PrzepisO wiele smaczniejsze niż mielone. Pyszne kotlety zrobisz z trzech tanich składników

O wiele smaczniejsze niż mielone. Pyszne kotlety zrobisz z trzech tanich składników

Kotlety z ryżu (Adobe)
Kotlety z ryżu (Adobe)

16.05.2023 17:30

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kuchnia to idealne miejsce na eksperymenty. Jeśli nudzą nam się tradycyjne przepisy, możemy je zmienić lub nieco urozmaicić. Niektóre dania, jak na przykład kotlety z ryżu, mogą na zawsze trafić do naszego menu. Nie uwierzysz, jak łatwo i szybko można je przygotować.

Schabowe i klopsy - to one najczęściej trafiają na stół podczas niedzielnego obiadu. Wiele osób nie wyobraża sobie bez nich posiłku. Nic dziwnego, zawsze pachną i smakują niesamowicie. Jednak nawet najlepsze dania można czasem zastąpić czymś innym. Kotleciki, o których zaraz przeczytasz, nie mają w sobie mięsa, ale pozostałe składniki sprawią, że pokochasz je od pierwszego kęsa. Więc zaczynamy gotowanie!

Przepis na kotlety z ryżu. Składniki znajdziesz w każdym supermarkecie

Przygotuj:

  • średnią cebulę,
  • dwa woreczki ryżu,
  • 400 g pieczarek,
  • szklankę bułki tartej,
  • 10 jajek,
  • natkę pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej lub masło klarowane do smażenia.

Co powiesz na [przepyszne i oryginalne drobiowe roladki?

Jak krok po kroku zrobić ciekawe danie obiadowe?

  1. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Pamiętaj o tym, by wcześniej nieco posolić wodę. Wystudź.
  2. Dziewięć jajek ugotuj na twardo. Włóż je do zimnej wody, gotuj około 10 minut, a następnie wylej wrzątek. Ostudź, a następnie obierz i pokrój na małe kawałki.
  3. Cebulę obierz, a pieczarki opłukaj pod bieżącą woda (jeśli są młode nie musisz ich obierać). Obydwa składniki pokrój w kostkę i podsmażaj przez kilka minut na rozgrzanym tłuszczu.
  4. Jajka, ryż, cebulę z pieczarkami oraz surowe jajko połącz razem z posiekaną natką pietruszki. Dodaj też sól i pieprz. Całość wyrabiaj dłonią do momentu, w którym składniki się połączą.
  5. Zacznij wyrabiać kotlety z ryżu. Obtaczaj je w bułce tartej i smaż na gorącym oleju lub maśle. Po kilku minutach przekręć. Danie powinno mieć złocisty kolor. Możesz zaserwować je z gotowanymi ziemniakami i surówką lub frytkami.
Kotlety z ryżu (Adobe)
Kotlety z ryżu (Adobe)
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także