Najlepszy sposób na naostrzenie tarki. Już nigdy nie będziesz narzekać

Niewiele sytuacji w czasie gotowania jest bardziej irytujących niż używanie tępych przyrządów kuchennych. Podczas gdy na niespecjalnie ostry nóż każdy potrafi coś zaradzić, tak z tarką... cóż, ta przeszkoda wydaje się o wiele trudniejsza do przeskoczenia. No właśnie, wydaje się - ponieważ po tym artykule problem tępej tarki pryśnie niczym bańka mydlana. Jak naostrzyć tarkę kuchenną? Odpowiadamy.

ObrazekPexels

Z autopsji wiemy, że z myślą o tępych narzędziach kuchennych rzadko idzie skojarzenie o tarce. Być może dlatego, że nie używamy jej tak często, jak noża. A może po prostu, zanim zdąży się stępić, zdążymy gdzieś ją zapodziać i pobiec do sklepu po nową sztukę. Jednak ci, którzy swoich przyrządów kuchennych pilnują jak oczka w głowie i nie wyobrażają sobie gotowania bez tych konkretnych noży, tarek, łyżek czy rózg, (do których zdążyli się już przyzwyczaić) wiedzą, że żeby spełniały one swoje funkcje prawidłowo - trzeba o nie dbać.

Obrazek
jak naostrzyć tarkę? - Pyszności; foto: Canva

A wierzcie lub nie, nie ma nic gorszego niż tępa tarka kuchenna. Tarcie ziemniaków na placki samo w sobie jest uciążliwe, a kiedy mamy do czynienia z nieostrym sprzętem, staje się to prawdziwą udręką. W takim momencie nie kupuj nowej tarki. Naostrz ją: szybko i skutecznie.

Jak naostrzyć tarkę?

Do naostrzenia tarki nie będziesz potrzebował ani drogiego sprzętu, ani wymyślnych technik. Wystarczy ci tani papier ścierny o dwóch gradacjach: 240 i 800.

Ostrzenie zawsze zaczynamy od niższej gradacji. Ustaw tarkę na desce, jedną ręką trzymaj ją od góry, a drugiej użyj do tarcia papierem po całej powierzchni ruchami góra - dół. Około 30 takich manewrów powinno wystarczyć. Teraz chwyć papier ścierny o wyższej gradacji i ponów czynność tarcia kilkanaście razy.

Obrazek
jak naostrzyć tarkę? - Pyszności; foto: Canva

Po wszystkim wystarczy dokładnie opłukać tarkę. Uważaj, żeby się nie skaleczyć, ponieważ gwarantujemy, że będzie już wtedy ostra jak brzytwa. Nie wyrzucaj też papieru ściernego: przyda ci się jeszcze na przynajmniej kilka takich ostrzeń.

A w filmiku poniżej znajdziesz pomysł na wystrzałową przekąskę: bochenek chleba z serami i oliwkami. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥