PrzepisObiadJamie Oliver wrzuca kurczaka i kalafiora do airfryera. Genialny obiad, który robi się praktycznie sam

Jamie Oliver wrzuca kurczaka i kalafiora do airfryera. Genialny obiad, który robi się praktycznie sam

Coraz więcej osób decyduje się na zakup airfryera. Nic dziwnego, to urządzenie przydaje się tylko do przygotowania frytek. Jamie Oliver zaskoczył fanów swoim prostym przepisem na kurczaka curry z frytkownicy beztłuszczowej.

Kurczak curry
Kurczak curry
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jamie Oliver, znany szef kuchni, zaprezentował swój "naprawdę prosty" przepis na kurczaka curry z frytkownicy powietrznej w programie "Jamie's Air Fryer Meals", emitowanym w brytyjskiej telewizji. Przepis ten zdobył uznanie fanów, którzy byli zachwyceni jego smakiem. Jeden z nich stwierdził: - To danie z kurczaka wyglądało absolutnie pysznie, na pewno spróbuję tego przepisu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Golonka pieczona w piwie po śląsku

Jamie Oliver wyjaśnił, że frytkownice beztłuszczowe są często używane do przygotowywania idealnie chrupiących skrzydełek z kurczaka. Jednak postawił pytanie, czy można w nich przygotować całego kurczaka. Odpowiedź brzmi: tak. Jamie spłaszczył kurczaka, aby zmieścił się w airfryerze, a także naciął mięso w kilku miejscach, aby ciepło mogło lepiej przeniknąć i zapewnić odpowiednie ugotowanie.

Kurczak curry z airfryera

Składniki:

  • 1,5 kg kurczaka z wolnego wybiegu,
  • 1 mały kalafior (600 g),
  • 4 łyżki pasty curry,
  • oliwa z oliwek,
  • ocet z czerwonego wina,
  • 700 g słoik ciecierzycy,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 5 cm kawałek imbiru,
  • 1 świeża czerwona papryczka chili,
  • 1 pęczek kolendry (30 g),
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • garść liści curry,
  • 300 g dojrzałych pomidorków koktajlowych,
  • 400 g puszka lekkiego mleka kokosowego,
  • 1 cytryna.

Przygotowanie krok po kroku


  1. Pokrój kalafiora na ćwiartki. Natrzyj kurczaka i kalafiora dwoma łyżkami pasty curry, oliwą z oliwek, odrobiną czerwonego octu winnego oraz szczyptą soli morskiej i pieprzu.
  2. Czas i temperatura: piecz kurczaka przez 50 minut w temperaturze 200°C, zaczynając od strony piersi w dół, a następnie przewracając go.
  3. Kalafiora umieść w mniejszej szufladzie i piecz przez 50 minut, dodając ciecierzycę w połowie czasu.
  4. Sos curry: obierz i drobno posiekaj cebulę, czosnek i imbir, a następnie usuń nasiona i drobno posiekaj chili. Posiekaj liście kolendry, a łodygi drobno pokrój. Na średnim ogniu rozgrzej dużą nieprzywierającą patelnię z łyżką oleju arachidowego, przyprawami i liśćmi curry, smaż przez 2 minuty.
  5. Dodaj cebulę, czosnek, imbir, chili, szczyptę pieprzu, łodygi kolendry i pomidory, rozdrabniając je łyżką. Wymieszaj z pozostałymi dwoma łyżkami pasty curry i gotuj przez 15 minut, aż zmiękną, mieszają c od czasu do czasu.
  6. Wsyp ryż do garnka, dodaj pokrojoną na ćwiartki cytrynę, dobrze wymieszaj, przykryj i gotuj na małym ogniu przez 12 minut, aż będzie miękki. Odstaw na 2 minuty, a następnie rozluźnij widelcem. Usuń cytrynę i wyciśnij sok na ryż.
  7. Jogurt z ogórkiem: grubo zetrzyj ogórka, odciśnij nadmiar wilgoci, drobno posiekaj chili i wymieszaj z jogurtem. Skrop oliwą z oliwek.

Podawaj kurczaka na ryżu, z kalafiorem i ciecierzycą wokół. Sos curry serwuj w misce, z dodatkiem z jogurtu z ogórkiem i chutneyem z mango oraz poppadomami. Posyp liśćmi kolendry i delektuj się smakiem.

przepisjamie oliverkurczak

Wybrane dla Ciebie