Owocowe koszyczki z ciasta francuskiego. Przepis na prosty deser, który robi wrażenie

Proste koszyczki z chrupiącego ciasta francuskiego wypełniłam owocowymi dżemami i bitą śmietaną. Wyglądają bajecznie, smakują naprawdę świetnie, a ich przygotowanie to bułka z masłem.

Owocowe koszyczki z ciasta francuskiego- PysznościOwocowe koszyczki z ciasta francuskiego- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Ciasto francuskie to największy przyjaciel zabieganych i cierpiących na brak czasu. Warto mieć w swojej lodówce lub zamrażarce rulonik z ciastem, aby nie zaskoczyła nas żadna sytuacja. Sprawdzi się zarówno na słono, jak i słodko, a w formie tych prostych koszyczków wygląda po prostu świetnie. W środku skrywa proste połączenie owocowych dżemów i wykończenie z bitej śmietany. Zamiast dżemów możesz wypełnić ich wnętrze czekoladowym karmelem, masą krówkową lub inną ulubioną masą. Sekret tkwi w kształcie, który przyciąga wzrok i ciekawie prezentuje się na talerzu. W filmiku dokładnie pokazuję, ja to zrobić.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na poniższym wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Owocowe koszyczki. Pięknie się prezentują i obłędnie smakują

Owocowe koszyczki z ciasta francuskiego - przepis

Składniki: 

  • 1 ciasto francuskie,
  • 1 łyżeczka dżemu jagodowego, 
  • 1 łyżeczka dżemu malinowego, 
  • 1 łyżeczka dżemu brzoskwiniowego, 
  • 1 łyżeczka dżemu kiwi, 
  • 330 ml śmietanki 36 proc., 
  • 8 kostek białej czekolady - roztopionej, 
  • owoce do dekoracji: maliny, kiwi, borówki, brzoskwinie.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Arkusz ciasta francuskiego rozwijam na blacie. Wycinam w nim kółka, a w kółkach jeszcze mniejszy okrąg przy pomocy mniejszej foremki. Robię to na 2/3 arkusza.

Ciasto francuskie- Pyszności
Ciasto francuskie © Licencjodawca

Krok 2. Na blaszce do pieczenia układam kółko i smaruję wodą. Następnie kładę pozostałą obręcz i wstawiam całość do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza na 10 minut.

Ciastka- Pyszności
Ciastka © Licencjodawca

Krok 3. W pozostałej części ciasta francuskiego wycinam paski i skręcam je. Wszystkie kroki dokładnie pokazuję na filmiku. Dzielę rulony na mniejsze kawałki i wyginam na kształt uchwytu koszyczka. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza i piekę przez 7 minut.

Rączki do koszyczków- Pyszności
Rączki do koszyczków © Licencjodawca

Krok 4. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno przy pomocy miksera. Jeśli wolisz słodsze smaki, to możesz dodać do niej nieco cukru pudru.

Krok 5. Upieczone i wystudzone spody koszyków wypełniam owocowymi dżemami, każdy z nich ma inne nadzienie. Następnie dodaję ubitą śmietanę.

Nadziewanie koszyczków- Pyszności
Nadziewanie koszyczków © Licencjodawca

Krok 6. Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej, zanurzam w niej końcówki rączki do koszyczka i przyczepiam do spodu z dżemem i bitą śmietaną. Czekolada zadziała tutaj jak klej. Całość dekoruję świeżymi owocami. Smacznego!

Owocowe koszyczki- Pyszności
Owocowe koszyczki © Licencjodawca

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości