Starmach ma prosty trik na kwaśny posmak zupy pomidorowej. Znika po dodaniu prostego składnika
Jeśli dobra zupa pomidorowa wychodzi za sprawą włożonego w nią serca, oznacza to, że nie może być lepszego przepisu niż ten od Ani Starmach. Bo chyba nikt nie zarzuciłby tej kucharce braku miłości dla gotowania? Sprawdź przepis i zobacz jej patent na pomidorówkę bez kwaśnego posmaku.
15.11.2022 | aktual.: 05.08.2023 13:00
Przez żołądek do serca - nie bez powodu to powiedzenie zawsze kojarzy nam się z Anią Starmach. Chyba nie ma drugiej tak skromnej kulinarnej celebrytki, która - jak może się wydawać - ponad wszystko hołduje zasadzie, że jeśli smakuje, to wszystko jest dobrze.
O jej cudownym, niezobowiązującym podejściu do gotowania zdarzyło nam się już pisać. Ania Starmach, w przeciwieństwie do innych znanych twarzy polskiej sceny kulinarnej, nie przykłada pretensjonalnej, megalomańskiej wagi do zasad, których jeśli nie znasz - nie możesz określić się osobą, która potrafi gotować. Ma być po prostu smacznie.
Te podejście jest tym bardziej cenne, bo Ania Starmach nie jest byle kim na rzeczonej scenie. I nie chodzi tu nawet o bycie jurorką MasterChefa. Ania jest absolwentką rocznego kursu w najlepszej szkole kulinarnej świata - Le Cordon Bleu. Odbyła też staże w renomowanych, trzygwiazdkowych restauracjach. A to już o czymś świadczy.
Ostatnio Ania Starmach zdradziła swój przepis na zupę pomidorową, dorzucając do niego swój patent na pomidorówkę bez kwaśnego posmaku, czyli dodatek śmietany kremówki zamiast zwykłej. Na portalu kuchnia.wp.pl zawarto z kolei poradę o dodaniu odrobiny sody oczyszczonej do pomidorowej. Wystarczy dodać ½ łyżeczki sody oczyszczonej na ok. pięciolitrowy garnek zupy.
Zupa pomidorowa Ani Starmach
Składniki:
- 2 litry bulionu
- 700 ml domowego przecieru pomidorowego (lub 500 ml kupnej passaty)
- 200 ml śmietany 18% - tu możesz zastosować patent na pomidorówkę bez kwaśnego posmaku i zamienić kwaśną śmietanę na śmietankę kremówkę.
- 200 g ugotowanego białego ryżu
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Bulion zagotuj. Następnie dodaj przecier pomidorowy i zamieszaj.
Odlej odrobinę zupy do naczynia i dolej do niej śmietankę kremówkę. Tak zahartowaną śmietankę zacznij powoli wlewać do zupy, ciągle mieszając. Dzięki temu unikniesz zwarzenia się śmietanki, a zupa będzie idealnie zabielona.
Ponownie zagotuj i dopraw solą i pieprzem. Podawaj z natką pietruszki i ryżem.
Skoro omówiliśmy już pomidorówkę, może szukasz inspiracji na drugie danie? Sprawdź więc ten nowy przepis z naszego kanału na YouTube.