Sebastian LuberaMarzena Pęcak

Od lat robię go na każdą imprezę sylwestrową. Goście zawsze proszą o dokładkę

Szukasz przepisu na sycące i rozgrzewające danie na imprezę sylwestrową? Postaw na domowy bogracz, który zachwyca smakiem już od pierwszej łyżki. Znajdziesz w nim same smaczne kąski. Sukces masz więc gwarantowany na samym starcie. Zanim weźmiesz się do pracy, koniecznie obejrzyj nasze wideo z dokładną instrukcją. Listę składników na zupę gulaszową znajdziesz poniżej.

Składniki:

  • 700 g mięsa wołowego,
  • 1/2 szkl. mąki pszennej (do obtoczenia),
  • 40 g masła (do smażenia),
  • 1 cebula,
  • 1 czerwona papryka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżka suszonego majeranku,
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1,2 l domowego bulionu,
  • 400 g pomidorów krojonych,
  • 600 g ziemniaków.

O czym warto pamiętać:

  • Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania mięsa wołowego. Możesz wykorzystać tu zarówno udziec, łopatkę, jak i karkówkę.
  • Pokrój mięso na mniejsze kawałki, po czym obtocz je dokładnie w mące. Pamiętaj jednak, aby nie przesadzić z jej ilością. Po co to robić? Dzięki tej prostej sztuczce wołowina podczas podsmażania na patelni nie straci swoich cennych soków. Tym samym po obróbce cieplnej nie zrobi się twarda i wysuszona. Wręcz przeciwnie, będzie idealnie soczysta i krucha.
  • Co więcej, mąka z mięsa pomoże zagęścić wywar podczas duszenia. Dodatkowe użycie mąki w formie zasmażki będzie zupełnie zbędne. A ty zaoszczędzisz trochę czasu.
  • Na patelni podsmaż cebulę z papryką. Nie zapomnij dodać aromatycznych przypraw.
  • Następnie przełóż mieszankę z patelni i wcześniej przygotowane mięso do dużego garnka. Składniki zalej domowym bulionem i dodaj do środka krojone pomidory.
  • Przykryj garnek pokrywką i duś jego zawartość na małym ogniu przez 1,5 godziny.
  • Po 90 minutach wrzuć do garnka obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Kontynuuj gotowanie do chwili, aż ziemniaki zmiękną.
  • Gotową zupę gulaszową możesz podawać solo, ponieważ jest bardzo sycąca. Możesz też serwować ją tradycyjnie z chrupiącym pieczywem, najlepiej własnej roboty.
  • Bogracz przygotowaliśmy w garnku o śr. 23 cm i poj. 3 l.
Więcej wideo
Warstwowe ciasto z kremem chałwowym, orzeszkami i sezamkami. Prawdziwe mistrzostwoWarstwowe ciasto z kremem chałwowym, orzeszkami i sezamkami. Prawdziwe mistrzostwo
Gwiazdkowe ciasto idealne do świątecznej kawy. Szybki i sprawdzony przepis na domowe słodkościGwiazdkowe ciasto idealne do świątecznej kawy. Szybki i sprawdzony przepis na domowe słodkości
Upiekłam je na poprzednie święta. W tym roku od razu zrobię dwie porcjeUpiekłam je na poprzednie święta. W tym roku od razu zrobię dwie porcje
Na Wigilię moja ciocia robi specjalną zupę z makaronem. Wszyscy się nią zachwycająNa Wigilię moja ciocia robi specjalną zupę z makaronem. Wszyscy się nią zachwycają
Zespół Pyszności składa świąteczne życzeniaZespół Pyszności składa świąteczne życzenia
Sałatka jarzynowa podana w ten sposób wygląda jak dzieło sztuki. Trudno oderwać wzrokSałatka jarzynowa podana w ten sposób wygląda jak dzieło sztuki. Trudno oderwać wzrok
Trafiony prezent na ostatnią chwilę? Oto 6 propozycji dla fanów gotowaniaTrafiony prezent na ostatnią chwilę? Oto 6 propozycji dla fanów gotowania
Wybrane dla Ciebie
Czeskie gospodynie wkładają do słoików i marynują jak ogórki. Dla Polaków nie do pomyślenia
Czeskie gospodynie wkładają do słoików i marynują jak ogórki. Dla Polaków nie do pomyślenia
Zamiast racuchów, smażę biszkoptowe placuszki. Na patelni rosną jak szalone i są puszyste jak chmurki
Zamiast racuchów, smażę biszkoptowe placuszki. Na patelni rosną jak szalone i są puszyste jak chmurki
Chłodzisz jajka po ugotowaniu? To duży błąd
Chłodzisz jajka po ugotowaniu? To duży błąd
Powodują choroby serca i cukrzycę. W Polsce są dodawane na potęgę, inne kraje zakazują
Powodują choroby serca i cukrzycę. W Polsce są dodawane na potęgę, inne kraje zakazują
Po świętach wszyscy mają ten sam problem. Rozwiązaniem jest jeden garnek
Po świętach wszyscy mają ten sam problem. Rozwiązaniem jest jeden garnek
Owijam boczkiem i wstawiam do piekarnika. Chrupiąca sylwestrowa przekąska w kwadrans
Owijam boczkiem i wstawiam do piekarnika. Chrupiąca sylwestrowa przekąska w kwadrans
Ta zupa zrobi porządek w jelitach po świętach. Gotowały ją nasze babcie
Ta zupa zrobi porządek w jelitach po świętach. Gotowały ją nasze babcie
Dodaj 1 łyżkę do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej i będą smaczniejsze
Dodaj 1 łyżkę do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej i będą smaczniejsze
Zostały ci pierogi i uszka ze świąt? Pod żadnym pozorem nie zamrażaj ich ponownie
Zostały ci pierogi i uszka ze świąt? Pod żadnym pozorem nie zamrażaj ich ponownie
Smażoną rybę upycham do słoika i robię szybką zalewę. Nic się nie marnuje, a przekąska na sylwestra gotowa
Smażoną rybę upycham do słoika i robię szybką zalewę. Nic się nie marnuje, a przekąska na sylwestra gotowa
Zostało ci ciasto po świętach? Wypróbuj ten sposób, a przetrwają świeże nawet do Nowego Roku
Zostało ci ciasto po świętach? Wypróbuj ten sposób, a przetrwają świeże nawet do Nowego Roku
Na sylwestra robię sałatkę koktajlową z tuńczykiem. Klasyk z bankietów i domowych imprez
Na sylwestra robię sałatkę koktajlową z tuńczykiem. Klasyk z bankietów i domowych imprez