WAŻNE
TERAZ

Tusk: będzie zmiana w umowie koalicyjnej

Kremowa zupa z ekstra dodatkiem. Jamie Oliver sięgnął po tradycyjny przepis

Jamie Oliver podzielił się prostym i szybkim przepisem na zupę grzybową inspirowaną kuchnią Czarnogóry, która rozgrzeje w chłodne dni.

Kremowa zupa z ekstra dodatkiem. Jamie Oliver sięgnął po tradycyjny przepisZupa pieczarkowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Steve Martin
SKOMENTUJ

Jamie Oliver, znany szef kuchni, proponuje przepis na zupę grzybową, która może stać się idealnym posiłkiem na ostatnie dni zimy. Przepis ten, dostępny na jego stronie internetowej, pozwala na przygotowanie domowej zupy grzybowej, która przewyższy każdą inną dzięki dwóm pysznym dodatkom. Lista składników jest bardzo krótka, a przepis banalnie prosty, więc każdy sobie z nim poradzi. Zupę możecie urozmaicić domowymi grzankami czosnkowymi i posiekaną natką pietruszki. Gotowi na kulinarną podróż na Bałkany?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym - pyszny obiad dla rodziny

Inspiracja z Czarnogóry

Kuchnia bałkańska kojarzy się głównie z grillowanym mięsem, owocami morza, burkiem i słodkimi deserami. Jamie Oliver udowadnia jednak, że w tej części świata nie stronią od pysznych i treściwych zup. Znany kucharz zdradził, że jego przepis na zupę grzybową jest inspirowany kuchnią Czarnogóry, gdzie kładzie się nacisk na wydobywanie maksymalnego smaku z lokalnych, świeżych produktów.

Zainspirowany małą, ale potężną Czarnogórą, gdzie gotowanie polega na wydobywaniu maksymalnego smaku z lokalnych, świeżych produktów, ta ciemna i pyszna zupa wykorzystuje grzyby na dwa ekscytujące sposoby – mówi Jamie Oliver.

Kremowa zupa pieczarkowa z Czarnogóry

Składniki:

  • 4 ząbki czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • 300 g mrożonej lub świeżej mieszanki cebuli, marchwi i selera,
  • 750 g pieczarek,
  • cztery łyżki kwaśnej śmietany,
  • 1 litr bulionu drobiowego lub wody.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Obierz i drobno posiekaj czosnek, a następnie umieść go w dużym garnku na średnim ogniu.
  3. Dodaj dwie łyżki oliwy z oliwek oraz mrożone warzywa.
  4. Smaż przez kilka minut, dodając 500 g pieczarek i szczyptę czarnego pieprzu.
  5. Gotuj przez 10 minut, a następnie wleć bulion lub litr wrzącej wody, jeśli nie dodajemy bulionu.
  6. Pozostałe 250 g pieczarek pokrój i umieść na blasze z odrobiną oliwy z oliwek, solą i pieprzem, a następnie piecz przez 15 minut.
  7. Na koniec zblenduj zupę do pożądanej konsystencji, rozlej do czterech miseczek, dodaj łyżkę śmietany kwaśnej do każdej porcji i udekoruj chrupiącymi pieczarkami.

Przepis Jamie'ego Olivera to doskonały sposób na rozgrzanie się w chłodne dni, a także na odkrycie nowych smaków inspirowanych kuchnią Czarnogóry.

Wybrane dla Ciebie

Polacy piją i się nie przejmują. W ciepły dzień taka woda to trucizna
Polacy piją i się nie przejmują. W ciepły dzień taka woda to trucizna
Karol Okrasa dodaje do mięsa mielonego. To dlatego jego kotlety są takie soczyste i aromatyczne
Karol Okrasa dodaje do mięsa mielonego. To dlatego jego kotlety są takie soczyste i aromatyczne
Jesz truskawki codziennie? Oto jak faktycznie wpływają na twój organizm
Jesz truskawki codziennie? Oto jak faktycznie wpływają na twój organizm
W tych dniach będzie największe grzybobranie. Leśnicy wskazują konkretną datę
W tych dniach będzie największe grzybobranie. Leśnicy wskazują konkretną datę
To najgorsze polskie dania na świecie. Obcokrajowców mdli na samą myśl o nich
To najgorsze polskie dania na świecie. Obcokrajowców mdli na samą myśl o nich
Niepozorne, a działają jak naturalny lek. Tak kiszone ogórki wpływają na twój organizm
Niepozorne, a działają jak naturalny lek. Tak kiszone ogórki wpływają na twój organizm
Pierś z kurczaka i kilka dodatków. Po pokrojeniu i wymieszaniu smażę najlepsze kotlety świata
Pierś z kurczaka i kilka dodatków. Po pokrojeniu i wymieszaniu smażę najlepsze kotlety świata
Zrób wiosenne pierogi z różowym farszem. Dodatek sera podkręci wyrazisty smak
Zrób wiosenne pierogi z różowym farszem. Dodatek sera podkręci wyrazisty smak
Nie kupuję śliwek, biorę rabarbar. Te knedle smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Nie kupuję śliwek, biorę rabarbar. Te knedle smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Ugotuj kaszę gryczaną w ten sposób. Będzie wyjątkowo sypka i apetyczna
Ugotuj kaszę gryczaną w ten sposób. Będzie wyjątkowo sypka i apetyczna
Zamiast lepić pierogi, robię ruskie kluski. Każdy prosi o dokładkę
Zamiast lepić pierogi, robię ruskie kluski. Każdy prosi o dokładkę
Już nie zagęszczam sosu ani mąką, ani śmietaną. Mam lepszy sposób
Już nie zagęszczam sosu ani mąką, ani śmietaną. Mam lepszy sposób