Sebastian Lubera

Papryka po chorwacku wzbogaci smak wielu dań. Tak łatwo ją przygotować

Jeśli jesteś miłośnikiem przetworów, papryka po chorwacku to przepis, którego nie możesz przegapić. Znajdziesz tu połączenie dobrze znanej i lubianej w naszej kuchni papryki z wyrazistą zalewą na bazie musztardy. Do jej przygotowania możesz użyć zarówno tej ostrej, jak i łagodnej. Weź pod uwagę preferencje smakowe całej rodziny. Zapewniam, że w obu wydaniach przetwory będą smakować znakomicie. Instrukcję krok po kroku możesz obejrzeć w wideo, natomiast lista składników znajduje się poniżej.

Składniki:

  • 2 czerwone papryki,
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu kolorowego,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżka cukru,
  • ½ szkl. octu 10 proc.,
  • 1 szkl. wody,
  • ¼ szkl. oleju roślinnego,
  • 90 g musztardy (łagodnej lub ostrej).

Papryka po chorwacku to tradycyjny przepis kuchni bałkańskiej. Połączenie papryki i musztardowej zalewy jest znane w Chorwacji od lat. Gotowe przetwory mają szerokie zastosowanie w kuchni. Świetnie podkreślają smak mięs, sałatek oraz sosów. Możesz dodać je również na kanapki. W przepisie użyłem słoików o pojemności 330 ml, zaś zalewę przygotowałem w garnku o pojemności 2 litrów.

Więcej wideo
Jak smakują kozie sery prosto z Kaszub? Jędrek NieNaŻarty ocenia regionalne przysmakiJak smakują kozie sery prosto z Kaszub? Jędrek NieNaŻarty ocenia regionalne przysmaki
Gulasz z żołądków z buraczkami i ziemniakami. Smakuje jak u babciGulasz z żołądków z buraczkami i ziemniakami. Smakuje jak u babci
Puszyste pancakes z jabłkiem. Szybki przepis na słodkości bez krojenia w kostkę i ścieraniaPuszyste pancakes z jabłkiem. Szybki przepis na słodkości bez krojenia w kostkę i ścierania
Owocowe kieszonki na 3 sposoby. Wyglądają jak naleśniki, smakują jak ciastkaOwocowe kieszonki na 3 sposoby. Wyglądają jak naleśniki, smakują jak ciastka
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów. Podaj z dodatkiem z dzieciństwaZupa pomidorowa ze świeżych pomidorów. Podaj z dodatkiem z dzieciństwa
Bigos, flaki czy dziczyzna? Juror "MasterChefa" o najbardziej niedocenionych daniach polskiej kuchniBigos, flaki czy dziczyzna? Juror "MasterChefa" o najbardziej niedocenionych daniach polskiej kuchni
Szarlotkowe naleśniki, czyli obiad i deser w jednym przepisieSzarlotkowe naleśniki, czyli obiad i deser w jednym przepisie

Wybrane dla Ciebie

Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Do kaszy dorzucam sezonowe warzywo. Wychodzi pyszny, jesienny obiad
Do kaszy dorzucam sezonowe warzywo. Wychodzi pyszny, jesienny obiad
Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs
Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs
Zamiast kupować i piec, wrzucam do garnka. Jest miękki, wilgotny i rozpływa się w ustach
Zamiast kupować i piec, wrzucam do garnka. Jest miękki, wilgotny i rozpływa się w ustach
Nawet doświadczeni grzybiarze nie mają pewności. Czy maślaki trzeba obierać?
Nawet doświadczeni grzybiarze nie mają pewności. Czy maślaki trzeba obierać?
Zapomnij o racuchach. Dyniowe placuszki podbijają serca i brzuchy
Zapomnij o racuchach. Dyniowe placuszki podbijają serca i brzuchy
Babcia zawsze dodaje do ciasteczek. Nie zmieniają smaku, a są sto razy bardziej kruche
Babcia zawsze dodaje do ciasteczek. Nie zmieniają smaku, a są sto razy bardziej kruche
Nie musisz sypać dużo mąki do placków z cukinii. Kluczowy jest prosty trik
Nie musisz sypać dużo mąki do placków z cukinii. Kluczowy jest prosty trik
Tę słodką roladę robię w sprytny sposób. Trudno uwierzyć, że taki deser nie wymaga pieczenia
Tę słodką roladę robię w sprytny sposób. Trudno uwierzyć, że taki deser nie wymaga pieczenia