Starmach ma prosty trik na kwaśny posmak zupy pomidorowej. Znika po dodaniu prostego składnika

Jeśli dobra zupa pomidorowa wychodzi za sprawą włożonego w nią serca, oznacza to, że nie może być lepszego przepisu niż ten od Ani Starmach. Bo chyba nikt nie zarzuciłby tej kucharce braku miłości dla gotowania? Sprawdź przepis i zobacz jej patent na pomidorówkę bez kwaśnego posmaku. 

patent na pomidorówkę bez kwaśnego posmakupatent na pomidorówkę bez kwaśnego posmaku - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook; konto: Anna Starmach

Przez żołądek do serca - nie bez powodu to powiedzenie zawsze kojarzy nam się z Anią Starmach. Chyba nie ma drugiej tak skromnej kulinarnej celebrytki, która - jak może się wydawać - ponad wszystko hołduje zasadzie, że jeśli smakuje, to wszystko jest dobrze.

O jej cudownym, niezobowiązującym podejściu do gotowania zdarzyło nam się już pisać. Ania Starmach, w przeciwieństwie do innych znanych twarzy polskiej sceny kulinarnej, nie przykłada pretensjonalnej, megalomańskiej wagi do zasad, których jeśli nie znasz - nie możesz określić się osobą, która potrafi gotować. Ma być po prostu smacznie.

Obrazek
patent na pomidorówkę bez kwaśnego posmaku - Pyszności; foto: Canva

Te podejście jest tym bardziej cenne, bo Ania Starmach nie jest byle kim na rzeczonej scenie. I nie chodzi tu nawet o bycie jurorką MasterChefa. Ania jest absolwentką rocznego kursu w najlepszej szkole kulinarnej świata - Le Cordon Bleu. Odbyła też staże w renomowanych, trzygwiazdkowych restauracjach. A to już o czymś świadczy.

Ostatnio Ania Starmach zdradziła swój przepis na zupę pomidorową, dorzucając do niego swój patent na pomidorówkę bez kwaśnego posmaku, czyli dodatek śmietany kremówki zamiast zwykłej. Na portalu kuchnia.wp.pl zawarto z kolei poradę o dodaniu odrobiny sody oczyszczonej do pomidorowej. Wystarczy dodać ½ łyżeczki sody oczyszczonej na ok. pięciolitrowy garnek zupy.

Zupa pomidorowa Ani Starmach

Składniki:

        
  • 2 litry bulionu
  • 700 ml domowego przecieru pomidorowego (lub 500 ml kupnej passaty)
  • 200 ml śmietany 18% - tu możesz zastosować patent na pomidorówkę bez kwaśnego posmaku i zamienić kwaśną śmietanę na śmietankę kremówkę.
  • 200 g ugotowanego białego ryżu
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
Obrazek
patent na pomidorówkę bez kwaśnego posmaku - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

Bulion zagotuj. Następnie dodaj przecier pomidorowy i zamieszaj.

Odlej odrobinę zupy do naczynia i dolej do niej śmietankę kremówkę. Tak zahartowaną śmietankę zacznij powoli wlewać do zupy, ciągle mieszając. Dzięki temu unikniesz zwarzenia się śmietanki, a zupa będzie idealnie zabielona.

Ponownie zagotuj i dopraw solą i pieprzem. Podawaj z natką pietruszki i ryżem.

Skoro omówiliśmy już pomidorówkę, może szukasz inspiracji na drugie danie? Sprawdź więc ten nowy przepis z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Biorę serek wiejski i jabłka. Po chwili mam górę pysznych racuchów
Biorę serek wiejski i jabłka. Po chwili mam górę pysznych racuchów
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Do szkoły przygotowuję turecką kanapkę. Hit na drugie śniadanie
Do szkoły przygotowuję turecką kanapkę. Hit na drugie śniadanie
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji