Panierkę do schabowych robisz z jajka i bułki tartej? To błąd, konieczny jest jeszcze jeden składnik

Idealnie chrupiąca panierka, które nie będzie odpadać z naszych kotletów - czy jest to możliwe? Jasne, że tak! Wystarczy, że zastosuje kilka kulinarnych wskazówek i sukces mamy gwarantowany. Kotlet będzie smakował jak z restauracji i to bez wychodzenia z domu! Wyjaśniamy i podpowiadamy jak uniknąć odpadającej panierki.

Obrazek
Paulina

Kotlet schabowy to chyba najbardziej popularne danie w naszych polskich domach. Zdajemy sobie z tego sprawę, jak bardzo denerwuje wszystkich odklejająca się panierka od kotletów. Dlatego mamy na to sposób i podpowiemy, jak tego uniknąć. Dodatkowo panierka na pewno wyjdzie chrupiąca.

Obrazek
Posiłek - Pysznosci; Foto: Canva.com

Co zrobić, żeby panierka się nie odklejała?

Idealne kotlety schabowe powinny odznaczać się soczystym mięsem i delikatną panierką. Pierwszą i bardzo ważną zasadą jest panierowanie mięsa dosłownie od razu przed umieszczeniem go na patelni. Jeśli postanowimy opanierować go, ale od razu nie usmażymy, to na pewno panierka będzie odpadać. Warto pamiętać i tej zasadzie.

Obrazek

Rozgrzej tłuszcz

Kolejna kwestia to dobre rozgrzanie tłuszczu. Nie ma nic gorszego niż włożenia kotleta na zimny olej. Dobrze rozgrzana patelnia wraz z odpowiednią ilością oleju lub smalcu to podstawa dobrze usmażonego mięsa i przylegania panierki do mięsa.

Bardzo istotny jest również czas smażenia każdego kotleta. Na jedną stronę należy poświęcić od 3 do 5 minut. Warto o tym pamiętać, by cieszyć się pysznym smakiem podczas każdego obiadu.

Obrazek

Mąka i jajko

Kolejne dwa składniki, które mają wpływ na to, czy panierka odpadnie, czy nie to jajko i mąka. Pierwsza ważna kwestia to roztrzepanie jaja z odrobiną soli, możemy też pokusić się o dodatek oleju. Oprócz tego dobrze wymieszać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną w stosunku 1:1 i obtoczyć w niej mięso. Wystarczy taka zmiana i zapobiegniemy odpadaniu panierki z naszych kotletów.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować najlepszego kotleta schabowego krok po kroku. Jeden składnik odmienia całe danie i zmienia smak tego tradycyjnego kotleta na lepsze.

Wybrane dla Ciebie
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate