Jak zrobić idealne mięso do burgera? Cytryna to pierwsze z zaskoczeń

Burgery już dawno przestały się nam kojarzyć tylko i wyłącznie z fast foodami. W Polsce istnieje teraz wiele restauracji specjalizujących się w tym daniu, gdzie przygotowaniem jedzenia zajmują się profesjonalni kucharze. Na idealne mięso do burgera mają swoje patenty, wśród których można wymienić m.in... cytrynę. Ale to nie koniec niespodzianek.

Obrazekmięso do burgera - Pyszności; foto: Canva

Niech pierwszy rzuci kamieniem ten, którego nigdy nie naszła ochota na potężnego burgera z podwójnym mięsem, stopionym serem, cebulą i wypływającym na wszystkie strony sosem. Im dłuższa wykałaczka potrzebna do złączenia tego wszystkiego w całość, tym większe wyrzuty sumienia później. Ale i lepsze doznania kulinarne...

Obrazek
mięso do burgera - Pyszności; foto: Canva

Jednak ilość nie zawsze oznacza jakość — to wiemy przecież wszyscy. Dlatego przygotowując mięso do burgera w domu, warto postawić na sprawdzony przepis, który pozwoli nam osiągnąć efekt, jakiego nie powstydziły się szef kuchni amerykańskiej "burgerowni". Odpowiednie przyprawienie wołowiny sprawi, że twój domowy burger będzie lepszy niż kiedykolwiek. Żeby to osiągnąć, trzeba sięgnąć między innymi po cytrynę oraz kilka innych nietypowych składników.

Idealne mięso do burgera

Składniki:

  • 1 kg antrykotu
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 1/3 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 żółtko
  • sól

Sposób przygotowania:

Obrazek
mięso do burgera - Pyszności; foto: Canva

Cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na patelni. Mięso pokrój na kawałki, dopraw pieprzem, garam masalaskórką z cytryny. Dodaj do niego jeszcze jego natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażoną cebulę. Całość zmiel w maszynce na sitku z dużymi oczkami.

Teraz do mięsa dodaj jeszcze jedno żółtko i wymieszaj. Uformuj kotlety i oprósz je od góry solą; na tej stronie zacznij też smażyć. Po około trzech minutach trzymania burgerów na dużym ogniu, posól drugą stronę i przerzuć kotlety. To też moment, w którym na mięso (na ugrillowaną już stronę) możesz położyć plastry sera. Grilluj kolejne trzy minuty i gotowe. Smacznego!

Obejrzyj też ten filmik z przepisem na roladki z tortilli w prażonej cebulce z kurczakiem. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie