Moja rodzina uwielbia takie ogórki na kanapce. Tajemnica smaku tkwi w jednej przyprawie
Lato i sezon na popularne warzywa to właściwy moment, by przygotować najlepsze przetwory na zimę. Jako że właśnie trwa sezon na ogórki, warto sięgnąć po dość nietypową opcję. Nie są to ogórki małosolne, ani konserwowe. W opinii wielu osób są jeszcze lepsze, a najlepiej smakują na kanapce. Poznaj przepis na ogórki z kurkumą, które już na stałe zagoszczą w twoim letnim menu, jeśli chodzi o przetwory.
22.06.2023 15:45
Mając do dyspozycji świeże ogórki, z pewnością najczęściej decydujesz się na przygotowanie ich w formie rozmaitych przetworów. Do tych najpopularniejszych należy zaliczyć ogórki kiszone i konserwowe, ale warto sięgnąć po coś równie smacznego i ciekawego. Jeśli chcesz cieszyć się smakiem sezonowych warzyw zimą, poznaj przepis na ogórki z kurkumą. Ogórki w takiej formie mają wielu swoich wielbicieli. Poznaj najważniejsze szczegóły, związane z przygotowaniem takich ogórków. Będą naprawdę smaczne!
Ogórki z kurkumą - pomysł na przetwory na zimę
Dlaczego ogórki z kurkumą to ta właściwa opcja przygotowania tych sezonowych warzyw? Ogórki z kurkumą to smaczne przetwory na zimę, które powinny być obecne w każdym domu. Ich pyszna, słodko-kwaśna zalewa octowa wzbogacona o kurkumę nadaje im unikalny aromat. Polecamy przygotować kilka słoików tych przysmaków w sezonie ogórkowym. Warto wybrać mniejsze ogórki, które łatwiej umieścić w słoikach i mają mniej pestek. Można je znaleźć na bazarze lub u lokalnego rolnika, aby mieć pewność, że są świeże i wysokiej jakości.
Jeśli chodzi o czas przygotowania, to ogórki z dodatkiem kurkumy będą gotowe w około 40 minut. Wyróżniają się niepowtarzalnym smakiem. Co ważne, możesz je przechowywać w spiżarni lub piwnicy i cieszyć się najlepszym smakiem zawsze, gdy będziesz miał na nie ochotę. Są zdrową przekąską. Twoi goście i rodzina, gdy tylko ich spróbują, będą w pełni zachwyceni.
Przepis na ogórki z kurkumą — jak przygotować ten przysmak?
Sezon na ogórki się rozkręca, więc czas najwyższy byś dowiedział się, jak zrobić ogórki z kurkumą. Jak sama nazwa wskazuje, będziesz potrzebował świeżych ogórków, kurkumy i zalewy octowej, które nada ogórkom odpowiedniego smaku. Jeśli akurat masz nadmiar ogórków w swoim domu, to nie czekaj dłużej i już teraz przygotuj ogórki w takim wariancie.
Składniki:
- 3 kg ogórków,
- mała cebula,
- 2 gałązki kopru,
- 6 ząbków czosnku,
- 3 łyżeczki gorczycy,
- 6 liści laurowych,
- 18 ziarenek pieprzu,
- 6 łyżek oleju.
Składniki na zalewę:
- szklanka octu,
- 4 szklanki wody,
- łyżka kurkumy,
- 1,5 szklanki cukru,
- czubata łyżka soli kamiennej.
Sposób przygotowania:
- Obierz ogórki i pokrój je w ćwiartki.
- Przygotuj zalewę. W tym celu wlej do garnka wodę, ocet, dodaj cukier, kurkumę, sól kamienną. Wymieszaj wszystko i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez około 3 minuty i następnie zdejmij z gazu do wystygnięcia.
- Obierz cebulę i czosnek. Cebulę pokrój w półplasterki.
- Posiekaj koperek.
- Do każdego słoika wrzuć 2 plastry cebuli, pół łyżeczki gorczycy, liść laurowy, 3 ziarenka pieprzu, ząbek czosnku i odrobinę posiekanego koperku.
- Ułóż w słoikach ćwiartki ogórków pionowo do góry. Całość zalej przestygniętą zalewą, a na wierzch wylej po łyżce oleju.
- Zakręć mocno słoiki i następnie poddaj je pasteryzacji. Smacznego!