Pamela Anderson zajada się taką zupą. Zdradziła swój ulubiony przepis
Niegdyś jedna z najbardziej kontrowersyjnych celebrytek i gwiazda "Playboya", dziś aktywistka społeczna oraz wzorowa pani domu, która niebawem wydaje własną… książkę kucharską. Nie zabraknie w niej przepisu na ulubioną zupę Pameli Anderson.
03.11.2024 15:01
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Była niekwestionowaną ikoną lat 90. XX wieku. Miliony mężczyzn wzdychało, oglądając ją w roli seksowna ratowniczki z serialu "Słoneczny patron". Do dziś pozostaje także królową nagich rozkładówek, która na okładce "Playboya" gościła aż trzynaście razy. Wiele kontrowersji budziło jej życie prywatne, zwłaszcza burzliwy związek z Tommym Lee, perkusistą zespołu Mötley Crüe.
Etap skandali Pamela Anderson ma już jednak za sobą. Obecnie jest znana przede wszystkim z działalności społecznej, poświęciła się m.in. ochronie zwierząt jako ambasadorka organizacji PETA.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gwiazda promuje też zdrowy styl życia i odżywiania, czego dowodem ma być planowana książka kucharska z ulubionymi przepisami Pameli Anderson. Wśród nich znajdzie się receptura na pożywną zupę z soczewicy inspirowaną kuchnią marokańską.
"To jest zupa, którą wszyscy kochają i oczekują na nią, gdy przyjeżdżają do mnie z wizytą. Uwielbiają ją zwłaszcza moje dzieci" – przekonuje celebrytka.
Jak przyrządzić potrawę?
Soczewica – wartości odżywcze
To jedna z najzdrowszych roślin strączkowych, doceniana przede wszystkim przez wegetarian, ponieważ, dzięki bardzo wysokiej zawartości cennego biologicznie i łatwo przyswajalnego białka, zapewnia solidną dawkę energii.
Jednak w tych niepozornych ziarnach znajdziemy znacznie więcej wartościowych składników. Soczewica jest bogatym źródłem żelaza, potasu, fosforu i magnezu, czyli makroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Podobnie jak witaminy z grupy B, których roślina również dostarcza bardzo dużo. Wśród nich znajduje się m.in. kwas foliowy, dbający o prawidłowy przebieg procesów metabolicznych, uczestniczący w powstawaniu czerwonych krwinek, a także usprawniający funkcjonowanie układu pokarmowego. Bez jego udziału organizm nie wyprodukuje hormonów szczęścia – serotoniny i noradrenaliny. Pierwszy działa kojąco i uspokajająco, zapewnia też zdrowy sen. Natomiast noradrenalina odpowiada za aktywność i dynamikę w ciągu dnia.
W soczewicy odkryto równie taniny, czyli związki wykazujące działanie przeciwnowotworowe. Ziarna mają niski indeks glikemiczny, dlatego mogą być spożywane przez cukrzyków.
Zupa Pameli Anderson – przepis
W dużym garnku podgrzewamy oliwę z oliwek (3 łyżki), po czym dodajemy pokrojone w kostkę: cebulę, selera naciowego (2 łodygi), marchewkę (3-4), ziemniaki (2-3 niewielkie bulwy), dynię piżmową (szklanka), bataty (szklanka) oraz czosnek (2 posiekane ząbki). Podsmażamy, mieszając od czasu do czasu, około 5 minut.
Następnie doprawiamy potrawę mieloną kurkumą, kminkiem, imbirem, wędzoną papryką (po 2 łyżeczki), mielonym cynamonem, drobną solą morską (po łyżeczce) oraz szczyptą świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Mieszamy i podsmażamy 2-3 minuty.
Dodajemy zieloną soczewicę (szklanka) i przecier pomidorowy (3 łyżki), podsmażamy 2-3 minuty, po czym zalewamy wszystko bulionem warzywnym (2 litry). Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 20 minut. Dodajemy czerwoną soczewicę (szklanka), gotujemy kolejne 10 minut.
Dolewamy mleczko kokosowe (puszka) i sok świeżo wyciśnięty z cytryny. Dodajemy szpinak (3 szklanki), gotujemy, aż jego liście zwiędną, 2-3 minuty. W razie potrzeby doprawiamy solą.
Zupę podajemy z kleksem kwaśnej śmietany oraz posiekaną natką pietruszki.