Nikt nie robi takiej marynaty do grilla jak Magda Gessler. Mięso jest mięciutkie i soczyste

Magda Gessler wie, że dobrze doprawione mięso to klucz do sukcesu udanego grilla. Sama sól i pieprz tu nie wystarczą, bowiem kurczak czy karkówka z rusztu muszą być nie tylko smaczne, ale i mięciutkie. Suchym "podeszwom" z grilla mówimy stanowcze nie i w tym roku stawiamy na marynatę autorstwa królowej polskiej sceny kulinarnej. 

ObrazekMagda Gessler pokazała, jak zrobić marynatę - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook: Magda Gessler

Majówka już tuż-tuż, ale Polacy skorzystali z ładnej pogody i już wcześniej rozpoczęli sezon grillowy. Na to czekaliśmy wszyscy. Zapach skwierczącej kiełbasy i dochodzącej karkówki łechce nasze nozdrza i pobudza ślinianki, a my każdą wolną chwilę spędzalibyśmy na grillowaniu. Nic nie stoi na przeszkodzie (no, może poza deszczem), ale warto się wcześniej dobrze do tego przygotować. A czy istnieje lepsza osoba do czerpania kulinarnej inspiracji niż Magda Gessler we własnej osobie?

Obrazek
Magda Gessler pokazała, jak zrobić marynatę - Pyszności; foto: Canva

Korzystając więc z tego, że prowadząca "Kuchennych Rewolucji" zdradziła ostatnio swój przepis na marynatę do kurczaka, mamy już pewność, że następne serwowane przez nas skrzydełka, pierś i udka z grilla będą lepsze niż kiedykolwiek. Sposób Magdy Gessler na marynatę jest prosty, ale nieco zaskakujący. Używa do niej między innymi... jogurtu naturalnego. Czujesz się zaciekawiony? Oto receptura!

Marynata do kurczaka Magdy Gessler

Składniki:

  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego - 180 g
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
  • połowa cytryny
  • 1/3 łyżeczki soli
  • pieprz do smaku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • udka, pierś lub skrzydełka z kurczaka

Sposób przygotowania:

Obrazek
Magda Gessler pokazała, jak zrobić marynatę - Pyszności; foto: Canva

Z cytryny wyciśnij sok, a ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Oba składniki umieść w misce. Dodaj do nich jogurt naturalny i oliwę z oliwek. Tę mieszankę dopraw solą, pieprzem i rozmarynem. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Oczyszczonego i osuszonego kurczaka włóż do przygotowanej marynaty. Miskę zawiń teraz folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilkanaście godzin. Wyjmij ją dopiero godzinę przed wrzuceniem kurczaka na grilla, żeby mógł w tym czasie nabrać temperatury pokojowej. Kurczaka grilluje się dosyć krótko, ale pamiętaj o tym, by umieścić go na ruszcie, dopiero gdy ten będzie już mocno nagrzany.

A gdy będziesz chciał odpocząć od grillowania i rozkoszować się klasyką spróbuj pierogów z naszego przepisu.

Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇