Obiad dla całej rodziny robię w 11 minut za grosze. Przepis podpatrzyłam u Jamiego Olivera

Jamie Oliver jest znany z tworzenia przepisów, które są nie tylko smaczne, ale i proste w przygotowaniu. Tym razem znany kucharz proponuje ekstremalnie szybki pomysł na makaron z czarnymi oliwkami i fetą, który przygotujesz w zaledwie 11 minut.

Makaron z oliwkamiMakaron z oliwkami
Źródło zdjęć: © Getty Images | Szabo, Aniko

Makaron z czarnymi oliwkami to doskonały sposób na szybki i smaczny posiłek. Jamie Oliver, znany kucharz, proponuje przepis, który nie tylko zaspokoi głód, ale także nie wymaga długiego gotowania i zmywania po obiedzie. Sos do tego dania przygotujesz w blenderze, co czyni go wyjątkowo prostym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie kurczak i nie wieprzowina. Te tacosy skrywają coś jeszcze lepszego

Szybki makaron z fetą i oliwkami

Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera, która zawiera wiele przepisów na szybkie i ekonomiczne dania. Choć koszt dania jest liczony na porcję, to nawet przy czterech osobach pozostaje ono przystępne cenowo.

Składniki:

  • ulubiony makaron (na 4 osoby),
  • słoiczek czarnych oliwek,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • kilka gałązek świeżego tymianku,
  • świeżo mielony czarny pieprz,
  • oliwa z oliwek,
  • ocet balsamiczny,
  • kostka sera feta.

Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu (8-10 minut).
  2. W międzyczasie przygotuj sos: obierz czosnek i umieść go w blenderze z oliwkami, połową liści tymianku, łyżeczką pieprzu, sześcioma łyżkami oliwy i dwiema łyżkami octu balsamicznego. Zblenduj na gładko.
  3. Po ugotowaniu makaronu, zachowaj kubek wody z gotowania, a resztę odcedź.
  4. Włóż makaron z powrotem do garnka, dodaj połowę sosu i wymieszaj, dodając wodę z gotowania, aby rozrzedzić sos.
  5. Podziel makaron na talerze, skrop oliwą z oliwek, posyp fetą i resztą tymianku, a na koniec dodaj pokrojone oliwki.

Dlaczego warto wypróbować ten przepis?

Czarne oliwki są łatwo dostępne w supermarketach, a ich cena waha się od 6 do 10 zł za słoiczek. Są one często używane w daniach inspirowanych kuchnią śródziemnomorską i świetnie sprawdzają się jako dodatek do makaronów, sałatek czy dań z ryżem. Do tego dania lepiej jest użyć drylowanych oliwek.

Jeden z użytkowników podzielił się swoją opinią na temat tego dania:

To jest TAKIE PROSTE i niesamowicie smaczne. Na pewno dodam to do mojego repertuaru łatwych dań z makaronem! Moje dzieci uwielbiają oliwki i to jest HIT.

Przepis Jamiego Olivera to doskonały sposób na szybki i smaczny posiłek, który zadowoli całą rodzinę.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej