Panierka nie odkleja się od ryby i jest chrupiąca. Patent podpatrzyłem w smażalni
Przygotowana w ten sposób ryba to istne kulinarne cudo. Smak i chrupkość zawdzięcza wyjątkowej panierce. Idziemy o zakład, że kiedy zobaczysz jej tajemny składnik, od razu poczujesz się przekonany. Jedz i poczuj się jak w najlepszej nadmorskiej smażalni!
14.11.2023 09:06
Dietetycy trąbią wszem wobec i przy każdej możliwej okazji, że tylko regularne spożywanie ryb sprawi, że nasze organizmy pozostaną w nienagannej kondycji. Mają w tym oczywiście dużo racji, chociaż trzeba uczciwie zaznaczyć, że stosowanie się do tej świętej zasady również nie powinno odbywać się bezrefleksyjnie. O tym, że panga czy tilapia to praktycznie puste kalorie, pisaliśmy już przecież wiele razy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kiedy jednak w ręce wpadnie ci już ryba, której właściwości prozdrowotne są na nienagannym poziomie, nie pozwól sobie na to, by przygotować ją w niesmaczny sposób. To mogłoby zniechęcić ciebie i innych domowników do kontynuowania regularnego spożywania tego zdrowego mięsa. Zamiast tego zastosuj się do poniższego przepisu — prosto z pewnej nadmorskiej smażalni.
Ta smażona ryba to prawdziwy strzał w dziesiątkę i jeśli to na ten rodzaj obróbki termicznej postawisz (bo najzdrowiej jest rybę ugotować lub upiec), to koniecznie sięgnij właśnie po tę recepturę. Sposób przyrządzania panierki jest jedyny w swoim rodzaju. Na pewno podpasuje wszystkim... piwoszom!
Smażona ryba w piwnej panierce
Składniki:
- 1 filet z dorsza lub innej ulubionej ryby,
- 200 ml jasnego piwa,
- 3/4 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki kurkumy,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Rybę opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Poporcjuj ją na mniejsze kawałki, oprósz niewielką ilością soli i pieprzu, a następnie wstaw do lodówki na 30 minut.
- Piwo, mąkę, proszek do pieczenia i kurkumę rozrób w większej misce. Wyjmij dorsza z chłodziarki i zamocz w panierce.
- Niech tak przygotowana ryba trafi teraz na patelnię z olejem. Pamiętaj, że tłuszcz powinien być mocno nagrzany. Smaż z obu stron na złoto, delikatnie odciśnij z nadmiaru oleju. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!