Nałóż odrobinkę pasty do zębów na nóż kuchenny. Gdy zobaczysz efekt, złapiesz się za głowę

Tępy nóż kuchenny to nie tylko brak wygody, ale również większe niebezpieczeństwo. Jeśli nie masz pod ręką ostrzałki, sięgnij po pastę do zębów.

Noże kuchenne- Pyszności; źródło: CanvaNoże kuchenne- Pyszności; źródło: Canva
Ewa

Ostre noże ułatwiają wykonywanie codziennych czynności w kuchni, ale nawet najlepsze i drogie modele z czasem tracą swoje właściwości. Jeśli nie masz ostrzałki pod ręką, nie martw się - istnieje prosty sposób na naostrzenie noży bez użycia specjalistycznych narzędzi. Wystarczy użyć produktu, który znajdziesz w łazience. Ten niecodzienny trik naprawdę działa.

Nóż kuchenny- jak go naostrzyć?

Jeśli nie masz pod ręką ostrzałki, a twój nóż doprowadza cię do szewskiej pasji- sięgnij po pastę do zębów. Zawiera ona substancje chemiczne, które polepszają tarcie i umożliwiają naostrzenie noża. Dodatkowo pasta do zębów ma silne działanie odkażające i oczyszczające.

Noż kuchenny- Pyszności; żródło: Genialne
Noż kuchenny- Pyszności; żródło: Genialne

Najpierw nałóż na ostrze noża grubą warstwę pasty do zębów, aby pokryła całą powierzchnię. Następnie odczekaj minutę, aż pasta się wchłonie. Chwyć za talerz i odwróć go do góry nogami. Następnie posyp dno talerza solą i polej odrobiną octu, aby stworzyć naturalną ostrzałkę. Brzegi talerza posmaruj pastą z soli i octu. Weź nóż i przeciągaj go płasko wzdłuż krawędzi dna talerza, trzymając go pod kątem około 20 stopni. Następnie dokładnie umyj nóż, aby pozbyć się pasty do zębów.

Jak dbać o noże?

Jeśli chcesz, aby noże służyły ci dłużej, zadbaj o nie zawczasu. Myj je ręcznie, pod bieżącą wodą. Niestety, zmywarki mogą uszkadzać zarówno ostrza, jak i rękojeści noży. Głównym winowajcą są ostre środki czyszczące, które w połączeniu z bardzo gorącą wodą mogą powodować korozję stali nierdzewnej. W konsekwencji, na krawędzi tnącej noża mogą pojawić się drobne uszkodzenia, a z czasem widoczne ubytki i zadrapania. Pamiętaj o regularnym ostrzeniu.

Po pierwsze, ostre noże to większe bezpieczeństwo. Tępe ostrza mogą łatwo ześlizgnąć się na nasze palce, przez co są o wiele bardziej niebezpieczne. Krojenie takim nożem może powodować większe wyciskanie soków podczas krojenia, co prowadzi do utraty wielu wartości odżywczych. Aby uniknąć silnego stępienia noża, ostrz go regularnie. Lepiej robić to często niż zbyt agresywnie.

Przepis na pyszną zupę dla całej rodziny.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej