Jeśli jesteś miłośnikiem przetworów, papryka po chorwacku to przepis, którego nie możesz przegapić. Znajdziesz tu połączenie dobrze znanej i lubianej w naszej kuchni papryki z wyrazistą zalewą na bazie musztardy. Do jej przygotowania możesz użyć zarówno tej ostrej, jak i łagodnej. Weź pod uwagę preferencje smakowe całej rodziny. Zapewniam, że w obu wydaniach przetwory będą smakować znakomicie. Instrukcję krok po kroku możesz obejrzeć w wideo, natomiast lista składników znajduje się poniżej.
Składniki:
- 2 czerwone papryki,
- 1 łyżeczka ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu kolorowego,
- 2 liście laurowe,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżka cukru,
- ½ szkl. octu 10 proc.,
- 1 szkl. wody,
- ¼ szkl. oleju roślinnego,
- 90 g musztardy (łagodnej lub ostrej).
Papryka po chorwacku to tradycyjny przepis kuchni bałkańskiej. Połączenie papryki i musztardowej zalewy jest znane w Chorwacji od lat. Gotowe przetwory mają szerokie zastosowanie w kuchni. Świetnie podkreślają smak mięs, sałatek oraz sosów. Możesz dodać je również na kanapki. W przepisie użyłem słoików o pojemności 330 ml, zaś zalewę przygotowałem w garnku o pojemności 2 litrów.