PrzepisPanierka odkleja się od ryby? Pominąłeś jedną rzecz przed smażeniem

Panierka odkleja się od ryby? Pominąłeś jedną rzecz przed smażeniem

Co zrobić, kiedy panierka odkleja się od ryby w trakcie smażenia? Trzymaj się tej zasady, a problem sam zniknie. Tak robiła moja babcia.

Panierka do ryby- Pyszności, źródło: Adobe Stock
Panierka do ryby- Pyszności, źródło: Adobe Stock
Ewa

26.07.2023 | aktual.: 26.07.2023 13:48

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Chociaż uwielbiam smażoną rybę z patelni, to sen z powiek spędzała mi odpadająca panierka. Zdecydowanie psuło to efekt i całą pracę, jaką wykonałam podczas obtaczania kawałków mięsa. Kiedy pożaliłam się mojej babci, ona natychmiastowo znalazła rozwiązanie mojego problemu. Od kiedy zaczęłam stosować jej zasadę 5:1, moja ryba za każdym razem wychodzi idealnie.

Jak smażyć rybę?

Oczywiście najlepiej jest wybrać świeże ryby, jednak ze względu na ograniczoną dostępność i wysoką cenę często sięgamy po alternatywę w postaci mrożonych filetów. Są również bardzo wygodne, bo mogą spędzić dużo czasu w zamrażarce, a my wyjmujemy je wtedy, kiedy są nam akurat potrzebne. Niestety, mają jedną dużą wadę, która utrudnia ich przygotowanie — przez dużą zawartość wody lubią pryskać na patelni, a panierka nie zawsze dobrze do nich przylega.

Aby tego uniknąć, warto wyjąć filety z zamrażarki wieczorem i pozostawić je w lodówce na noc, aby powoli się rozmroziły. Następnego dnia, przed smażeniem, warto wyjąć je z lodówki na 30 minut przed przygotowywaniem, aby osiągnęły odpowiednią temperaturę. Ważne jest również to, aby dobrze je osuszyć z nadmiaru wody. Pomocny wtedy będzie zwykły, papierowy ręcznik kuchenny. Dopiero odpowiednio osuszona ryba powinna przejść  do dalszych kroków, czyli panierowania i smażenia.

Panierka do ryby- Pyszności, źródło: Canva
Panierka do ryby- Pyszności, źródło: Canva

Panierka odpada podczas smażenia? Wypróbuj ten patent

Najczęściej ryby panieruje się w mące, rozkłóconym jajku oraz bułce tartej. To proste i znane połączenie czasami jednak zawodzi i panierka odpada w czasie smażenia. Rozwiązanie jest proste i jest to metoda 5:1. Oznacza to, że mąkę pszenną mieszamy wraz z kukurydzianą w proporcji 5 części mąki pszennej na 1 część mąki kukurydzianej. Dzięki temu panierka będzie miała lepszą, bardziej zwartą konsystencję i nie odpadnie w czasie smażenia na patelni. Jeśli unikamy mąki pszennej, doskonałą alternatywą może być mąka ziemniaczana. Połącz ją z mąką kukurydzianą w tej samej proporcji.

gotowanieporadysmażenie