Panierka nie odkleja się od ryby i jest chrupiąca. Patent podpatrzyłem w smażalni

Przygotowana w ten sposób ryba to istne kulinarne cudo. Smak i chrupkość zawdzięcza wyjątkowej panierce. Idziemy o zakład, że kiedy zobaczysz jej tajemny składnik, od razu poczujesz się przekonany. Jedz i poczuj się jak w najlepszej nadmorskiej smażalni!

Ryba w pysznej panierce? Jak najbardziej!Ryba w pysznej panierce? Jak najbardziej!
Źródło zdjęć: © Canva | tomophafan

Dietetycy trąbią wszem wobec i przy każdej możliwej okazji, że tylko regularne spożywanie ryb sprawi, że nasze organizmy pozostaną w nienagannej kondycji. Mają w tym oczywiście dużo racji, chociaż trzeba uczciwie zaznaczyć, że stosowanie się do tej świętej zasady również nie powinno odbywać się bezrefleksyjnie. O tym, że panga czy tilapia to praktycznie puste kalorie, pisaliśmy już przecież wiele razy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Oto najszybszy i najprostszy przepis na szarlotkę. Do tego super się prezentuje

Kiedy jednak w ręce wpadnie ci już ryba, której właściwości prozdrowotne są na nienagannym poziomie, nie pozwól sobie na to, by przygotować ją w niesmaczny sposób. To mogłoby zniechęcić ciebie i innych domowników do kontynuowania regularnego spożywania tego zdrowego mięsa. Zamiast tego zastosuj się do poniższego przepisu — prosto z pewnej nadmorskiej smażalni.

Ta smażona ryba to prawdziwy strzał w dziesiątkę i jeśli to na ten rodzaj obróbki termicznej postawisz (bo najzdrowiej jest rybę ugotować lub upiec), to koniecznie sięgnij właśnie po tę recepturę. Sposób przyrządzania panierki jest jedyny w swoim rodzaju. Na pewno podpasuje wszystkim... piwoszom!

Smażona ryba w piwnej panierce

Składniki:

  • 1 filet z dorsza lub innej ulubionej ryby,
  • 200 ml jasnego piwa,
  • 3/4 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.
Tak usmażona ryba będzie ci się śniła po nocach
Tak usmażona ryba będzie ci się śniła po nocach © Canva | gbh007

Sposób przygotowania:

  1. Rybę opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Poporcjuj ją na mniejsze kawałki, oprósz niewielką ilością soli i pieprzu, a następnie wstaw do lodówki na 30 minut.
  2. Piwo, mąkę, proszek do pieczenia i kurkumę rozrób w większej misce. Wyjmij dorsza z chłodziarki i zamocz w panierce.
  3. Niech tak przygotowana ryba trafi teraz na patelnię z olejem. Pamiętaj, że tłuszcz powinien być mocno nagrzany. Smaż z obu stron na złoto, delikatnie odciśnij z nadmiaru oleju. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje