Nowoczesne potrawy wielkanocne. Wymyślne przepisy, które zaskoczą gości

Coraz częściej rezygnujemy z tradycyjnych wielkanocnych przepisów na rzecz nowoczesnych alternatyw. Dlaczego? Powodów istnieje mnóstwo, ale bez wątpienia jednym z nich, jest chęć spróbowania czegoś nowego. Poniżej przedstawiamy propozycje na nowoczesne potrawy na Wielkanoc.

getty imagesPhoto taken in Zagreb, Croatia
Weronika

Nowoczesne śniadanie wielkanocne - co możesz przygotować?

Klasyczne wielkanocne śniadanie składa się z m.in. żurku z białą kiełbasą lub zupy chrzanowej, jaj ugotowanych na twardo, domowego pasztetu z królika oraz klasycznie sałatki jarzynowej.

Chcesz spróbować czegoś nowego? A może jesteś na diecie wegetariańskiej? Zamiast klasycznych propozycji na śniadanie polecamy Ci spróbować pasztetu z ciecierzycy z pastą tahini. Zamiast klasycznych jaj lub faszerowanych jajek wielkanocnych dobrym pomysłem będą również jajeczne muffiny z warzywami.

Jeżeli masz więcej czasu na przygotowania możesz także spróbować jajka po turecku, które może i wymagają więcej pracy, ale z pewnością wpiszą się w kubki smakowe wszystkich gości.

Nowoczesne potrawy wielkanocne - ciekawe propozycje na obiad i kolację

Na wielkanocnym stole nie może oczywiście zabraknąć sałatek, jednak oprócz klasycznej jarzynowej, proponujemy przygotować Ci jedną z nowocześniejszych propozycji:

  • sałatka z rukolą, awokado i jajkiem skropiona sosem winegret,
  • sałatka z tortellini, rukolą, suszonymi pomidorami w sosie na bazie miodu i musztardy,
  • sałatka z porem, serem i kukurydzą,
  • sałatka z kapusty pekińskiej.

Tradycyjny żurek lub zupę chrzanową możesz zastąpić zupą krem z rzeżuchy. Pamiętaj jednak, by podawać ją od razu po przyrządzeniu, ponieważ, gdy będzie stać zbyt długo, może stać się gorzka.

Na ciepłą nowoczesną potrawę wielkanocną świetnie sprawdzi się także chrupiąca tarta z farszem z serka i włoskiej szynki.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości