Pieczone filety z kurczaka w marynacie kolendro-limonkowej zaskoczą cię swoim smakiem. Idealny letni obiad
26.07.2023 12:59, aktual.: 10.10.2023 21:03
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Materiał powstał we współpracy z marką Philips
Pyszne pieczone filety z kurczaka w orzeźwiającej marynacie z limonką i kolendrą to przepis na smaczny, letni obiad. Przygotujesz go w mgnieniu oka.
Uwielbiam eksperymentować z różnymi smakami w kuchni, a jednym z moich ulubionych przepisów na smaczny i zaskakujący obiad są pieczone kawałki kurczaka w kolendro-limonkowej marynacie. Ich smak przenosi mnie natychmiastowo na jakąś rajską, egzotyczną wyspę. Delikatne, pieczone mięso jest bardzo lekkie, więc świetnie sprawdzi się na diecie czy podczas upalnych dni, gdy nie ma się ochoty na ciężkie potrawy. Pyszna marynata sprawi, że kurczak nie będzie suchy, a wchłonie mnóstwo smaku i aromatu. Filety upiekłam w Ovi Smart, a w przygotowaniu marynaty pomógł mi Flip&Juice marki Philips.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Pieczone filety z kurczaka w orzeźwiającej marynacie
Składniki:
- 4 limonki,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 garść świeżej kolendry,
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżka soli,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 1/2 szklanki wody,
- 4 filety z piersi z kurczaka.
Sposób przygotowania:
1. Limonki obieram ze skórki i wrzucam do blendera Flip&Juice. Dorzucam garść świeżej kolendry, obrane ząbki czosnku. Dodaję cukier, sól, pieprz i oliwę z oliwek. Wlewam wodę i blenduję.
2. W dużym naczyniu układam kawałki piersi kurczaka, oczyszczone wcześniej z błonek i chrząstek. Zalewam mięso przygotowaną marynatą i owijam folią spożywczą. Wstawiam do lodówki na minimum dwie godziny. Mięso możesz przygotować również dzień wcześniej i marynować przez całą noc.
3. Po tym czasie przekładam filety z kurczaka do Ovi Smart marki Philips. Piekę przez 20-25 minut w 160 st. Celsjusza. Dzięki pieczeniu w tym urządzeniu nasze danie jest lekkie i smaczne.
4. Po upieczeniu kroję piersi z kurczaka na mniejsze kawałki. Układam mięso na ugotowanym ryżu i dekoruję świeżą kolendrą oraz plasterkami limonki. Podaję na ciepło.Smacznego!
Materiał powstał we współpracy z marką Philips