Nie wyrzucaj obierek pieczarek, mają ogromną wartość w kuchni. Zrobisz z nich pyszne cuda
Obierki po pieczarkach niepotrzebnie lądują w śmietniku. Zobacz, jak je wykorzystać w swojej kuchni i zamienić w coś pysznego i praktycznego.
Nikogo już nie dziwią chipsy z obierków po ziemniakach czy pesto z resztek natki marchewki. Trend "zero waste" coraz mocniej gości w naszych kuchniach. Możliwość wykorzystania tego, co pozornie wylądowałoby w koszu, jest w szczególności cenne, gdy codziennie obserwujemy coraz wyższe ceny na sklepowych półkach. Dziś mamy dla Ciebie zaskakujący pomysł na to, jak można wykorzystać delikatną skórkę, która zostaje po obieraniu pieczarek. Już nigdy nie wyrzucisz tych resztek do kosza.
Obierki po pieczarkach- jak wykorzysta ć?
Chociaż pieczarki z powodzeniem można przygotowywać również ze skórką, to wiele osób usuwa ją z kapelusza grzybków. Jej usunięcie jest bardzo proste- wystarczy delikatnie naciąć nożykiem, chwycić i oderwać. Kilka sprawnych ruchów i na kuchennej desce powstaje całkiem okazały kopczyk obierek. Nie wyrzucaj ich jednak do kosza.
Obierki możesz nieco posiekać i podsmażyć na patelni z rozgrzanym olejem i cebulką. W ten sposób stworzysz prosty i pyszny farsz do zapiekanek. Resztki pieczarek sprawdzą się świetnie również jako dodatek do risotto. Po zmieleniu ich na drobną masę lub dokładnym posiekaniu możesz dorzucić je do mielonego mięsa, z którego chcesz zrobić kotlety. Jednak najbardziej zaskakującym faktem jest to, że możesz na nich ugotować... zupę. Podsmaż pieczarkowe obierki na maśle z odrobiną oliwy. Dodaj do nich łyżeczkę cukru i poczekaj, aż się skarmelizują. Smaż na średnim ogniu, aż obierki mocno zmniejszą swoją objętość i staną się brązowe oraz chrupiące. Następnie wlej łyżkę sosu sojowego oraz szczyptę białego pieprzu. Tak przygotowaną masę dorzuć do bulionu warzywnego lub drobiowego. Dodaj swoje ulubione mrożone warzywa, np. groszek, kalafior i brokuły i gotowe.
Przepis na proste udka z pieczarkami i marchewką znajdziesz na naszym kanale YouTube