Pomysły na ponowne wykorzystanie obierek. Zamiast wyrzucać przygotuj z nich pyszne potrawy
Jeśli zastanawiasz się, jak wykorzystać obierki, to mamy dla Ciebie kilka pysznych podpowiedzi. Już nigdy nie wylądują w koszu gdy odkryjesz, co można z nich zrobić.
18.10.2022 13:09
Zero waste w kuchni
Według badań, w Polsce rocznie marnuje się 9 ton żywności. Chociaż liczba jest porażająca, to świadomość ludzi rośnie i coraz więcej osób decyduje się na wprowadzenie zasady "zero waste" lub przynajmniej "less waste". Pozwala to na niemarnowanie jedzenia, oszczędzającym tym samym nasze pieniądze. Dziś mamy dla Ciebie proste propozycje na wykorzystanie ubierek z warzyw. Nie uwierzysz, jak łatwo można zamienić je w coś pysznego.
Wszystkie przepisy znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Jak wykorzystać obierki warzyw
Obierki z ziemniaków umyj i osusz. Przełóż je do miski i polej olejem roślinnym. Dodaj ulubione przyprawy. My postawiliśmy na słodką paprykę, suszony czosnek, suszony tymianem oraz sól. Całość dobrze wymieszaj i rozłóż na blaszce. Piecz ok. 8-10 minut w 180 stopniach Celsjusza aż staną się chrupiące.
W ten sposób z obierek ziemniaków stworzyliśmy pyszne, chrupiące, domowe chipsy!
Twój chleb stał się suchy i czerstwy? Nie wyrzucaj go do kosza! Zamień go w bułkę tartą. Chociaż nie są to obierki, to marnowanie pieczywa jest zdecydowanie niewskazane. Mogłoby się wydawać, że skoro jest "bułka tarta", to nadają się do niej tylko bułki. Nic bardziej mylnego!
Po rosole zostały w garnku warzywa? Dodaj do nich ugotowaną soczewicę, kaszę jaglaną i bułkę tartą. Dopraw słodką papryką, suszonym czosnkiem, kminem rzymskim oraz solą i pieprzem. Przy pomocy tłuczka do ziemniaków zamień całość w jednolitą masę.
Z powstałej masy uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej. Ułóż na blaszce do pieczenia i polej olejem lub oliwą. Wstaw do piekarnika na ok. 25-30 minut w 180 stopni Celsjusza. Proste i smaczne warzywne kotlety są już gotowe!