Szukasz przepisu na sycące i rozgrzewające danie na imprezę sylwestrową? Postaw na domowy bogracz, który zachwyca smakiem już od pierwszej łyżki. Znajdziesz w nim same smaczne kąski. Sukces masz więc gwarantowany na samym starcie. Zanim weźmiesz się do pracy, koniecznie obejrzyj nasze wideo z dokładną instrukcją. Listę składników na zupę gulaszową znajdziesz poniżej.
Składniki:
- 700 g mięsa wołowego,
- 1/2 szkl. mąki pszennej (do obtoczenia),
- 40 g masła (do smażenia),
- 1 cebula,
- 1 czerwona papryka,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1 łyżka suszonego majeranku,
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1/3 łyżeczki pieprzu,
- 2 łyżeczki soli,
- 1,2 l domowego bulionu,
- 400 g pomidorów krojonych,
- 600 g ziemniaków.
O czym warto pamiętać:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania mięsa wołowego. Możesz wykorzystać tu zarówno udziec, łopatkę, jak i karkówkę.
- Pokrój mięso na mniejsze kawałki, po czym obtocz je dokładnie w mące. Pamiętaj jednak, aby nie przesadzić z jej ilością. Po co to robić? Dzięki tej prostej sztuczce wołowina podczas podsmażania na patelni nie straci swoich cennych soków. Tym samym po obróbce cieplnej nie zrobi się twarda i wysuszona. Wręcz przeciwnie, będzie idealnie soczysta i krucha.
- Co więcej, mąka z mięsa pomoże zagęścić wywar podczas duszenia. Dodatkowe użycie mąki w formie zasmażki będzie zupełnie zbędne. A ty zaoszczędzisz trochę czasu.
- Na patelni podsmaż cebulę z papryką. Nie zapomnij dodać aromatycznych przypraw.
- Następnie przełóż mieszankę z patelni i wcześniej przygotowane mięso do dużego garnka. Składniki zalej domowym bulionem i dodaj do środka krojone pomidory.
- Przykryj garnek pokrywką i duś jego zawartość na małym ogniu przez 1,5 godziny.
- Po 90 minutach wrzuć do garnka obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Kontynuuj gotowanie do chwili, aż ziemniaki zmiękną.
- Gotową zupę gulaszową możesz podawać solo, ponieważ jest bardzo sycąca. Możesz też serwować ją tradycyjnie z chrupiącym pieczywem, najlepiej własnej roboty.
- Bogracz przygotowaliśmy w garnku o śr. 23 cm i poj. 3 l.