Pasta jajeczna nie będzie mdła. Sekretny składnik Magdy Gessler

Pasta jajeczna to doskonały pomysł na śniadanie. Jest nie tylko bardzo sycąca, ale również świetnie smakuje, dzięki czemu nawet dzieciaki, które są na bakier ze śniadaniami, zjedzą ją do ostatniego kęsa. Przepis na idealnie doprawioną pastę jajeczną zaprezentowała jakiś czas temu Magda Gessler.

Pasta jajeczna nie będzie mdła. Sekretny składnik Magdy GesslerPyszności; foto: Canva oraz Facebook; konto: Magda Gessler
SKOMENTUJ

Jajka to jedne z najpopularniejszych produktów spożywanych na śniadanie. Nie ma w tym nic dziwnego. Można je przygotowywać na wiele różnych sposobów, dzięki czemu nigdy się nie nudzą.

Ponadto jajka są dobrym pomysłem na śniadanie z perspektywy zdrowotności. Już dawno obalony został mit, że podwyższają one poziom złego cholesterolu w organizmie. Zawierają za to dużo składników odżywczych, a także cholinę, która spowalnia proces starzenia się mózgu. Wspomagają też prawidłowy rozwój dzieci, bo ułatwiają wchłanianie wapnia, na czym zyskują ich kości i zęby.

pasta jajeczna - Pyszności; foto: Canva
pasta jajeczna - Pyszności; foto: Canva

Mówi się, że zjadanie jednego czy dwóch jajek dziennie przynosi zdecydowane korzyści dla zdrowia. My popieramy ten wniosek, zwłaszcza po tym, jak odkryliśmy cudowny smak, który ma pasta jajeczna Magdy Gessler. Użyte przez nią przyprawy sprawiają, że smarowidło nie jest mdłe, a kanapkę z nim zje nawet największy śniadaniowy niejadek.

Jesteś ciekawy przepisu? Oto on.

Pasta jajeczna według Magdy Gessler

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 pęczek koperku
  • szczypiorek
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka curry
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • szczypta majeranku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

pasta jajeczna - Pyszności; foto: Canva
pasta jajeczna - Pyszności; foto: Canva

Jajka ugotuj na twardo. Kiedy ostygną, obierz je i pokrój w drobną kostkę. Możesz też zetrzeć je na tarce.

Pęczek koperku i trochę szczypiorku drobno posiekaj i dodaj je do jajek. Następnie dołóż majonez, masło, musztardę, majeranek, curry i ostrą paprykę. Dopraw jeszcze solą i pieprzem do smaku.

Całość dokładnie wymieszaj. Podawaj ze świeżym pieczywem i ulubionymi warzywami — pomidorami, ogórkami czy papryką. Jeśli masz ochotę na coś ekstra zdrowego, dorzuć na wierzch kiełki rzeżuchy albo słonecznika.

A jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne śniadanie, rzuć okiem na ten przepis na jajko zapiekane w bułce z awokado. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia