Pamela Anderson zajada się taką zupą. Zdradziła swój ulubiony przepis

Niegdyś jedna z najbardziej kontrowersyjnych celebrytek i gwiazda "Playboya", dziś aktywistka społeczna oraz wzorowa pani domu, która niebawem wydaje własną… książkę kucharską. Nie zabraknie w niej przepisu na ulubioną zupę Pameli Anderson.

Zupa z zielonej soczewicyZupa z zielonej soczewicy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Oleg Bannikov

Była niekwestionowaną ikoną lat 90. XX wieku. Miliony mężczyzn wzdychało, oglądając ją w roli seksowna ratowniczki z serialu "Słoneczny patron". Do dziś pozostaje także królową nagich rozkładówek, która na okładce "Playboya" gościła aż trzynaście razy. Wiele kontrowersji budziło jej życie prywatne, zwłaszcza burzliwy związek z Tommym Lee, perkusistą zespołu Mötley Crüe.

Etap skandali Pamela Anderson ma już jednak za sobą. Obecnie jest znana przede wszystkim z działalności społecznej, poświęciła się m.in. ochronie zwierząt jako ambasadorka organizacji PETA.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tortilla i burger w jednym. Przepis na wystrzałowe danie

Gwiazda promuje też zdrowy styl życia i odżywiania, czego dowodem ma być planowana książka kucharska z ulubionymi przepisami Pameli Anderson. Wśród nich znajdzie się receptura na pożywną zupę z soczewicy inspirowaną kuchnią marokańską.

"To jest zupa, którą wszyscy kochają i oczekują na nią, gdy przyjeżdżają do mnie z wizytą. Uwielbiają ją zwłaszcza moje dzieci" – przekonuje celebrytka.

Jak przyrządzić potrawę?

Soczewica – wartości odżywcze

To jedna z najzdrowszych roślin strączkowych, doceniana przede wszystkim przez wegetarian, ponieważ, dzięki bardzo wysokiej zawartości cennego biologicznie i łatwo przyswajalnego białka, zapewnia solidną dawkę energii.

Jednak w tych niepozornych ziarnach znajdziemy znacznie więcej wartościowych składników. Soczewica jest bogatym źródłem żelaza, potasu, fosforu i magnezu, czyli makroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Podobnie jak witaminy z grupy B, których roślina również dostarcza bardzo dużo. Wśród nich znajduje się m.in. kwas foliowy, dbający o prawidłowy przebieg procesów metabolicznych, uczestniczący w powstawaniu czerwonych krwinek, a także usprawniający funkcjonowanie układu pokarmowego. Bez jego udziału organizm nie wyprodukuje hormonów szczęścia – serotoniny i noradrenaliny. Pierwszy działa kojąco i uspokajająco, zapewnia też zdrowy sen. Natomiast noradrenalina odpowiada za aktywność i dynamikę w ciągu dnia.

W soczewicy odkryto równie taniny, czyli związki wykazujące działanie przeciwnowotworowe. Ziarna mają niski indeks glikemiczny, dlatego mogą być spożywane przez cukrzyków.

Zupa Pameli Anderson – przepis

W dużym garnku podgrzewamy oliwę z oliwek (3 łyżki), po czym dodajemy pokrojone w kostkę: cebulę, selera naciowego (2 łodygi), marchewkę (3-4), ziemniaki (2-3 niewielkie bulwy), dynię piżmową (szklanka), bataty (szklanka) oraz czosnek (2 posiekane ząbki). Podsmażamy, mieszając od czasu do czasu, około 5 minut.

Następnie doprawiamy potrawę mieloną kurkumą, kminkiem, imbirem, wędzoną papryką (po 2 łyżeczki), mielonym cynamonem, drobną solą morską (po łyżeczce) oraz szczyptą świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Mieszamy i podsmażamy 2-3 minuty.

Dodajemy zieloną soczewicę (szklanka) i przecier pomidorowy (3 łyżki), podsmażamy 2-3 minuty, po czym zalewamy wszystko bulionem warzywnym (2 litry). Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 20 minut. Dodajemy czerwoną soczewicę (szklanka), gotujemy kolejne 10 minut.

Dolewamy mleczko kokosowe (puszka) i sok świeżo wyciśnięty z cytryny. Dodajemy szpinak (3 szklanki), gotujemy, aż jego liście zwiędną, 2-3 minuty. W razie potrzeby doprawiamy solą.

Zupę podajemy z kleksem kwaśnej śmietany oraz posiekaną natką pietruszki.

Wybrane dla Ciebie

Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis