Najlepszy sposób na naostrzenie tarki. Już nigdy nie będziesz narzekać
Niewiele sytuacji w czasie gotowania jest bardziej irytujących niż używanie tępych przyrządów kuchennych. Podczas gdy na niespecjalnie ostry nóż każdy potrafi coś zaradzić, tak z tarką... cóż, ta przeszkoda wydaje się o wiele trudniejsza do przeskoczenia. No właśnie, wydaje się - ponieważ po tym artykule problem tępej tarki pryśnie niczym bańka mydlana. Jak naostrzyć tarkę kuchenną? Odpowiadamy.
19.02.2023 | aktual.: 19.02.2023 16:19
Z autopsji wiemy, że z myślą o tępych narzędziach kuchennych rzadko idzie skojarzenie o tarce. Być może dlatego, że nie używamy jej tak często, jak noża. A może po prostu, zanim zdąży się stępić, zdążymy gdzieś ją zapodziać i pobiec do sklepu po nową sztukę. Jednak ci, którzy swoich przyrządów kuchennych pilnują jak oczka w głowie i nie wyobrażają sobie gotowania bez tych konkretnych noży, tarek, łyżek czy rózg, (do których zdążyli się już przyzwyczaić) wiedzą, że żeby spełniały one swoje funkcje prawidłowo - trzeba o nie dbać.
A wierzcie lub nie, nie ma nic gorszego niż tępa tarka kuchenna. Tarcie ziemniaków na placki samo w sobie jest uciążliwe, a kiedy mamy do czynienia z nieostrym sprzętem, staje się to prawdziwą udręką. W takim momencie nie kupuj nowej tarki. Naostrz ją: szybko i skutecznie.
Jak naostrzyć tarkę?
Do naostrzenia tarki nie będziesz potrzebował ani drogiego sprzętu, ani wymyślnych technik. Wystarczy ci tani papier ścierny o dwóch gradacjach: 240 i 800.
Ostrzenie zawsze zaczynamy od niższej gradacji. Ustaw tarkę na desce, jedną ręką trzymaj ją od góry, a drugiej użyj do tarcia papierem po całej powierzchni ruchami góra - dół. Około 30 takich manewrów powinno wystarczyć. Teraz chwyć papier ścierny o wyższej gradacji i ponów czynność tarcia kilkanaście razy.
Po wszystkim wystarczy dokładnie opłukać tarkę. Uważaj, żeby się nie skaleczyć, ponieważ gwarantujemy, że będzie już wtedy ostra jak brzytwa. Nie wyrzucaj też papieru ściernego: przyda ci się jeszcze na przynajmniej kilka takich ostrzeń.
A w filmiku poniżej znajdziesz pomysł na wystrzałową przekąskę: bochenek chleba z serami i oliwkami. Prosto z naszego kanału na YouTube.