NewsyNoLo – na czym polega ten trend, najpopularniejsze bezalkoholowe drinki

NoLo – na czym polega ten trend, najpopularniejsze bezalkoholowe drinki

Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pyszności - Fot. Adobe Stock
Katarzyna Gileta
19.02.2023 17:02

Młodzi ludzie są coraz bardziej świadomi swojego zdrowia oraz tego, że zależy ono w znacznym stopniu od tego, co jemy i pijemy. Idąc tym tropem, unikają oni alkoholu, starają się go ograniczać lub rezygnują z niego całkowicie. W ten sposób nadchodzi moda na NoLo. Bo trzeźwość również może być modna.

NoLo - co to jest?

NoLo jest to skrót od „No- and Low Alcohol Beverages”, co oznacza napoje, które kojarzą się z alkoholem, ale mają jego obniżoną zawartość. Chodzi więc o piwa, wina, drinki, koktajle bezalkoholowe lub niskoprocentowe.

Rok 2023 już został ochrzczony rokiem NoLo ze względu na trend, który ogarnia coraz szersze kręgi. Sprzedaż napojów o niskiej zawartości alkoholu lub bezalkoholowych z roku na rok rośnie, więc nic dziwnego, że na rynku pojawia się ich coraz więcej.

Trend NoLo jest zauważany szczególnie w gronie osób z pokolenia Z, czyli w wieku 16-25 lat. Z badań wynika, że osoby z tego przedziału wiekowego aż o 10 proc. częściej deklarują życie bez alkoholu niż osoby w wieku 55-74 lat.

Powodów do picia bezalkoholowych napojów jest naprawdę dużo: niepełnoletność, poranna pobudka, kierowanie samochodem, zażywanie leków. Jeśli jesteśmy inicjatorami towarzyskiego spotkania lub domowej posiadówki, warto postarać się o to, by nasi goście mieli różne alternatywy. Możemy zakupić gotowe koktajle lub piwa bezalkoholowe, ale możemy też postawić na ciekawe koktajle. Pomysłów na drinki o obniżonej zawartości alkoholu jest mnóstwo.

Frog

Składniki:

  • 40 ml bezalkoholowego blue curacao,
  • 60 ml soku ananasowego,
  • 80 ml soku grejpfrutowego,
  • do dekoracji: wiórki kokosowe i plaster limonki.

Sposób przygotowania:

Do shakera wlewamy soki i blue curacao. Wszystko dokładnie mieszamy. Drink nabierze fantastycznego zielonego koloru. Kieliszek do margarity przekręcamy do góry dnem. Jego brzegi zanurzamy najpierw w wodzie, a potem przykładamy do rozsypanych wiórków kokosowych. Ostrożnie wlewamy do niego drink z shakera, a brzeg kieliszka przyozdabiamy limonką.

Pikantne shandy w stylu NoLo

Składniki:

  • 1/3 puszki zimnego bezalkoholowego piwa,
  • sok z limonki,
  • sos Worcestershire,
  • tabasco,
  • sok pomidorowy,
  • Maggi,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki koktajlu wystarczy ze sobą wymieszać. Przyprawy dodajemy według własnego upodobania.

Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pyszności - Fot. Adobe Stock

Mohito bezalkoholowe

Składniki:

  • 2 ćwiartki limonki,
  • 6-7 listków mięty,
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego,
  • kilka kostek lodu,
  • sprite lub 7 Up,
  • woda gazowana.

Sposób przygotowania:

W szklance do whisky umieszczamy miętę i limonkę. Dodajemy cukier trzcinowy i tłuczony lód tak, by zajmował ok. 2/3 wysokości szklanki. Uzupełniamy spritem i wodą w proporcji 2:1.

Bezalkoholowy szampan z granatem

Składniki:

  • granat,
  • sok z granatu,
  • kilka gałązek rozmarynu,
  • zimna woda gazowana.

Sposób przygotowania:

Do ¼ wysokości kieliszka do szampana wlewamy sok z granatu. Uzupełniamy wodą gazowaną do wysokości 2/3 kieliszka. Do środa wrzucamy kilka ziarenek granatu i gałązkę rozmarynu.

Tęczowy ananas

Składniki:

  • 100 ml soku ananasowego,
  • 100 ml soku pomarańczowego,
  • 10 ml grenadyny,
  • kilka kostek lodu.

Sposób przygotowania:

Pokruszony lód i oba soki umieszczamy w shakerze. Dokładnie mieszamy. Zawartość przelewamy do wysokiej szklanki. Ostrożnie dolewamy grenadynę tak, by powstała kolorowa warstwa.

NoLo to bardzo zdrowa i bezpieczna moda, która aktualnie zaczyna rozwijać swoje skrzydła również w Polsce. Pokazuje ona, że dobra zabawa nie musi wiązać się z napojami wyskokowymi. Szczególnie że te bezalkoholowe również mogą wyglądać apetycznie.

Autor: Halina Basek

Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na wytrawne babeczki z ricottą i pomidorkami koktajlowymi:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także