PrzepisObowiązkowy składnik ogórków kiszonych według Magdy Gessler, dzięki niemu są chrupiące

Obowiązkowy składnik ogórków kiszonych według Magdy Gessler, dzięki niemu są chrupiące

Obowiązkowy składnik ogórków kiszonych według Magdy Gessler, dzięki niemu są chrupiące
Paulina

10.07.2022 14:55

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Każda gospodyni na swoje sposoby na ogórki kiszone. My dziś przychodzimy z propozycją ogórków kiszonych od Magdy Gessler. Ma ona swoje sprawdzone sposoby i zawsze pamięta o jednym ważnym składniku, który zawsze pojawiał się w przepisach naszych babć. Oto sprawdzony przepis restauratorki.

Składniki na ogórki kiszone (na 2 litrowy słoik)

Zalewa:

  • Na 1 litr wody,
  • 2 płaskie łyżki soli

Pozostałe składniki: 

  • 15 sztuk ogórków
  • 2 ząbki czosnku przekrojone na pół
  • 2 gałązki kopru razem z baldachami
  • liść i korzeń chrzanu pokrojony na kawałki
  • kilka listków wiśni
Ogórki kiszone w słoiku - Pyszności; Foto: Pixabay.com
Ogórki kiszone w słoiku - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Receptura ogórków kiszonych według Magdy Gessler krok po kroku

Umyj wszystkie ogórki. Odetnij ogonki i inne niechciane elementy. Zamocz ogórki w zimnej wodzie i zostaw tak na kilka godzin. Pomocna będzie duża miska. Zagotuj w dużym garnku około 1 litr wody z solą i odstaw do ostygnięcia. Przygotuj słoik o pojemności około 2 litrów. Na początku na dnie umieść liście wiśni, następnie włóż kawałek chrzanu oraz jego liście, 2 ząbki czosnku i gałązki kopru.

Umieść ogórki w słoikach, starając się zrobić to tak, by zostało niewiele wolnego miejsca. Dobrze wybierać do kieszenie małe okazy, wtedy łatwo możemy je ułożyć. Zalej je przestudzoną zalewą, tak aby ogórki nie wystawały. Zakręć, a następnie zostaw na kilka godzin w ciepłe miejsce do góry dnem. Gotowe kiszonki odstaw w suche, ciemne i chłodne miejsce.

Ogórki kiszone- Pyszności
Ogórki kiszone- Pyszności

Czemu dodajemy liście wiśni do ogórków?

Dodawanie liści tych drzew i krzewów do kiszenia jest jak najbardziej uzasadnione. Zabieg ten ma na celu sprawienie, by ogórki po kiszeniu były odpowiednio twarde i chrupiące. Każdej gospodyni przy robieniu ogórków na tym zależy. Nikt przecież nie lubi chyba miękkich, rozpadających się w rękach ogórków kiszonych.

Ten dodatek nie jest jednak jedynym warunkiem idealnych ogórków kiszonych. Rezultat jest uzależniony również od innych etapów przygotowania ogórków i rodzaju liści. Ważny jest gatunek i jakość podstawowego składnika oraz szczelność słoików i ich wekowanie.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować ogórki w zalewie gyros krok po kroku. 

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także