Nowy hit na wielkanocnym stole. Strąci z podium nawet uwielbianą sałatkę jarzynową
Trudno sobie wyobrazić wielkanocny stół bez sałatek. Miłośnicy tradycji stawiają na pewniaka, czyli sałatkę jarzynową. Jeśli jednak chcesz zaskoczyć swoich bliskich, wypróbuj przepis, w którym główną rolę grają marynowane pieczarki.
Marynowane pieczarki to wszechstronny dodatek, który doskonale komponuje się z różnorodnymi potrawami. Są niezastąpionym składnikiem sosu tatarskiego, który można podawać do jajek, śledzi czy świątecznych pasztetów. Ich kwaśny smak świetnie podkreśli również smak wędlin i pieczonych mięs. Doskonale sprawdzają się też jako składnik sałatek.
Sałatka z marynowanymi pieczarkami jajkami to propozycja, która zaskoczy twoich gości niepowtarzalnym smakiem. Połączenie kwaskowatych pieczarek, słodkiej chrupiącej kukurydzy, świeżych ziół i jajek tworzy wyjątkową kompozycję, która z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom ciekawych połączeń kulinarnych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kofty zapiekam pod ciastem. Pachnie tak pięknie, że od razu burczy w brzuchu
Świąteczna sałatka z marynowanym pieczarkami - przepis
Składniki:
- 1 duży słoik pieczarek marynowanych,
- 1 puszka kukurydzy z puszki,
- 8 jajek,
- 1 średniej wielkości słoik ogórków kiszonych,
- 1 duże jabłko,
- 3 łyżki majonezu,
- 2 płaskie łyżeczki musztardy stołowej,
- 2-3 łyżki wody z ogórków kiszonych,
- koperek, szczypiorek lub natka pietruszki,
- sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotuj na twardo. Ugotowane jajka obierz i pokrój w małą kostkę. Przełóż je do dużej miski. Dodaj pokrojone pieczarki, ogórki i jabłko. Wsyp odcedzoną z zalewy kukurydzę.
- Koperek (lub szczypiorek czy pietruszkę) posiekaj i dodaj do reszty składników.
- Do sałatki dodaj teraz majonez, musztardę, wodę z ogórków kiszonych. Dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
- Sałatkę możesz udekorować całymi marynowanymi pieczarkami lub samymi kapeluszami.
Sałatka z marynowanymi pieczarkami to doskonały wybór na Wielkanoc. Jej przygotowanie jest szybkie i proste, a efekt końcowy zachwyca smakiem i wyglądem. Marynowane pieczarki dodają sałatce wyrazistości, a ich lekko kwaśny smak idealnie komponuje się z pozostałymi składnikami. Możesz ją podać jako dodatek do mięs lub jako samodzielne danie.