Panierka odstaje od ryby? Zapomniałeś to zrobić przed smażeniem
Smażenie ryby może być bardzo uciążliwe. Z jednej strony pryskający tłuszcz, a z drugiej — nieprzyjemny zapach, który unosi się w całym domu. Na szczęście, można temu zaradzić w bardzo prosty sposób. Sprawdź, jakiego tłuszczu użyć do przygotowania tego popularnego dania.
10.03.2023 10:54
Dlaczego warto jeść ryby?
Ryby to produkt, po który najczęściej sięgamy w piątki. Z racji Wielkiego Postu, przez te 40 dni jest zdecydowanie częściej spożywana. Należy jednak wziąć pod uwagę fakt, że powinno się ją spożywać znacznie częściej. Każda okazja jest dobra, by ją upiec, usmażyć, czy grillować. Według opinii dietetyków warto ją jeść przynajmniej 2 razy w tygodniu. Ale, czy smażenie ryby będzie tu odpowiedni dla twojego zdrowia rozwiązanie?
Okazuje się, że smażona ryba jest najczęściej wybieranym rozwiązaniem, ze względu na szybkość przygotowania, jak i efekt w postaci chrupiącej panierki. Ryba w wersji smażonej może negatywnie wpływać na układ krążenia, ale można temu zaradzić w prosty sposób. Dlatego pamiętaj, by do jej smażenia użyć właściwego tłuszczu, który zminimalizuje ryzyko dla twojego zdrowia.
Smażenie ryby — jakiego tłuszczu użyć?
Smażenie ryby może być przyjemnością, jeśli użyjesz tego właściwego tłuszczu, dzięki któremu przygotowanie tego dania nie pójdzie na marne. Pamiętaj, by unikać smażenia na smalcu — ryba niepotrzebnie nim nasiąknie i złapie nie do końca właściwy aromat.
Tłuszcze, które warto zastosować do smażenia ryby, to przede wszystkim:
- olej rzepakowy — tłuszcz jest łatwo dostępny, ma uniwersalne zastosowanie, charakteryzuje się neutralnym smakiem i aromatem i nadaje się do smażenia w wysokich temperaturach;
- masło klarowane — dzięki niemu ryba nabierze delikatnego smaku;
- oliwa z oliwek — nadaje się do przygotowania specjalnej marynaty i grillowania ryby.
Smażenie ryby — jak zrobić to dobrze?
Smażenie ryby to połowa sukcesu. Niezwykle ważne jest również jej odpowiednie przygotowanie i przyprawienie, dzięki czemu wydobędziesz z niej wszystko, co najlepsze. Pamiętaj, że najpierw musisz ją wypatroszyć, oczyścić z łusek i osuszyć ręcznikiem papierowym, dzięki czemu panierka będzie trzymać się mięsa.
Przed przystąpieniem do jej smażenia, dobrze będzie skropić ją sokiem z cytryny, co pozwoli ci się pozbyć jej zbyt intensywnego smaku. Panierowanie wygląda podobnie, jak w przypadku kotletów schabowych. Pewnego rodzaju alternatywą będzie jednak ryba bez panierki. Wystarczy, że natrzesz ją solą, pieprzem, ziołami i następnie usmażysz na patelni. Będzie równie smaczna!
Wolisz mięsny obiad? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na duszoną karkówkę z cebulą w sosie własnym: