Pieczone filety z kurczaka w marynacie kolendro-limonkowej zaskoczą cię swoim smakiem. Idealny letni obiad

Materiał powstał we współpracy z marką Philips

Pieczone filety w marynacie- PysznościPieczone filety w marynacie- Pyszności
Ewa

Pyszne pieczone filety z kurczaka w orzeźwiającej marynacie z limonką i kolendrą to przepis na smaczny, letni obiad. Przygotujesz go w mgnieniu oka.

Uwielbiam eksperymentować z różnymi smakami w kuchni, a jednym z moich ulubionych przepisów na smaczny i zaskakujący obiad są pieczone kawałki kurczaka w kolendro-limonkowej marynacie. Ich smak przenosi mnie natychmiastowo na jakąś rajską, egzotyczną wyspę. Delikatne, pieczone mięso jest bardzo lekkie, więc świetnie sprawdzi się na diecie czy podczas upalnych dni, gdy nie ma się ochoty na ciężkie potrawy. Pyszna marynata sprawi, że kurczak nie będzie suchy, a wchłonie mnóstwo smaku i aromatu. Filety upiekłam w Ovi Smart, a w przygotowaniu marynaty pomógł mi Flip&Juice marki Philips.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Pieczone filety z kurczaka w orzeźwiającej marynacie

Składniki:

           
  • 4 limonki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 garść świeżej kolendry,
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 4 filety z piersi z kurczaka.

Sposób przygotowania:

1. Limonki obieram ze skórki i wrzucam do blendera Flip&Juice. Dorzucam garść świeżej kolendry, obrane ząbki czosnku. Dodaję cukier, sól, pieprz i oliwę z oliwek. Wlewam wodę i blenduję.

2. W dużym naczyniu układam kawałki piersi kurczaka, oczyszczone wcześniej z błonek i chrząstek. Zalewam mięso przygotowaną marynatą i owijam folią spożywczą. Wstawiam do lodówki na minimum dwie godziny. Mięso możesz przygotować również dzień wcześniej i marynować przez całą noc.

Pieczone filety w orzeźwiającej marynacie- Pyszności
Pieczone filety w orzeźwiającej marynacie- Pyszności

3. Po tym czasie przekładam filety z kurczaka do Ovi Smart marki Philips. Piekę przez 20-25 minut w 160 st. Celsjusza. Dzięki pieczeniu w tym urządzeniu nasze danie jest lekkie i smaczne.

Obrazek
Upieczone w Ovi Smart filety z kurczaka- Pyszności

4. Po upieczeniu kroję piersi z kurczaka na mniejsze kawałki. Układam mięso na ugotowanym ryżu i dekoruję świeżą kolendrą oraz plasterkami limonki. Podaję na ciepło.Smacznego!

Pieczone filety z kurczaka w marynacie kolendro-limonkowej
Pieczone filety z kurczaka w marynacie kolendro-limonkowej

Materiał powstał we współpracy z marką Philips

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej