PoradyJak zrobić puree z dyni? To prostsze niż myślisz!
Jak zrobić puree z dyni? To prostsze niż myślisz!
Już za chwilę dowiesz się jak zrobić puree z dyni w domowym zaciszu. Ta wiedza z pewnością okaże się przydatna, zwłaszcza jesienią, kiedy wykorzystujemy sporo przepisów z tym warzywem.
Frania
24.10.2019 | aktual.: 18.09.2023 12:58
I jeśli myślisz, że cały proces jest skomplikowany i mega długi, mam dla Ciebie kolejną dobrą wiadomość. Przygotowanie puree z dyni to bułka z masłem, dlatego od razu zabieramy się do działania!
Potrzebne składniki:
- dynia
- oliwa z oliwek
- papier do pieczenia
- forma do pieczenia
Puree z dyni - krok po kroku:
- Podziel dynię na mniejsze kawałki.
- Następnie usuń dokładnie wszystkie pestki z warzywa.
- Ułóż kawałki dyni w formie do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia.
- Polej delikatnie oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika na 40 minut (temp. 180 stopni Celsjusza). Po wizycie w piekarniku wnętrze dyni powinno być miękkie.
- Upieczone kawałki dyni obierz ze skórki. Po czym zblenduj.
- I puree z dyni jest już gotowe!
Dynia w takiej formie sprawdzi się zarówno przy pracy nad pysznym obiadem, jak i przygotowaniem deseru, czy też ciasta.
Zobacz także