Czerwone obiadowe różyczki. Wyjątkowy przepis na obiad
Przepis na wyjątkowe obiadowe różyczki, których smak pokochasz od pierwszego kęsa. Wyglądają jak z bajki. Idealny przepis dla niejadków.
Pomysł na obiad
Tradycyjne kotlety, zapiekanki, rolady mięsne czy gulasze, chociaż bardzo smaczne, mogę się czasem znudzić. Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkowy obiad, którym zaskoczysz swoich bliskich, to trafiłeś po prostu idealne. Dziś mamy dla Ciebie przepis na obiadowe różyczki z farszem z mielonego indyka z przyprawami. Wyjątkowy kolor ciasta zawdzięczamy tylko naturalnym składnikom- całość zabarwiliśmy przy pomocy koncentratu barszczu czerwonego. Świetnie sprawdzą się na obiad lub urocza przekąska na imprezę.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Obiadowe różyczki
Składniki:
- 100 ml mleka
- 1 jajko
- 4 łyżki koncentratu barszczu czerwonego
- 1 łyżeczka soli
- 300 g mąki pszennej
Farsz
- 150 g mielonego mięsa z indyka
- 1/2 cebuli
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka soli
Dodatki:
- roztopione masło
Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania ciasta. Do miski wbij jajko, dodaj mleko i koncentrat barszczu. Wymieszaj przy pomocy trzepaczki. Do osobnej miski wsyp mąkę i wlej wymieszane składniki. Wyrób jednolite ciasto, przykryj folią i odłóż na 20 minut.
Przygotuj farsz. Do miski przełóż mięso mielone z indyka i dodaj posiekaną cebulę, słodką paprykę, suszony majeranek, cynamon oraz sól. Przy pomocy rąk dobrze wymieszaj całość.
Na podsypanym mąką blacie lub stolnicy rozwałkuj buraczane ciasto (je również podsyp mąką, aby nie przyklejało się do wałka). Przy pomocy szklanki lub foremki wykrój kółka. Układaj po cztery koła tak, aby ich brzegi nachodziły na siebie. Na środek wyłóż porcję przygotowanej masy mięsnej.
Złóż całość na pół a następnie zawiń. Zerknij na filmik z przepisem, gdzie krok po kroku pokazujemy, jak to zrobić.
Tak przygotowane różyczki gotuj na parze przez 20 minut. Po tym czasie wyjmij je ostrożnie na talerz, polej roztopionym masłem i udekoruj listkami świeżej pietruszki. Nasz piękny i prosty obiad jest już gotowy.
Smacznego!