PrzepisRobiąc zupę serową, nie zapomnij wlać do niej jednego składnika. Inaczej straci na smaku

Robiąc zupę serową, nie zapomnij wlać do niej jednego składnika. Inaczej straci na smaku

Zupa serowa z piwem
Zupa serowa z piwem
Ewa

28.09.2022 14:24

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Rozgrzewająca zupa serowa z dużą ilością tartego sera to obowiązkowa propozycja na jesienne i zimowe wieczory. Dzięki wlaniu do niej jasnego piwa zachowuje idealny balans smaków. Rozgrzewa od środka i smakuje po prostu wybornie.

Rozgrzewająca zupa

Nie ma nic lepszego niż talerz gorącej, pysznej zupy w chłodny, jesienny i zimowy dzień. Przyjemnie rozpływa się po całym ciele i sprawia, że nawet brzydka pogoda za oknem nie jest nam straszna. Zupa na bazie piwa i dużej ilości tartego sera sprawdzi się po prostu idealnie. Kremowa, delikatna i pyszna w smaku. Piwo nadaje jej wyjątkowy aromat, który chowa się nieco pod mocnym smakiem sera. Pewne jest jedno- aż ciężko powstrzymać się od kolejnych dokładek!

Zupa serowa na piwie

Składniki:

  • 50 g masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • 1 ziemniak
  • 1 suszona papryczka chilli
  • 250 ml jasnego piwa
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1,3 l bulionu
  • 300 g sera
  • sól i pieprz do smaku
  • olej roślinny

Sposób przygotowania:

W garnku rozgrzej olej z masłem. Masło odda zupie aromat, a dzięki olejowi unikniesz jego przypalenia. Na rozgrzanym tłuszczu usmaż pokrojoną w piórka cebulę. Po chwili dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Pokrusz również suszoną papryczkę. Pamiętaj, żeby smażyć te warzywa na małym ogniu- jeśli je przypalisz, to staną się nieprzyjemnie gorzkie.

Obraz

Kiedy warzywa będą już złociste- dodaj do nich mąkę i wymieszaj. Wlej bulion oraz jasne piwo i doprowadź do wrzenia. Pamiętaj o mieszaniu, aby nic nie przywarło na dnie. Następnie dodaj pokrojonego w kostkę ziemniaka, sól oraz i pieprz. Gotuj, aż będzie miękki. Dodaj starty ser (gouda lub cheddar) oraz śmietankę. Zblenduj całość. Jeśli chcesz, aby była jeszcze bardziej aksamitna, to dodatkowo możesz ją przetrzeć przez sito.

Gotową zupę podawaj z grzankami i szczypiorkiem lub uprażonym popcornem. Najlepiej smakuje oczywiście na gorąco.

Smacznego!

Zupa serowa na piwie- Pyszności
Zupa serowa na piwie- Pyszności