Karkówka przekładana cebulą i ogórkami. W musztardzie z ziemniaczanymi talarkami
Karkówka przekładana cebulą i ogórkami. Jak zrobić pieczoną karkówkę? Jakie składniki będą potrzebne?
02.02.2022 | aktual.: 07.02.2022 14:27
Karkówka przekładana cebulą i ogórkami – składniki i przygotowanie
Karkówka przekładana cebulą i ogórkami to pyszny obiad dla całej rodziny. Możesz przygotować ją na wiele różnych sposobów i z różnymi dodatkami. Dzisiaj stworzyliśmy faszerowaną karkówkę z ogórkami, cebulą i musztardą. Dzięki temu mięso jest kruche i soczyste!
Wybierz duży kawałek karkówki, 1 kg to minimum, żeby pieczeń ładnie wyglądała i była odpowiednio smakowała.
Jakie dodatki do karkówki? Nasze mięso podaliśmy dzisiaj z ziemniaczanymi talarkami, które upiekliśmy razem z karkówką. W ten sposób są idealnie miękkie i "przechodzą" aromatem pieczonego mięsa. Do obiadu dodaj swoją ulubioną surówkę lub sałatkę i pyszny obiad dla całej rodziny.
Przepis na karkówkę przekładaną cebulą i ogórkami poniżej. Sprawdź składniki i przygotowanie krok po kroku.
Ziemniaki do naszego przepisu przygotowaliśmy w robocie kuchennym marki Philips.
Składniki
Karkówka przekładana cebulą i ogórkami – składniki
- 800 g karkówki wieprzowej
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 2 ogórki kiszone
- 1/2 cebuli
- 3 łyżki musztardy
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 4 ziemniaki
Jak zrobić karkówkę przekładaną cebulą i ogórkami?
Pracę nad przepisem na karkówkę przekładaną cebulą i ogórkami rozpocznij od przygotowania składników.
Na początek pokrój białą cebulę w piórka. Następnie podziel ogórki kiszone w cienkie plastry.
Jeśli nie chcesz, aby deska do krojenia przemieszczała się podczas krojenia warzyw, pomiędzy blatem i deską ułóż nawilżoną ściereczkę kuchenną lub ręcznik papierowy. Dzięki temu zabiegowi deska podczas krojenia będzie przez cały czas nieruchoma. Tym samym przygotujesz potrzebne produkty w szybki i prosty sposób.
Faszerowanie schabu – przepis na karkówkę przekładaną cebulą i ogórkami
Na blacie kuchennym ułóż karkówkę. Następnie natnij ją w kilku miejscach, tworząc przez całą długość kieszonki o grubości 2-3 cm.
Następnie polej mięso olejem roślinnym i dopraw je przy pomocy soli oraz pieprzu. Oczywiście możesz dodać tu również inne przyprawy, które według Ciebie będą doskonale podkreślać smak całego dania. Możesz użyć tu m.in. rozmaryn, oregano lub słodką paprykę.
W powstałych kieszonkach rozprowadź musztardę. Aby zrobić to dokładnie, użyj do tego zadania pędzelka kuchennego. Dzięki niemu równomiernie i dokładnie rozprowadzisz produkt na karkówce.
Następnie umieść w powstałych kieszonkach plastry ogórka kiszonego oraz kawałki cebuli.
Mięso jest już gotowe, czas przejść do kolejnego etapu pracy nad przepisem.
Karkówka przekładana cebulą i ogórkami – czas pieczenia
Przełóż mięso do formy do pieczenia i wstaw pod przykryciem do nagrzanego piekarnika.
Karkówka przekładana cebulą i ogórkami – czas pieczenia. Nafaszerowaną karkówkę piecz przez 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Do przygotowania dzisiejszego obiadu wybierz program "góra-dół".
W międzyczasie obierz i umyj ziemniaki, po czym podziel je w cienkie talarki w robocie kuchennym. Dzięki temu urządzeniu zrobisz to w mgnieniu oka.
Po 1,5 godziny wyjmij karkówkę z formy do pieczenia. Na dnie rozłóż ziemniaczane talarki. Ułóż je również dookoła podpieczonego schabu.
Całość dopraw solą, po czym przykryj naczynie pokrywką i ponownie wstaw do piekarnika. Tym razem piecz całość przez 30 minut. Piekarnik ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
I to wszystko! Pomysł na obiad dla całej rodziny jest już gotowy. Smacznego! Jak oceniasz nasz przepis na karkówkę przekładaną cebulą i ogórkami?
Jeśli szukasz więcej genialnych i sprawdzonych przepisów, zapraszamy do naszej bogatej bazy. Na pewno znajdziesz tam wiele ciekawych inspiracji, które zadomowią się Twoim menu na dłużej. Do usłyszenia!