Novak Djoković wygrał 43 mecze z rzędu. Wystarczyło, że tenisista zmienił dietę

Novak Djokovic to niekwestionowany król tenisa. Chociaż ostatnio odniósł porażkę na Wimbledonie, to nie stracił swojego tytułu. Osiąga sukcesy dzięki ambicji, talentowi oraz ciężkiej pracy. Sam jednak wyznał, że dopiero zmiana diety zaowocowała. Dzięki niej wygrał aż 43 mecze z rzędu.

ObrazekNovak Djokovic , fot. Facebook
Paulina Hermann

Novak Djokovic odstawił kilka produktów

Król tenisowej rakiety w swoim życiu doznał też wielu porażek. Opowiadał o nich w swojej książce "Serwuj, aby wygrać". Zanim został mistrzem jego forma była niestabilna. Poprawiła się, gdy zmienił dietę. Zanim zrezygnował z kilku produktów, długie mecze go męczyły.

"Wygrywałem turniej, a w następnym nieoczekiwanie traciłem siły; wygrywałem wspaniały mecz, a potem kreczowałem w połowie następnego" - czytamy w autobiografii.

To był czas na zmiany. Ze swojej diety wyrzucił gluten, zrezygnował z pizzy, makaronów i białego pieczywa. Zrezygnował też z mleka krowiego (zdecydował się na to, gdy okazało się, że nie toleruje laktozy). W jego jadłospisie jest soja, ryż, kukurydza oraz ziemniaki. Novak Djokovic do diety włączył też produkty bezglutenowe i roślinne.

Jak wygląda jadłospis Novaka Djokovica?

Podstawą menu są owoce i warzywa oraz zdrowe węglowodany. Na początku wypija szklankę wody z cytryną oraz sok z selera. Rano zjada też mieszankę owocową oraz miód. Przyznaje, że unika pokarmów, które potrzebują dużo energii do strawienia. Tę woli poświęcić na treningi.

Po ćwiczeniach wypija koktajl białkowy. Na lunch Novak Djokovic zazwyczaj zjada warzywa (na przykład dynię, cukinię, szparagi, pomidory), bezglutenowy makaron lub wegański ser. Po obiedzie na talerzu królują białkowe produkty. W swojej książce opisał swoją kolację:

"Sałatka ze świeżej zieleniny, z awokado i domowym dressingiem; zupa marchewkowo-imbirowa; kurczak pieczony w całości w cytrynie".

Brzmi jak istna bomba witaminowo-mineralna. Co ciekawe, Djokovic ostatnio zrezygnował też z mięsa. Kurczaka zamienił na białkowe produkty bezmięsne. Stara się też szerokim łukiem omijać słodycze. Kiedy kilka lat temu miał ochotę na czekoladę, zjadł tylko jedną kostkę. Serbski tenisista jest zdania, że to właśnie dyscyplina jest kluczem do sukcesu.

Obrazek
Novak Djokovic (Instagram)
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej