Parówki w chlebie tostowym to nowy sposób na śniadanie. Zachwyci wszystkich przy rodzinnym stole

Parówki w chlebie tostowym z szynką oraz serem to przepis na wyjątkowe śniadanie dla całej rodziny. Prosty przepis zachwyci twoich bliskich.

Parówki w chlebie tostowym- PysznościParówki w chlebie tostowym- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Śniadanie wcale nie musi oznaczać nudnej kanapki lub owsianki. W weekend uwielbiam puścić wodze fantazji i zaserwować moim bliskim coś nietypowego. Tym razem postawiłam na parówkowe rollsy z chleba tostowego z szynką oraz serem. Całość otula prosty, jajeczny omlet i zielony akcent w postaci świeżego szczypiorku. Proste, znane wszystkim produkty (które większość pewnie ma w swojej lodówce) można podać w wyjątkowy sposób. Śniadanie jest pożywne i smaczne, a przygotowanie nie zajmuje dużo czasu.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Parówki w chlebie tostowym. Nowy sposób na śniadanie

Parówki w chlebie tostowym

Składniki:

  • 6 kromek chleba tostowego,
  • 6 mini parówek,
  • 6 plastrów sera żółtego,
  • 120 g szynki wędzonej,
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 3 jaja,
  • sól/pieprz.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Z chleba tostowego wycinam środek, tworząc tym samym okienko ze skórki. Kawałek chleba rozwałkowuję. Parówkę zawijam w plasterek sera i następnie roluję wraz z pieczywem. Jeśli nie kupisz parówek w wersji mini, to pokrój po prostu klasyczne kiełbaski na mniejsze kawałki.

Ruloniki z chleba i parówek- Pyszności
Ruloniki z chleba i parówek- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: Do głębokiego talerza wbijam jajka i rozkłócam je przy pomocy widelca. W jajecznej masie zanurzam przygotowane ruloniki z sera, chleba i parówki.

Krok 3: Po obtoczeniu wszystkich ruloników, do roztrzepanych jajek dorzucam pokrojoną w słupki lub kostki szynkę oraz drobno posiekany szczypiorek. Doprawiam solą oraz pieprzem i mieszam.

Parówka w chlebie tostowym- Pyszności
Parówka w chlebie tostowym- Pyszności © Licencjodawca

Krok 4: Na patelni rozgrzewam olej lub masło i podsmażam ruloniki z każdej strony, aż się zarumienią. Robię to na średniej mocy palnika, aby nie przypalić za szybko pieczywa. Następnie na tej samej patelni układam odłożone wcześniej okienka z chleba. Ich wnętrze wypełniam jajeczną masą z szynką i szczypiorkiem. Gdy jaja się zetną, przewracam tost na drugą stronę i smażę jeszcze przez chwilę.

Parówki w chlebie tostowym- Pyszności
Parówki w chlebie tostowym- Pyszności © Licencjodawca

Krok 5: Na talerzu układam tost z omletem i rulonik z parówką. Posypuję posiekanym szczypiorkiem. Całość możesz podać z ulubionym sosem, na przykład ketchupem. Najlepiej smakuje na ciepło. Smacznego!

Parówki w chlebie tostowym- Pyszności
Parówki w chlebie tostowym- Pyszności © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Profesjonalna szefowa zdradza przepis na grzybową. Dodaje nie tylko świeże borowiki
Profesjonalna szefowa zdradza przepis na grzybową. Dodaje nie tylko świeże borowiki
Na Wszystkich Świętych robię cały gar. Po przyjściu z cmentarza wszyscy zajadają ze smakiem
Na Wszystkich Świętych robię cały gar. Po przyjściu z cmentarza wszyscy zajadają ze smakiem
Dodaj łyżkę do masy. Placki będą mięciutkie i delikatne jak chmurka
Dodaj łyżkę do masy. Placki będą mięciutkie i delikatne jak chmurka