Pieczona łopatka wieprzowa pod warzywami. Przepis na pyszny obiad

Pieczona łopatka wieprzowa z warzywami to pyszny pomysł na obiad dla całej rodzinny. Jej przygotowanie jest naprawdę proste, a efekt końcowy zachwyci nawet wybrednego gościa.

Obrazek
Ewa

Pieczona łopatka wieprzowa z warzywami – przepis na obiad

Ogórki kiszone świetnie komponują się z wieprzowiną, a reszta warzyw w tym przepisie tylko dopełnia smaku. Taka pieczeń to sprawdzony przepis na obiad, który zachwyci wszystkich!

Możesz oczywiście przyprawić łopatkę po swojemu. Smak wieprzowiny dobrze podkręci majeranek, tymianek, estragon, imbir, kolendra, curry, kminek, mięta, listek laurowy, ziele angielskie i czosnek. Nie może też zabraknąć odrobiny ostrej i słodkie papryki, która poza smakiem- podkreśla też kolor. Pieczona łopatka zdecydowanie lubi przyprawy!

Jeśli masz taką możliwość, to łopatkę możesz zamarynować kilka godzin wcześniej lub poprzedniego wieczora. Schowaj mięso do lodówki i przykryj je folią lub talerzykiem. Dzięki temu będzie jeszcze bardziej aromatyczne.

Przepis na pieczoną łopatkę wieprzową z warzywami krok po kroku poniżej. Sprawdź, jakie składniki są potrzebne, by wyszło coś wspaniałego.

Obrazek

Składniki

Pieczona łopatka wieprzowa z warzywami – składniki

  1. 1 kg łopatki wieprzowej
  2. 800 g pomidorów krojonych w puszce
  3. 150 g pieczarek
  4. 1 cebula
  5. 1 papryka czerwona
  6. 5-6 ogórków kiszonych
  7. 2 łyżeczki słodkiej papryki
  8. 1 łyżeczka suszonego czosnku
  9. 1 łyżeczka soli
  10. 1 łyżeczka pieprzu
  11. 3 łyżki oleju roślinnego

Zacznij od przygotowania warzyw do pieczonej łopatki wieprzowej z warzywami

Paprykę umyj i pokrój w paski. Cebulę pokrój w piórka, pieczarki dokładnie wyszoruj i pokrój w plasterki. Ogórki kiszone pokrój tak, jak paprykę.

Wrzuć warzywa do miski i dodaj do nich pomidory krojone z puszki. Dokładnie wszystko wymieszaj.

Czas na łopatkę

Łopatkę wieprzową umyj i osusz ręcznikiem papierowym.

Ponacinaj mięso tak, aby przypominało szachownicę. Nie rób nacięć za głęboko- zrób to do ok. połowy głębokości.

Pokrojone już mięso przełóż do formy do pieczenia, naczynia żaroodpornego lub do brytfanki. Nasmaruj mięso olejem- dzięki temu przyprawy dokładnie obejmą mięso. Dopraw słodką papryką, suszonym czosnkiem, solą i pieprzem. Postaraj się dokładnie natrzeć łopatkę. Dzięki temu każdy kawałek będzie tak samo aromatyczny i smaczny.

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Ile piec łopatkę wieprzową?

Na wierzchu i pomiędzy nacięcia nanieść wcześniej przygotowaną mieszankę warzyw. Przykryj folią i wstaw do piekarnika na godzinę (200 stopni Celsjusza). Następnie piecz bez przykrycia jeszcze 20-30 minut.

I gotowe!

Upieczoną łopatkę możesz podać z dowolną kaszą, ziemniakami, ryżem lub kopytkami. Dorzuć do tego ulubioną surówkę i pyszny obiad mięsno-warzywny gotowy!

Pieczona łopatka wieprzowa z warzywami na obiad to coś, co zachwyci wszystkich.

pieczona łopatka

Wybrane dla Ciebie

Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
Wlej 1 łyżkę do fasolki szparagowej. Zachowa piękny kolor i się nie rozgotuje
Wlej 1 łyżkę do fasolki szparagowej. Zachowa piękny kolor i się nie rozgotuje
Zapiekankę podaję jak tort. Nawet dzieci zjadły całą porcję warzyw
Zapiekankę podaję jak tort. Nawet dzieci zjadły całą porcję warzyw
Prawdziwy przysmak PRL-u. Sprawdź, jak przyrządzić kergulenę
Prawdziwy przysmak PRL-u. Sprawdź, jak przyrządzić kergulenę
Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej
Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej
Gdy nadchodzą upały, jem chłodnik ze słodkich składników. Jest o niebo lepszy od wersji z ogórkiem
Gdy nadchodzą upały, jem chłodnik ze słodkich składników. Jest o niebo lepszy od wersji z ogórkiem
Kupuję na zapas i mrożę. W zimie nie ma lepszego dodatku do obiadu
Kupuję na zapas i mrożę. W zimie nie ma lepszego dodatku do obiadu
Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy
Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy
Do tego obiadu potrzebuję pieczywo i szpinak. Wychodzą pyszne knedle
Do tego obiadu potrzebuję pieczywo i szpinak. Wychodzą pyszne knedle
Na deser zrób kawowe ptasie mleczko. Goście nie będą szczędzić komplementów
Na deser zrób kawowe ptasie mleczko. Goście nie będą szczędzić komplementów
Ciasto siostry Anastazji to istny majstersztyk. Jest kremowe i puszyste niczym chmurka
Ciasto siostry Anastazji to istny majstersztyk. Jest kremowe i puszyste niczym chmurka