PoradyPanierka do kotleta – jak zrobić? Z czego? Jakie są rodzaje? Oto alternatywne pomysły

Panierka do kotleta – jak zrobić? Z czego? Jakie są rodzaje? Oto alternatywne pomysły

Panierka do kotleta – jak zrobić? Z czego? Jakie są rodzaje? Oto alternatywne pomysły
Ewa
08.02.2022 11:07

Bułka tarta to klasyk. Mamy dla Ciebie kilka pomysłów, które sprawdzą się świetnie zarówno przy schabowych, jak i drobiowych kotletach. Jak panierować kotlety? Z czego zrobić panierkę do kotleta? Jakie są rodzaje? Oto alternatywy dla tradycyjnej panierki.

Panierka do kotleta z płatków owsianych i otrębów

Będą smacznym zamiennikiem bułki tartej. Wystarczy, że obtoczysz mięso w mące i jajku, a następnie włożysz do zmielonych płatków lub otrębów. Oto zdrowa panierka do kotleta.

Obraz

Panierka do kotleta z płatków kukurydzianych

Pokrusz je delikatnie w rękach i obtocz kurczaka. Usmaż tak, jak zawsze i ciesz się super chrupiącą panierką. Świetnie pasuje do kurczaka i do nuggetsów. Możesz wcześniej zanurzyć kawałki mięsa w gęstym cieście naleśnikowym i obtoczyć w płatkach. Pamiętaj – wybierz niesłodzone!

Obraz

Panierka do kotleta – siemię lniane

Prawdziwa bomba witaminowa. Wymieszaj je z granulowanym czosnkiem, solą i pieprzem, obtocz w niej mięso lub warzywa i gotowe. Tak wygląda panierka do kotleta z siemienia lnianego.

Obraz

Panierka do kotleta z sezamu

Sezam dodaje trochę azjatyckiego sznytu wszystkim potrawom. Możesz dorzucić go do bułki tartej i wymieszać lub użyć samodzielnie. Uważaj tylko, żeby nie spalić go na patelni. Najlepiej sprawdzi się biały sezam, łatwiej będzie kontrolować proces smażenia. Tak wygląda panierka do kotleta z sezamu.

Obraz

Bakłażan zamiast kotleta

To chyba najbardziej czasochłonna, ale jednocześnie przepyszna i zaskakująca opcja. Zamarynuj bakłażana w oliwie, czosnku, chilli i curry. Pamiętaj, żeby pokroić kurczaka w naprawdę cienkie plasterki. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz tak długo, aż będzie przypominał chipsy. Pokrusz je w blenderze i gotowe!

Obraz

Panierka do kotleta z parmezanu

Zetrzyj parmezan na tarce i dorzuć do bułki tartej. Panieruj jak zwykle, usmaż i czuć się niesamowitym smakiem. Parmezan fantastycznie podkręci smak kurczaka i będzie świetną odmianą od zwykłej panierki. Takie kawałki mięsa sprawdzą się też jako dodatek do sałatek. Jak podoba ci się panierka do kotleta z parmezanu?

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także