Robiąc zupę serową, nie zapomnij wlać do niej jednego składnika. Inaczej straci na smaku
28.09.2022 14:24
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Rozgrzewająca zupa serowa z dużą ilością tartego sera to obowiązkowa propozycja na jesienne i zimowe wieczory. Dzięki wlaniu do niej jasnego piwa zachowuje idealny balans smaków. Rozgrzewa od środka i smakuje po prostu wybornie.
Rozgrzewająca zupa
Nie ma nic lepszego niż talerz gorącej, pysznej zupy w chłodny, jesienny i zimowy dzień. Przyjemnie rozpływa się po całym ciele i sprawia, że nawet brzydka pogoda za oknem nie jest nam straszna. Zupa na bazie piwa i dużej ilości tartego sera sprawdzi się po prostu idealnie. Kremowa, delikatna i pyszna w smaku. Piwo nadaje jej wyjątkowy aromat, który chowa się nieco pod mocnym smakiem sera. Pewne jest jedno- aż ciężko powstrzymać się od kolejnych dokładek!
Zupa serowa na piwie
Składniki:
- 50 g masła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki
- 1 ziemniak
- 1 suszona papryczka chilli
- 250 ml jasnego piwa
- 100 ml śmietanki 30%
- 1,3 l bulionu
- 300 g sera
- sól i pieprz do smaku
- olej roślinny
Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzej olej z masłem. Masło odda zupie aromat, a dzięki olejowi unikniesz jego przypalenia. Na rozgrzanym tłuszczu usmaż pokrojoną w piórka cebulę. Po chwili dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Pokrusz również suszoną papryczkę. Pamiętaj, żeby smażyć te warzywa na małym ogniu- jeśli je przypalisz, to staną się nieprzyjemnie gorzkie.
Kiedy warzywa będą już złociste- dodaj do nich mąkę i wymieszaj. Wlej bulion oraz jasne piwo i doprowadź do wrzenia. Pamiętaj o mieszaniu, aby nic nie przywarło na dnie. Następnie dodaj pokrojonego w kostkę ziemniaka, sól oraz i pieprz. Gotuj, aż będzie miękki. Dodaj starty ser (gouda lub cheddar) oraz śmietankę. Zblenduj całość. Jeśli chcesz, aby była jeszcze bardziej aksamitna, to dodatkowo możesz ją przetrzeć przez sito.
Gotową zupę podawaj z grzankami i szczypiorkiem lub uprażonym popcornem. Najlepiej smakuje oczywiście na gorąco.
Smacznego!