Pamela Anderson zajada się taką zupą. Zdradziła swój ulubiony przepis

Niegdyś jedna z najbardziej kontrowersyjnych celebrytek i gwiazda "Playboya", dziś aktywistka społeczna oraz wzorowa pani domu, która niebawem wydaje własną… książkę kucharską. Nie zabraknie w niej przepisu na ulubioną zupę Pameli Anderson.

Zupa z zielonej soczewicyZupa z zielonej soczewicy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Oleg Bannikov

Była niekwestionowaną ikoną lat 90. XX wieku. Miliony mężczyzn wzdychało, oglądając ją w roli seksowna ratowniczki z serialu "Słoneczny patron". Do dziś pozostaje także królową nagich rozkładówek, która na okładce "Playboya" gościła aż trzynaście razy. Wiele kontrowersji budziło jej życie prywatne, zwłaszcza burzliwy związek z Tommym Lee, perkusistą zespołu Mötley Crüe.

Etap skandali Pamela Anderson ma już jednak za sobą. Obecnie jest znana przede wszystkim z działalności społecznej, poświęciła się m.in. ochronie zwierząt jako ambasadorka organizacji PETA.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tortilla i burger w jednym. Przepis na wystrzałowe danie

Gwiazda promuje też zdrowy styl życia i odżywiania, czego dowodem ma być planowana książka kucharska z ulubionymi przepisami Pameli Anderson. Wśród nich znajdzie się receptura na pożywną zupę z soczewicy inspirowaną kuchnią marokańską.

"To jest zupa, którą wszyscy kochają i oczekują na nią, gdy przyjeżdżają do mnie z wizytą. Uwielbiają ją zwłaszcza moje dzieci" – przekonuje celebrytka.

Jak przyrządzić potrawę?

Soczewica – wartości odżywcze

To jedna z najzdrowszych roślin strączkowych, doceniana przede wszystkim przez wegetarian, ponieważ, dzięki bardzo wysokiej zawartości cennego biologicznie i łatwo przyswajalnego białka, zapewnia solidną dawkę energii.

Jednak w tych niepozornych ziarnach znajdziemy znacznie więcej wartościowych składników. Soczewica jest bogatym źródłem żelaza, potasu, fosforu i magnezu, czyli makroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Podobnie jak witaminy z grupy B, których roślina również dostarcza bardzo dużo. Wśród nich znajduje się m.in. kwas foliowy, dbający o prawidłowy przebieg procesów metabolicznych, uczestniczący w powstawaniu czerwonych krwinek, a także usprawniający funkcjonowanie układu pokarmowego. Bez jego udziału organizm nie wyprodukuje hormonów szczęścia – serotoniny i noradrenaliny. Pierwszy działa kojąco i uspokajająco, zapewnia też zdrowy sen. Natomiast noradrenalina odpowiada za aktywność i dynamikę w ciągu dnia.

W soczewicy odkryto równie taniny, czyli związki wykazujące działanie przeciwnowotworowe. Ziarna mają niski indeks glikemiczny, dlatego mogą być spożywane przez cukrzyków.

Zupa Pameli Anderson – przepis

W dużym garnku podgrzewamy oliwę z oliwek (3 łyżki), po czym dodajemy pokrojone w kostkę: cebulę, selera naciowego (2 łodygi), marchewkę (3-4), ziemniaki (2-3 niewielkie bulwy), dynię piżmową (szklanka), bataty (szklanka) oraz czosnek (2 posiekane ząbki). Podsmażamy, mieszając od czasu do czasu, około 5 minut.

Następnie doprawiamy potrawę mieloną kurkumą, kminkiem, imbirem, wędzoną papryką (po 2 łyżeczki), mielonym cynamonem, drobną solą morską (po łyżeczce) oraz szczyptą świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Mieszamy i podsmażamy 2-3 minuty.

Dodajemy zieloną soczewicę (szklanka) i przecier pomidorowy (3 łyżki), podsmażamy 2-3 minuty, po czym zalewamy wszystko bulionem warzywnym (2 litry). Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 20 minut. Dodajemy czerwoną soczewicę (szklanka), gotujemy kolejne 10 minut.

Dolewamy mleczko kokosowe (puszka) i sok świeżo wyciśnięty z cytryny. Dodajemy szpinak (3 szklanki), gotujemy, aż jego liście zwiędną, 2-3 minuty. W razie potrzeby doprawiamy solą.

Zupę podajemy z kleksem kwaśnej śmietany oraz posiekaną natką pietruszki.

Wybrane dla Ciebie
Tę sałatkę na pewno zrobię na Wszystkich Świętych. W imieniny zniknęła niemal od razu
Tę sałatkę na pewno zrobię na Wszystkich Świętych. W imieniny zniknęła niemal od razu
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
To mało popularna ryba. Prawie nie ma ości, a jest napakowana białkiem i wartościami
To mało popularna ryba. Prawie nie ma ości, a jest napakowana białkiem i wartościami
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm