O wiele smaczniejsze niż mielone. Pyszne kotlety zrobisz z trzech tanich składników

Kuchnia to idealne miejsce na eksperymenty. Jeśli nudzą nam się tradycyjne przepisy, możemy je zmienić lub nieco urozmaicić. Niektóre dania, jak na przykład kotlety z ryżu, mogą na zawsze trafić do naszego menu. Nie uwierzysz, jak łatwo i szybko można je przygotować.

ObrazekKotlety z ryżu (Adobe)
Paulina Hermann

Schabowe i klopsy - to one najczęściej trafiają na stół podczas niedzielnego obiadu. Wiele osób nie wyobraża sobie bez nich posiłku. Nic dziwnego, zawsze pachną i smakują niesamowicie. Jednak nawet najlepsze dania można czasem zastąpić czymś innym. Kotleciki, o których zaraz przeczytasz, nie mają w sobie mięsa, ale pozostałe składniki sprawią, że pokochasz je od pierwszego kęsa. Więc zaczynamy gotowanie!

Przepis na kotlety z ryżu. Składniki znajdziesz w każdym supermarkecie

Przygotuj:

  • średnią cebulę,
  • dwa woreczki ryżu,
  • 400 g pieczarek,
  • szklankę bułki tartej,
  • 10 jajek,
  • natkę pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej lub masło klarowane do smażenia.

Co powiesz na [przepyszne i oryginalne drobiowe roladki?

Jak krok po kroku zrobić ciekawe danie obiadowe?

  1. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Pamiętaj o tym, by wcześniej nieco posolić wodę. Wystudź.
  2. Dziewięć jajek ugotuj na twardo. Włóż je do zimnej wody, gotuj około 10 minut, a następnie wylej wrzątek. Ostudź, a następnie obierz i pokrój na małe kawałki.
  3. Cebulę obierz, a pieczarki opłukaj pod bieżącą woda (jeśli są młode nie musisz ich obierać). Obydwa składniki pokrój w kostkę i podsmażaj przez kilka minut na rozgrzanym tłuszczu.
  4. Jajka, ryż, cebulę z pieczarkami oraz surowe jajko połącz razem z posiekaną natką pietruszki. Dodaj też sól i pieprz. Całość wyrabiaj dłonią do momentu, w którym składniki się połączą.
  5. Zacznij wyrabiać kotlety z ryżu. Obtaczaj je w bułce tartej i smaż na gorącym oleju lub maśle. Po kilku minutach przekręć. Danie powinno mieć złocisty kolor. Możesz zaserwować je z gotowanymi ziemniakami i surówką lub frytkami.
Obrazek
Kotlety z ryżu (Adobe)
Wybrane dla Ciebie
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa
Na rodzinny obiad zrobiłam ten schab. Nie było osoby, któraby go nie pochwaliła
Na rodzinny obiad zrobiłam ten schab. Nie było osoby, któraby go nie pochwaliła