PrzepisPałki z kurczaka w cieście tysiąca warstw. Wyjątkowa panierka do mięsa

Pałki z kurczaka w cieście tysiąca warstw. Wyjątkowa panierka do mięsa

Wyjątkowo pyszne pałki z kurczaka otulone chrupiącą warstwą ciasta to przepis na zaskakujący obiad dla całej rodziny. Proste, smaczne i efektowne.

Pałki z kurczaka w cieście- Pyszności
Pałki z kurczaka w cieście- Pyszności
Ewa

20.06.2023 | aktual.: 10.10.2023 20:37

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kurczak gości na moim stole chyba najczęściej. To uniwersalne i delikatne mięso, które można przygotować na wiele różnych sposobów. Moja rodzina przepada za pieczonymi pałkami w przyprawach, więc postanowiłam na ich bazie wymyślić coś nieco innego. Kawałki mięsa dobrze przyprawiłam i otuliłam kołderką z prostego ciasta na bazie mąki, jajka, wody i masła. Efekt końcowy jest po prostu bajeczny. Delikatnie chrupiące ciasto skrywa w środku soczystego, idealnie doprawionego kurczaka. Przepis sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i ciepłą przekąskę na imprezę. A co najważniejsze, przygotowanie jest naprawdę proste. Zdecydowanie polecam ci przetestować te pyszne pałki.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo:

Pałki z kurczaka w cieście

Składniki:

Ciasto

      
  • 200 ml wody,
  • 1 jajko,
  • 450 g mąki pszennej,
  • 80 g roztopionego masła.

Reszta składników:

      
  • 8 udek z kurczaka,
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego,
  • 2 łyżki przyprawy do kurczaka,
  • 2 łyżki ziół prowansalskich.

Sposób przygotowania:

1. Do miski wlewam wodę, dodaję jajko i mieszam przy pomocy rózgi. Wsypuję mąkę pszenną i wyrabiam ciasto przy pomocy robota kuchennego (oczywiście możesz też zrobić to ręcznie).

2. Z ciasta formuję kulę, owijam ją folią spożywczą i odstawiam do lodówki na 20 minut.

Pałki z kurczaka w cieście- Pyszności
Pałki z kurczaka w cieście- Pyszności

3. Pałki przekładam do miski i wlewam do niej olej roślinny. Dodaję przyprawę do kurczaka i dokładnie mieszam. Możesz użyć dowolnej mieszanki przypraw lub skomponować ją samemu z tego, co znajdziesz w kuchennej szafce.

4. Ciasto rozwałkowuję na blacie delikatnie podsypanym mąką i smaruję roztopionym masłem. Zawijam w rulon i kroję na mniejsze części.

Pałki z kurczaka w cieście- Pyszności
Pałki z kurczaka w cieście- Pyszności

5. Każdy z kawałków spłaszczam w rękach i przekładam na talerz. Owijam folią i odstawiam na 20 minut.

Ciasto do kurczaka- Pyszności
Ciasto do kurczaka- Pyszności

6. Ciasto znów spłaszczam i układam na środku pałkę z kurczaka. Zawijam ją, marszcząc brzegi ciasta jak przy robieniu pierogów. Tak przygotowane pałki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

7. Ciasto smaruję roztopionym masłem i posypuję ziołami prowansalskimi. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez 40-50 minut.

Pałki z kurczaka w cieście- Pyszności
Pałki z kurczaka w cieście- Pyszności

8. Gotowe mięso dekoruję posiekaną natką pietruszki i podaję na ciepło samodzielnie lub z dodatkami.Smacznego!

Pałki z kurczaka w cieście- Pyszności
Pałki z kurczaka w cieście- Pyszności
kurczakpieczony kurczakpałki z kurczaka