Kremowa zupa z ekstra dodatkiem. Jamie Oliver sięgnął po tradycyjny przepis

Jamie Oliver podzielił się prostym i szybkim przepisem na zupę grzybową inspirowaną kuchnią Czarnogóry, która rozgrzeje w chłodne dni.

Zupa pieczarkowaZupa pieczarkowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Steve Martin

Jamie Oliver, znany szef kuchni, proponuje przepis na zupę grzybową, która może stać się idealnym posiłkiem na ostatnie dni zimy. Przepis ten, dostępny na jego stronie internetowej, pozwala na przygotowanie domowej zupy grzybowej, która przewyższy każdą inną dzięki dwóm pysznym dodatkom. Lista składników jest bardzo krótka, a przepis banalnie prosty, więc każdy sobie z nim poradzi. Zupę możecie urozmaicić domowymi grzankami czosnkowymi i posiekaną natką pietruszki. Gotowi na kulinarną podróż na Bałkany?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym - pyszny obiad dla rodziny

Inspiracja z Czarnogóry

Kuchnia bałkańska kojarzy się głównie z grillowanym mięsem, owocami morza, burkiem i słodkimi deserami. Jamie Oliver udowadnia jednak, że w tej części świata nie stronią od pysznych i treściwych zup. Znany kucharz zdradził, że jego przepis na zupę grzybową jest inspirowany kuchnią Czarnogóry, gdzie kładzie się nacisk na wydobywanie maksymalnego smaku z lokalnych, świeżych produktów.

Zainspirowany małą, ale potężną Czarnogórą, gdzie gotowanie polega na wydobywaniu maksymalnego smaku z lokalnych, świeżych produktów, ta ciemna i pyszna zupa wykorzystuje grzyby na dwa ekscytujące sposoby – mówi Jamie Oliver.

Kremowa zupa pieczarkowa z Czarnogóry

Składniki:

  • 4 ząbki czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • 300 g mrożonej lub świeżej mieszanki cebuli, marchwi i selera,
  • 750 g pieczarek,
  • cztery łyżki kwaśnej śmietany,
  • 1 litr bulionu drobiowego lub wody.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Obierz i drobno posiekaj czosnek, a następnie umieść go w dużym garnku na średnim ogniu.
  3. Dodaj dwie łyżki oliwy z oliwek oraz mrożone warzywa.
  4. Smaż przez kilka minut, dodając 500 g pieczarek i szczyptę czarnego pieprzu.
  5. Gotuj przez 10 minut, a następnie wleć bulion lub litr wrzącej wody, jeśli nie dodajemy bulionu.
  6. Pozostałe 250 g pieczarek pokrój i umieść na blasze z odrobiną oliwy z oliwek, solą i pieprzem, a następnie piecz przez 15 minut.
  7. Na koniec zblenduj zupę do pożądanej konsystencji, rozlej do czterech miseczek, dodaj łyżkę śmietany kwaśnej do każdej porcji i udekoruj chrupiącymi pieczarkami.

Przepis Jamie'ego Olivera to doskonały sposób na rozgrzanie się w chłodne dni, a także na odkrycie nowych smaków inspirowanych kuchnią Czarnogóry.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"