Pałki z kurczaka w cieście tysiąca warstw. Wyjątkowa panierka do mięsa
Wyjątkowo pyszne pałki z kurczaka otulone chrupiącą warstwą ciasta to przepis na zaskakujący obiad dla całej rodziny. Proste, smaczne i efektowne.
20.06.2023 | aktual.: 10.10.2023 20:37
Kurczak gości na moim stole chyba najczęściej. To uniwersalne i delikatne mięso, które można przygotować na wiele różnych sposobów. Moja rodzina przepada za pieczonymi pałkami w przyprawach, więc postanowiłam na ich bazie wymyślić coś nieco innego. Kawałki mięsa dobrze przyprawiłam i otuliłam kołderką z prostego ciasta na bazie mąki, jajka, wody i masła. Efekt końcowy jest po prostu bajeczny. Delikatnie chrupiące ciasto skrywa w środku soczystego, idealnie doprawionego kurczaka. Przepis sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i ciepłą przekąskę na imprezę. A co najważniejsze, przygotowanie jest naprawdę proste. Zdecydowanie polecam ci przetestować te pyszne pałki.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo:
Pałki z kurczaka w cieście
Składniki:
Ciasto
- 200 ml wody,
- 1 jajko,
- 450 g mąki pszennej,
- 80 g roztopionego masła.
Reszta składników:
- 8 udek z kurczaka,
- 1/3 szklanki oleju roślinnego,
- 2 łyżki przyprawy do kurczaka,
- 2 łyżki ziół prowansalskich.
Sposób przygotowania:
1. Do miski wlewam wodę, dodaję jajko i mieszam przy pomocy rózgi. Wsypuję mąkę pszenną i wyrabiam ciasto przy pomocy robota kuchennego (oczywiście możesz też zrobić to ręcznie).
2. Z ciasta formuję kulę, owijam ją folią spożywczą i odstawiam do lodówki na 20 minut.
3. Pałki przekładam do miski i wlewam do niej olej roślinny. Dodaję przyprawę do kurczaka i dokładnie mieszam. Możesz użyć dowolnej mieszanki przypraw lub skomponować ją samemu z tego, co znajdziesz w kuchennej szafce.
4. Ciasto rozwałkowuję na blacie delikatnie podsypanym mąką i smaruję roztopionym masłem. Zawijam w rulon i kroję na mniejsze części.
5. Każdy z kawałków spłaszczam w rękach i przekładam na talerz. Owijam folią i odstawiam na 20 minut.
6. Ciasto znów spłaszczam i układam na środku pałkę z kurczaka. Zawijam ją, marszcząc brzegi ciasta jak przy robieniu pierogów. Tak przygotowane pałki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.