler pokazała, jak zrobić marynatę - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook: Magda Gessler

Majówka już tuż-tuż, ale Polacy skorzystali z ładnej pogody i już wcześniej rozpoczęli sezon grillowy. Na to czekaliśmy wszyscy. Zapach skwierczącej kiełbasy i dochodzącej karkówki łechce nasze nozdrza i pobudza ślinianki, a my każdą wolną chwilę spędzalibyśmy na grillowaniu. Nic nie stoi na przeszkodzie (no, może poza deszczem), ale warto się wcześniej dobrze do tego przygotować. A czy istnieje lepsza osoba do czerpania kulinarnej inspiracji niż Magda Gessler we własnej osobie?

Obrazek
Magda Gessler pokazała, jak zrobić marynatę - Pyszności; foto: Canva

Korzystając więc z tego, że prowadząca "Kuchennych Rewolucji" zdradziła ostatnio swój przepis na marynatę do kurczaka, mamy już pewność, że następne serwowane przez nas skrzydełka, pierś i udka z grilla będą lepsze niż kiedykolwiek. Sposób Magdy Gessler na marynatę jest prosty, ale nieco zaskakujący. Używa do niej między innymi... jogurtu naturalnego. Czujesz się zaciekawiony? Oto receptura!

Marynata do kurczaka Magdy Gessler

Składniki:

  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego - 180 g
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
  • połowa cytryny
  • 1/3 łyżeczki soli
  • pieprz do smaku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • udka, pierś lub skrzydełka z kurczaka

Sposób przygotowania:

Obrazek
Magda Gessler pokazała, jak zrobić marynatę - Pyszności; foto: Canva

Z cytryny wyciśnij sok, a ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Oba składniki umieść w misce. Dodaj do nich jogurt naturalny i oliwę z oliwek. Tę mieszankę dopraw solą, pieprzem i rozmarynem. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Oczyszczonego i osuszonego kurczaka włóż do przygotowanej marynaty. Miskę zawiń teraz folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilkanaście godzin. Wyjmij ją dopiero godzinę przed wrzuceniem kurczaka na grilla, żeby mógł w tym czasie nabrać temperatury pokojowej. Kurczaka grilluje się dosyć krótko, ale pamiętaj o tym, by umieścić go na ruszcie, dopiero gdy ten będzie już mocno nagrzany.

A gdy będziesz chciał odpocząć od grillowania i rozkoszować się klasyką spróbuj pierogów z naszego przepisu.

Wybrane dla Ciebie

Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę