Jak zrobić idealne mięso do burgera? Cytryna to pierwsze z zaskoczeń

Burgery już dawno przestały się nam kojarzyć tylko i wyłącznie z fast foodami. W Polsce istnieje teraz wiele restauracji specjalizujących się w tym daniu, gdzie przygotowaniem jedzenia zajmują się profesjonalni kucharze. Na idealne mięso do burgera mają swoje patenty, wśród których można wymienić m.in... cytrynę. Ale to nie koniec niespodzianek.

Obrazekmięso do burgera - Pyszności; foto: Canva

Niech pierwszy rzuci kamieniem ten, którego nigdy nie naszła ochota na potężnego burgera z podwójnym mięsem, stopionym serem, cebulą i wypływającym na wszystkie strony sosem. Im dłuższa wykałaczka potrzebna do złączenia tego wszystkiego w całość, tym większe wyrzuty sumienia później. Ale i lepsze doznania kulinarne...

Obrazek
mięso do burgera - Pyszności; foto: Canva

Jednak ilość nie zawsze oznacza jakość — to wiemy przecież wszyscy. Dlatego przygotowując mięso do burgera w domu, warto postawić na sprawdzony przepis, który pozwoli nam osiągnąć efekt, jakiego nie powstydziły się szef kuchni amerykańskiej "burgerowni". Odpowiednie przyprawienie wołowiny sprawi, że twój domowy burger będzie lepszy niż kiedykolwiek. Żeby to osiągnąć, trzeba sięgnąć między innymi po cytrynę oraz kilka innych nietypowych składników.

Idealne mięso do burgera

Składniki:

  • 1 kg antrykotu
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 1/3 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 żółtko
  • sól

Sposób przygotowania:

Obrazek
mięso do burgera - Pyszności; foto: Canva

Cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na patelni. Mięso pokrój na kawałki, dopraw pieprzem, garam masalaskórką z cytryny. Dodaj do niego jeszcze jego natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażoną cebulę. Całość zmiel w maszynce na sitku z dużymi oczkami.

Teraz do mięsa dodaj jeszcze jedno żółtko i wymieszaj. Uformuj kotlety i oprósz je od góry solą; na tej stronie zacznij też smażyć. Po około trzech minutach trzymania burgerów na dużym ogniu, posól drugą stronę i przerzuć kotlety. To też moment, w którym na mięso (na ugrillowaną już stronę) możesz położyć plastry sera. Grilluj kolejne trzy minuty i gotowe. Smacznego!

Obejrzyj też ten filmik z przepisem na roladki z tortilli w prażonej cebulce z kurczakiem. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło