Żadne piwo, żadna musztarda. Tak zrobisz najlepszą pieczoną białą kiełbasę

Biała kiełbasa zapiekana z cebulą i ogórkiem kiszonym to proste i pyszne danie, które świetnie komponuje się z kromką świeżego chleba lub ziemniakami. Można ją podać nawet na świąteczny stół. Koniecznie wypróbujcie ten prosty przepis.

ObrazekPyszności - Fot. Di bloguje
Katarzyna Gileta

Głównym składnikiem tego dania jest oczywiście biała kiełbasa. Nie wszyscy wiedzą, że w sklepie możemy znaleźć białą kiełbasę surową lub parzoną. Czym się różnią? Procesem obróbki – kiełbasa parzona, jak sama nazwa wskazuje, zostaje poddana obróbce cieplnej.

Z tego powodu ich wygląd znacząco się różni. Dobra kiełbasa surowa powinna mieć kolor biało-różowy, z widocznymi kawałkami białego tłuszczu i naturalnie różowego czy czerwonego mięsa. Jeżeli kiełbasa ma intensywnie różowy kolor, prawdopodobnie zawiera sól peklującą, bądź inne substancje konserwujące. Z kolei kiełbasa parzona powinna mieć szary kolor, ponieważ tak właśnie wygląda mięso po obróbce cieplnej. Nie jest to zjawisko niecodzienne, a kolor nie powinien nas zniechęcać.

Jak wybrać białą kiełbasę?

Co wyróżnia dobrą białą kiełbasę poza krótkim składem? Przede wszystkim zawartość mięsa i na to warto zwrócić uwagę. Jeżeli w białej kiełbasie znajduje się zaledwie 60-80 procent mięsa, to lepiej zrezygnować z tego produktu, zwłaszcza że miejsce mięsa z pewnością wypełniają niechciane dodatki w postaci skrobi, białka sojowego, celulozy czy nadprogramowego tłuszczu wieprzowego. Dobra biała kiełbasa to minimum 90 procent mięsa wieprzowego bądź wieprzowo-wołowego. Jeśli już macie dobrą białą kiełbasę, wypróbujcie przepis Diany, autorki bloga Di bloguje.

Na blogu znajdziecie również przepis na najlepszy chlebek bananowy.

Biała kiełbasa z cebulą i ogórkiem kiszonym

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Cebule pokrój w piórka, a ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Warzywa wymieszaj z olejem oraz dopraw solą z pieprzem.
  2. Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż białe kiełbaski. Na wierzch wyłóż cebule z ogórkami. Całość przykryj folią aluminiową i wstaw do rozgrzanego piekarnika.
  3. Zapiekaj 20 minut w 180 stopniach. Następnie ostrożnie zdejmij folię i zapiekaj kiełbasę przez kolejne 20 minut.

Zobacz także przepis na soczyste pałki z kurczaka w marynacie pieczone pionowo:

Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇