Karkówka przekładana cebulą i ogórkami. W musztardzie z ziemniaczanymi talarkami

Karkówka przekładana cebulą i ogórkami. Jak zrobić pieczoną karkówkę? Jakie składniki będą potrzebne?

Obrazek
Pyszności

Karkówka przekładana cebulą i ogórkami – składniki i przygotowanie

Karkówka przekładana cebulą i ogórkami to pyszny obiad dla całej rodziny. Możesz przygotować ją na wiele różnych sposobów i z różnymi dodatkami. Dzisiaj stworzyliśmy faszerowaną karkówkę z ogórkami, cebulą i musztardą. Dzięki temu mięso jest kruche i soczyste!

Wybierz duży kawałek karkówki, 1 kg to minimum, żeby pieczeń ładnie wyglądała i była odpowiednio smakowała.

Jakie dodatki do karkówki? Nasze mięso podaliśmy dzisiaj z ziemniaczanymi talarkami, które upiekliśmy razem z karkówką. W ten sposób są idealnie miękkie i "przechodzą" aromatem pieczonego mięsa. Do obiadu dodaj swoją ulubioną surówkę lub sałatkę i pyszny obiad dla całej rodziny.

Przepis na karkówkę przekładaną cebulą i ogórkami poniżej. Sprawdź składniki i przygotowanie krok po kroku.

Ziemniaki do naszego przepisu przygotowaliśmy w robocie kuchennym marki Philips.

Składniki

Karkówka przekładana cebulą i ogórkami – składniki

  1. 800 g karkówki wieprzowej
  2. 3 łyżki oleju roślinnego
  3. 2 ogórki kiszone
  4. 1/2 cebuli
  5. 3 łyżki musztardy
  6. 1/2 łyżeczki soli
  7. 1/2 łyżeczki pieprzu
  8. 4 ziemniaki

Jak zrobić karkówkę przekładaną cebulą i ogórkami?

Pracę nad przepisem na karkówkę przekładaną cebulą i ogórkami rozpocznij od przygotowania składników.

Na początek pokrój białą cebulę w piórka. Następnie podziel ogórki kiszone w cienkie plastry.

pieczona karkówka faszerowana ogórkami z ziemniaczanymi talarkami

Jeśli nie chcesz, aby deska do krojenia przemieszczała się podczas krojenia warzyw, pomiędzy blatem i deską ułóż nawilżoną ściereczkę kuchenną lub ręcznik papierowy. Dzięki temu zabiegowi deska podczas krojenia będzie przez cały czas nieruchoma. Tym samym przygotujesz potrzebne produkty w szybki i prosty sposób.

Faszerowanie schabu – przepis na karkówkę przekładaną cebulą i ogórkami

Na blacie kuchennym ułóż karkówkę. Następnie natnij ją w kilku miejscach, tworząc przez całą długość kieszonki o grubości 2-3 cm.

Następnie polej mięso olejem roślinnym i dopraw je przy pomocy soli oraz pieprzu. Oczywiście możesz dodać tu również inne przyprawy, które według Ciebie będą doskonale podkreślać smak całego dania. Możesz użyć tu m.in. rozmaryn, oregano lub słodką paprykę.

pieczona karkówka faszerowana ogórkami z ziemniaczanymi talarkami

W powstałych kieszonkach rozprowadź musztardę. Aby zrobić to dokładnie, użyj do tego zadania pędzelka kuchennego. Dzięki niemu równomiernie i dokładnie rozprowadzisz produkt na karkówce.

Następnie umieść w powstałych kieszonkach plastry ogórka kiszonego oraz kawałki cebuli.

pieczona karkówka faszerowana ogórkami z ziemniaczanymi talarkami

Mięso jest już gotowe, czas przejść do kolejnego etapu pracy nad przepisem.

Karkówka przekładana cebulą i ogórkami – czas pieczenia

Przełóż mięso do formy do pieczenia i wstaw pod przykryciem do nagrzanego piekarnika.

Karkówka przekładana cebulą i ogórkami – czas pieczenia. Nafaszerowaną karkówkę piecz przez 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Do przygotowania dzisiejszego obiadu wybierz program "góra-dół".

pieczona karkówka faszerowana ogórkami z ziemniaczanymi talarkami

W międzyczasie obierz i umyj ziemniaki, po czym podziel je w cienkie talarki w robocie kuchennym. Dzięki temu urządzeniu zrobisz to w mgnieniu oka.

pieczona karkówka faszerowana ogórkami z ziemniaczanymi talarkami

Po 1,5 godziny wyjmij karkówkę z formy do pieczenia. Na dnie rozłóż ziemniaczane talarki. Ułóż je również dookoła podpieczonego schabu.

pieczona karkówka faszerowana ogórkami z ziemniaczanymi talarkami

Całość dopraw solą, po czym przykryj naczynie pokrywką i ponownie wstaw do piekarnika. Tym razem piecz całość przez 30 minut. Piekarnik ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

I to wszystko! Pomysł na obiad dla całej rodziny jest już gotowy. Smacznego! Jak oceniasz nasz przepis na karkówkę przekładaną cebulą i ogórkami?

pieczona karkówka faszerowana ogórkami z ziemniaczanymi talarkami

Jeśli szukasz więcej genialnych i sprawdzonych przepisów, zapraszamy do naszej bogatej bazy. Na pewno znajdziesz tam wiele ciekawych inspiracji, które zadomowią się Twoim menu na dłużej. Do usłyszenia!

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji