Pomysły na ponowne wykorzystanie obierek. Zamiast wyrzucać przygotuj z nich pyszne potrawy

Jeśli zastanawiasz się, jak wykorzystać obierki, to mamy dla Ciebie kilka pysznych podpowiedzi. Już nigdy nie wylądują w koszu gdy odkryjesz, co można z nich zrobić.

Obrazek
Ewa

Zero waste w kuchni

Według badań, w Polsce rocznie marnuje się 9 ton żywności. Chociaż liczba jest porażająca, to świadomość ludzi rośnie i coraz więcej osób decyduje się na wprowadzenie zasady "zero waste" lub przynajmniej "less waste". Pozwala to na niemarnowanie jedzenia, oszczędzającym tym samym nasze pieniądze. Dziś mamy dla Ciebie proste propozycje na wykorzystanie ubierek z warzyw. Nie uwierzysz, jak łatwo można zamienić je w coś pysznego.

Wszystkie przepisy znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Jak wykorzystać obierki warzyw

Obierki z ziemniaków umyj i osusz. Przełóż je do miski i polej olejem roślinnym. Dodaj ulubione przyprawy. My postawiliśmy na słodką paprykę, suszony czosnek, suszony tymianem oraz sól. Całość dobrze wymieszaj i rozłóż na blaszce. Piecz ok. 8-10 minut w 180 stopniach Celsjusza aż staną się chrupiące.

Jak wykorzystać obierki- Pyszności
Jak wykorzystać obierki- Pyszności

W ten sposób z obierek ziemniaków stworzyliśmy pyszne, chrupiące, domowe chipsy!

Jak wykorzystać obierki- Pyszności
Jak wykorzystać obierki- Pyszności

Twój chleb stał się suchy i czerstwy? Nie wyrzucaj go do kosza! Zamień go w bułkę tartą. Chociaż nie są to obierki, to marnowanie pieczywa jest zdecydowanie niewskazane. Mogłoby się wydawać, że skoro jest "bułka tarta", to nadają się do niej tylko bułki. Nic bardziej mylnego!

Jak wykorzystać obierki- Pyszności
Jak wykorzystać obierki- Pyszności

Po rosole zostały w garnku warzywa? Dodaj do nich ugotowaną soczewicę, kaszę jaglaną i bułkę tartą. Dopraw słodką papryką, suszonym czosnkiem, kminem rzymskim oraz solą i pieprzem. Przy pomocy tłuczka do ziemniaków zamień całość w jednolitą masę.

Jak wykorzystać obierki- Pyszności
Jak wykorzystać obierki- Pyszności

Z powstałej masy uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej. Ułóż na blaszce do pieczenia i polej olejem lub oliwą. Wstaw do piekarnika na ok. 25-30 minut w 180 stopni Celsjusza. Proste i smaczne warzywne kotlety są już gotowe!

Jak wykorzystać obierki- Pyszności
Jak wykorzystać obierki- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟