WideoOwocowe koszyczki z ciasta francuskiego. Przepis na prosty deser, który robi wrażenie

Owocowe koszyczki z ciasta francuskiego. Przepis na prosty deser, który robi wrażenie

Proste koszyczki z chrupiącego ciasta francuskiego wypełniłam owocowymi dżemami i bitą śmietaną. Wyglądają bajecznie, smakują naprawdę świetnie, a ich przygotowanie to bułka z masłem.

Owocowe koszyczki z ciasta francuskiego- Pyszności
Owocowe koszyczki z ciasta francuskiego- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca

08.10.2023 21:46

Ciasto francuskie to największy przyjaciel zabieganych i cierpiących na brak czasu. Warto mieć w swojej lodówce lub zamrażarce rulonik z ciastem, aby nie zaskoczyła nas żadna sytuacja. Sprawdzi się zarówno na słono, jak i słodko, a w formie tych prostych koszyczków wygląda po prostu świetnie. W środku skrywa proste połączenie owocowych dżemów i wykończenie z bitej śmietany. Zamiast dżemów możesz wypełnić ich wnętrze czekoladowym karmelem, masą krówkową lub inną ulubioną masą. Sekret tkwi w kształcie, który przyciąga wzrok i ciekawie prezentuje się na talerzu. W filmiku dokładnie pokazuję, ja to zrobić.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na poniższym wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Owocowe koszyczki z ciasta francuskiego - przepis

Składniki: 

  • 1 ciasto francuskie,
  • 1 łyżeczka dżemu jagodowego, 
  • 1 łyżeczka dżemu malinowego, 
  • 1 łyżeczka dżemu brzoskwiniowego, 
  • 1 łyżeczka dżemu kiwi, 
  • 330 ml śmietanki 36 proc., 
  • 8 kostek białej czekolady - roztopionej, 
  • owoce do dekoracji: maliny, kiwi, borówki, brzoskwinie.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Arkusz ciasta francuskiego rozwijam na blacie. Wycinam w nim kółka, a w kółkach jeszcze mniejszy okrąg przy pomocy mniejszej foremki. Robię to na 2/3 arkusza.

Ciasto francuskie
Ciasto francuskie© Licencjodawca

Krok 2. Na blaszce do pieczenia układam kółko i smaruję wodą. Następnie kładę pozostałą obręcz i wstawiam całość do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza na 10 minut.

Ciastka
Ciastka© Licencjodawca

Krok 3. W pozostałej części ciasta francuskiego wycinam paski i skręcam je. Wszystkie kroki dokładnie pokazuję na filmiku. Dzielę rulony na mniejsze kawałki i wyginam na kształt uchwytu koszyczka. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza i piekę przez 7 minut.

Rączki do koszyczków
Rączki do koszyczków© Licencjodawca

Krok 4. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno przy pomocy miksera. Jeśli wolisz słodsze smaki, to możesz dodać do niej nieco cukru pudru.

Krok 5. Upieczone i wystudzone spody koszyków wypełniam owocowymi dżemami, każdy z nich ma inne nadzienie. Następnie dodaję ubitą śmietanę.

Nadziewanie koszyczków
Nadziewanie koszyczków© Licencjodawca

Krok 6. Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej, zanurzam w niej końcówki rączki do koszyczka i przyczepiam do spodu z dżemem i bitą śmietaną. Czekolada zadziała tutaj jak klej. Całość dekoruję świeżymi owocami. Smacznego!

Owocowe koszyczki
Owocowe koszyczki© Licencjodawca
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie