Pomysły na ponowne wykorzystanie obierek. Zamiast wyrzucać przygotuj z nich pyszne potrawy

Jeśli zastanawiasz się, jak wykorzystać obierki, to mamy dla Ciebie kilka pysznych podpowiedzi. Już nigdy nie wylądują w koszu gdy odkryjesz, co można z nich zrobić.

Obrazek
Ewa

Zero waste w kuchni

Według badań, w Polsce rocznie marnuje się 9 ton żywności. Chociaż liczba jest porażająca, to świadomość ludzi rośnie i coraz więcej osób decyduje się na wprowadzenie zasady "zero waste" lub przynajmniej "less waste". Pozwala to na niemarnowanie jedzenia, oszczędzającym tym samym nasze pieniądze. Dziś mamy dla Ciebie proste propozycje na wykorzystanie ubierek z warzyw. Nie uwierzysz, jak łatwo można zamienić je w coś pysznego.

Wszystkie przepisy znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Jak wykorzystać obierki warzyw

Obierki z ziemniaków umyj i osusz. Przełóż je do miski i polej olejem roślinnym. Dodaj ulubione przyprawy. My postawiliśmy na słodką paprykę, suszony czosnek, suszony tymianem oraz sól. Całość dobrze wymieszaj i rozłóż na blaszce. Piecz ok. 8-10 minut w 180 stopniach Celsjusza aż staną się chrupiące.

Jak wykorzystać obierki- Pyszności
Jak wykorzystać obierki- Pyszności

W ten sposób z obierek ziemniaków stworzyliśmy pyszne, chrupiące, domowe chipsy!

Jak wykorzystać obierki- Pyszności
Jak wykorzystać obierki- Pyszności

Twój chleb stał się suchy i czerstwy? Nie wyrzucaj go do kosza! Zamień go w bułkę tartą. Chociaż nie są to obierki, to marnowanie pieczywa jest zdecydowanie niewskazane. Mogłoby się wydawać, że skoro jest "bułka tarta", to nadają się do niej tylko bułki. Nic bardziej mylnego!

Jak wykorzystać obierki- Pyszności
Jak wykorzystać obierki- Pyszności

Po rosole zostały w garnku warzywa? Dodaj do nich ugotowaną soczewicę, kaszę jaglaną i bułkę tartą. Dopraw słodką papryką, suszonym czosnkiem, kminem rzymskim oraz solą i pieprzem. Przy pomocy tłuczka do ziemniaków zamień całość w jednolitą masę.

Jak wykorzystać obierki- Pyszności
Jak wykorzystać obierki- Pyszności

Z powstałej masy uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej. Ułóż na blaszce do pieczenia i polej olejem lub oliwą. Wstaw do piekarnika na ok. 25-30 minut w 180 stopni Celsjusza. Proste i smaczne warzywne kotlety są już gotowe!

Jak wykorzystać obierki- Pyszności
Jak wykorzystać obierki- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę