Robiąc zupę serową, nie zapomnij wlać do niej jednego składnika. Inaczej straci na smaku

Rozgrzewająca zupa serowa z dużą ilością tartego sera to obowiązkowa propozycja na jesienne i zimowe wieczory. Dzięki wlaniu do niej jasnego piwa zachowuje idealny balans smaków. Rozgrzewa od środka i smakuje po prostu wybornie.

Zupa serowa z piwemZupa serowa z piwem
Ewa

Rozgrzewająca zupa

Nie ma nic lepszego niż talerz gorącej, pysznej zupy w chłodny, jesienny i zimowy dzień. Przyjemnie rozpływa się po całym ciele i sprawia, że nawet brzydka pogoda za oknem nie jest nam straszna. Zupa na bazie piwa i dużej ilości tartego sera sprawdzi się po prostu idealnie. Kremowa, delikatna i pyszna w smaku. Piwo nadaje jej wyjątkowy aromat, który chowa się nieco pod mocnym smakiem sera. Pewne jest jedno- aż ciężko powstrzymać się od kolejnych dokładek!

Zupa serowa na piwie

Składniki:

  • 50 g masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • 1 ziemniak
  • 1 suszona papryczka chilli
  • 250 ml jasnego piwa
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1,3 l bulionu
  • 300 g sera
  • sól i pieprz do smaku
  • olej roślinny

Sposób przygotowania:

W garnku rozgrzej olej z masłem. Masło odda zupie aromat, a dzięki olejowi unikniesz jego przypalenia. Na rozgrzanym tłuszczu usmaż pokrojoną w piórka cebulę. Po chwili dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Pokrusz również suszoną papryczkę. Pamiętaj, żeby smażyć te warzywa na małym ogniu- jeśli je przypalisz, to staną się nieprzyjemnie gorzkie.

Obrazek

Kiedy warzywa będą już złociste- dodaj do nich mąkę i wymieszaj. Wlej bulion oraz jasne piwo i doprowadź do wrzenia. Pamiętaj o mieszaniu, aby nic nie przywarło na dnie. Następnie dodaj pokrojonego w kostkę ziemniaka, sól oraz i pieprz. Gotuj, aż będzie miękki. Dodaj starty ser (gouda lub cheddar) oraz śmietankę. Zblenduj całość. Jeśli chcesz, aby była jeszcze bardziej aksamitna, to dodatkowo możesz ją przetrzeć przez sito.

Gotową zupę podawaj z grzankami i szczypiorkiem lub uprażonym popcornem. Najlepiej smakuje oczywiście na gorąco.

Smacznego!

Zupa serowa na piwie- Pyszności
Zupa serowa na piwie- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć