Zamiast masłem posmaruj chleb tym. Jest o wiele zdrowsza

Pasta słonecznikowa to pyszna i zdrowa alternatywa dla masła. Jest bogata w składniki odżywcze, smaczna i prosta w przygotowaniu.

ObrazekAdobeStock
Ewa

Masło jest jednym z najpopularniejszych dodatków do kanapek, ale w ostatnich latach wiele osób szuka zdrowszych i bogatszych w składniki odżywcze opcji. Jedną z najlepszych alternatyw dla masła na kanapkach jest pasta słonecznikowa, która nie tylko smakuje dobrze, ale również ma wiele korzyści dla zdrowia.

Pasta słonecznikowa

Pasta powstaje z prażonych nasion słonecznika, które znane są ze swoich bogatych wartości odżywczych. Mają dużo białka, błonnika, witamin i minerałów. Zawierają również cenne przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki i chronią organizm przed chorobami przewlekłymi. Choć pasta zawiera więcej tłuszczu niż wiele innych produktów na kanapki, większość występuje w postaci tych zdrowych. Słonecznik ma dużą zawartość kwasu oleinowego, który znajdziemy również w oliwie z oliwek. Zdrowe tłuszcze pomagają obniżać poziom cholesterolu i zmniejszyć ryzyko chorób serca. Pasta ze słonecznika jest wspaniałą alternatywą dla wegan, ponieważ nie zawiera produktów pochodzenia zwierzęcego.

Prosta pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów

Składniki:

  • 100 g nasion słonecznika
  • 5 suszonych pomidorów w oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oleju z awokado
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • kilka liści świeżej bazylii (opcjonalnie)
  • szczypta pieprzu i soli

Sposób przygotowania:

Nasiona słonecznika podpraż na suchej patelni, aż zaczną się delikatnie rumienić. Przełóż do blendera, dodaj suszone pomidory (wraz z 3 łyżkami oleju), obrany ząbek czosnku, sok z cytryny, sól, pieprz i świeżą bazylię. Połącz składniki w jednolitą masę i gotowe. Jeśli Twój blender nie poradzi sobie z mieleniem twardych nasion, to nie praż słonecznika, tylko namocz go 5-6 godzin wcześniej w wodzie, aby stał się miękki.

Pasta z suszonych pomidorów- Pyszności źródło Canva(1)
Pasta z suszonych pomidorów- Pyszności źródło Canva(1)

Pasta słonecznikowa jest idealna jako smarowidło do kanapek, ale można ją również dodać do sałatek lub zupy dla dodatkowego smaku i tekstury.

Pomysły na kolorowe kanapki znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek