Pyszny krem cytrynowy. Serwowany w samej cytrynie
Orzeźwiający i lekki krem cytrynowy to przepis na idealny letni deser. Podany w połówkach cytryny zrobi prawdziwą furorę wśród twoich bliskich.
08.07.2023 12:35
Siedziałam przy kuchennym stole, pijąc popołudniową kawę, kiedy mój wzrok uciekł w kierunku koszyka wypełnionego cytrusami. Pomyślałam, że ich orzeźwiający smak świetnie sprawdzi się w upały, ale nie tylko w postaci lemoniady. Wyjęłam z lodówki schłodzoną śmietankę, otworzyłam pudełko z cukrem pudrem i zabrałam się do pracy. Efekt przeszedł moje oczekiwania. Ten pyszny krem z cytrynami przygotowuje się błyskawicznie, a jego smak przenosi nas do tropikalnego ogrodu w piękny, letni dzień.
Ten prosty, trzyskładnikowy deser zaserwowałam w wydrążonych połówkach cytryn, dzięki czemu prezentuje się niesamowicie elegancko i apetycznie. Samo przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Trzeba się jednak uzbroić w cierpliwość, bo krem powinien się porządnie schłodzić przed podaniem. Idealnie pyszny, niesamowicie prosty i stworzony na upalne dni.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo:
Krem cytrynowy
Składniki:
- 3 cytryny,
- 1/2 cytryny - sok ,
- 330 ml śmietanki 30%,
- 3 łyżki cukru pudru,
- starta skórka z cytryny.
Sposób przygotowania:
1. Trzy cytryny dzielę na pół. Przy pomocy łyżki wydrążam z ich wnętrza miąższ.
2. Następnie kroję wydrążone wnętrze na mniejsze kawałki. Przekładam do sitka i wyciskam sok, mocno dociskając cząstki owocu łyżką.