Owocowe koszyczki z ciasta francuskiego. Przepis na prosty deser, który robi wrażenie
Proste koszyczki z chrupiącego ciasta francuskiego wypełniłam owocowymi dżemami i bitą śmietaną. Wyglądają bajecznie, smakują naprawdę świetnie, a ich przygotowanie to bułka z masłem.
08.10.2023 21:46
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ciasto francuskie to największy przyjaciel zabieganych i cierpiących na brak czasu. Warto mieć w swojej lodówce lub zamrażarce rulonik z ciastem, aby nie zaskoczyła nas żadna sytuacja. Sprawdzi się zarówno na słono, jak i słodko, a w formie tych prostych koszyczków wygląda po prostu świetnie. W środku skrywa proste połączenie owocowych dżemów i wykończenie z bitej śmietany. Zamiast dżemów możesz wypełnić ich wnętrze czekoladowym karmelem, masą krówkową lub inną ulubioną masą. Sekret tkwi w kształcie, który przyciąga wzrok i ciekawie prezentuje się na talerzu. W filmiku dokładnie pokazuję, ja to zrobić.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na poniższym wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także
Owocowe koszyczki z ciasta francuskiego - przepis
Składniki:
- 1 ciasto francuskie,
- 1 łyżeczka dżemu jagodowego,
- 1 łyżeczka dżemu malinowego,
- 1 łyżeczka dżemu brzoskwiniowego,
- 1 łyżeczka dżemu kiwi,
- 330 ml śmietanki 36 proc.,
- 8 kostek białej czekolady - roztopionej,
- owoce do dekoracji: maliny, kiwi, borówki, brzoskwinie.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Arkusz ciasta francuskiego rozwijam na blacie. Wycinam w nim kółka, a w kółkach jeszcze mniejszy okrąg przy pomocy mniejszej foremki. Robię to na 2/3 arkusza.
Krok 2. Na blaszce do pieczenia układam kółko i smaruję wodą. Następnie kładę pozostałą obręcz i wstawiam całość do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza na 10 minut.
Krok 3. W pozostałej części ciasta francuskiego wycinam paski i skręcam je. Wszystkie kroki dokładnie pokazuję na filmiku. Dzielę rulony na mniejsze kawałki i wyginam na kształt uchwytu koszyczka. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza i piekę przez 7 minut.
Krok 4. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno przy pomocy miksera. Jeśli wolisz słodsze smaki, to możesz dodać do niej nieco cukru pudru.
Krok 5. Upieczone i wystudzone spody koszyków wypełniam owocowymi dżemami, każdy z nich ma inne nadzienie. Następnie dodaję ubitą śmietanę.
Krok 6. Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej, zanurzam w niej końcówki rączki do koszyczka i przyczepiam do spodu z dżemem i bitą śmietaną. Czekolada zadziała tutaj jak klej. Całość dekoruję świeżymi owocami. Smacznego!