NoLo – na czym polega ten trend, najpopularniejsze bezalkoholowe drinki
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Młodzi ludzie są coraz bardziej świadomi swojego zdrowia oraz tego, że zależy ono w znacznym stopniu od tego, co jemy i pijemy. Idąc tym tropem, unikają oni alkoholu, starają się go ograniczać lub rezygnują z niego całkowicie. W ten sposób nadchodzi moda na NoLo. Bo trzeźwość również może być modna.
NoLo - co to jest?
NoLo jest to skrót od „No- and Low Alcohol Beverages”, co oznacza napoje, które kojarzą się z alkoholem, ale mają jego obniżoną zawartość. Chodzi więc o piwa, wina, drinki, koktajle bezalkoholowe lub niskoprocentowe.
Rok 2023 już został ochrzczony rokiem NoLo ze względu na trend, który ogarnia coraz szersze kręgi. Sprzedaż napojów o niskiej zawartości alkoholu lub bezalkoholowych z roku na rok rośnie, więc nic dziwnego, że na rynku pojawia się ich coraz więcej.
Trend NoLo jest zauważany szczególnie w gronie osób z pokolenia Z, czyli w wieku 16-25 lat. Z badań wynika, że osoby z tego przedziału wiekowego aż o 10 proc. częściej deklarują życie bez alkoholu niż osoby w wieku 55-74 lat.
Powodów do picia bezalkoholowych napojów jest naprawdę dużo: niepełnoletność, poranna pobudka, kierowanie samochodem, zażywanie leków. Jeśli jesteśmy inicjatorami towarzyskiego spotkania lub domowej posiadówki, warto postarać się o to, by nasi goście mieli różne alternatywy. Możemy zakupić gotowe koktajle lub piwa bezalkoholowe, ale możemy też postawić na ciekawe koktajle. Pomysłów na drinki o obniżonej zawartości alkoholu jest mnóstwo.
Frog
Składniki:
- 40 ml bezalkoholowego blue curacao,
- 60 ml soku ananasowego,
- 80 ml soku grejpfrutowego,
- do dekoracji: wiórki kokosowe i plaster limonki.
Sposób przygotowania:
Do shakera wlewamy soki i blue curacao. Wszystko dokładnie mieszamy. Drink nabierze fantastycznego zielonego koloru. Kieliszek do margarity przekręcamy do góry dnem. Jego brzegi zanurzamy najpierw w wodzie, a potem przykładamy do rozsypanych wiórków kokosowych. Ostrożnie wlewamy do niego drink z shakera, a brzeg kieliszka przyozdabiamy limonką.
Pikantne shandy w stylu NoLo
Składniki:
- 1/3 puszki zimnego bezalkoholowego piwa,
- sok z limonki,
- sos Worcestershire,
- tabasco,
- sok pomidorowy,
- Maggi,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki koktajlu wystarczy ze sobą wymieszać. Przyprawy dodajemy według własnego upodobania.
Mohito bezalkoholowe
Składniki:
- 2 ćwiartki limonki,
- 6-7 listków mięty,
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego,
- kilka kostek lodu,
- sprite lub 7 Up,
- woda gazowana.
Sposób przygotowania:
W szklance do whisky umieszczamy miętę i limonkę. Dodajemy cukier trzcinowy i tłuczony lód tak, by zajmował ok. 2/3 wysokości szklanki. Uzupełniamy spritem i wodą w proporcji 2:1.
Bezalkoholowy szampan z granatem
Składniki:
- granat,
- sok z granatu,
- kilka gałązek rozmarynu,
- zimna woda gazowana.
Sposób przygotowania:
Do ¼ wysokości kieliszka do szampana wlewamy sok z granatu. Uzupełniamy wodą gazowaną do wysokości 2/3 kieliszka. Do środa wrzucamy kilka ziarenek granatu i gałązkę rozmarynu.
Tęczowy ananas
Składniki:
- 100 ml soku ananasowego,
- 100 ml soku pomarańczowego,
- 10 ml grenadyny,
- kilka kostek lodu.
Sposób przygotowania:
Pokruszony lód i oba soki umieszczamy w shakerze. Dokładnie mieszamy. Zawartość przelewamy do wysokiej szklanki. Ostrożnie dolewamy grenadynę tak, by powstała kolorowa warstwa.
NoLo to bardzo zdrowa i bezpieczna moda, która aktualnie zaczyna rozwijać swoje skrzydła również w Polsce. Pokazuje ona, że dobra zabawa nie musi wiązać się z napojami wyskokowymi. Szczególnie że te bezalkoholowe również mogą wyglądać apetycznie.
Autor: Halina Basek
Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na wytrawne babeczki z ricottą i pomidorkami koktajlowymi: