przyprawy do mięsa
Kategorie Porady

Przyprawy do mięsa – poradnik jak je dobierać

Przyprawy do mięsa pasują jak świeczki do urodzinowego tortu. Bez nich nie sposób wyobrazić sobie pysznego dania, którego spożycie będzie prawdziwą ucztą dla naszego podniebienia.

Z racji, że w kuchni mamy do czynienia z różnego rodzaju mięsem i całą masą przypraw, postanowiłam przygotować mini ściągę, która z pewnością się przyda!

#1 Drób

przyprawy do mięsa drób

W przypadku drobiu możesz wykorzystać całą masę przypraw. Do tej listy należy:

  • bazylia
  • liść laurowy
  • kolendra
  • cynamon
  • curry
  • czosnek
  • gałka muszkatołowa
  • majeranek
  • cebula granulowana
  • czosnek granulowany
  • mięta
  • papryka
  • rozmaryn
  • pietruszka
  • szałwia
  • szafran
  • cząber
  • estragon
  • tymianek

#2 Wołowina

przyprawy do mięsa wołowina

Wołowina, to kolejny rodzaj mięsa, który bardzo często pojawia się w naszej kuchni. Łączyć z nią można takie przyprawy jak:

  • bazylia
  • kumin
  • liść laurowy
  • rozmaryn
  • curry
  • szałwia
  • czarny pieprz
  • cebula granulowana
  • tymianek
  • pieprz cayenne
  • czosnek granulowany
  • oregano

#3 Wieprzowina

przyprawy do mięsa wieprzowina

Bardzo popularna w naszym kraju wieprzowina świetnie sprawdzi się w połączeniu z następującymi przyprawami:

  • kolendra
  • kminek
  • koper włoski
  • papryka
  • imbir
  • szałwia
  • goździki
  • cząber

#4 Jagnięcina

przyprawy do mięsa jagnięcina

W moim zestawieniu nie mogło zabraknąć również jagnięciny. Aby podkręcić jej smak, należy dodać do niej takie przyprawy jak:

  • bazylia
  • cynamon
  • kumin
  • curry
  • czosnek granulowany
  • majeranek
  • mięta
  • cebula granulowana
  • oregano
  • rozmaryn
  • szałwia
  • cząber
  • nasiona sezamu
  • tymianek

#5 Cielęcina

przyprawy do mięsa cielęcina

Czas na cielęcinę, którą warto łączyć z następującymi przyprawami:

  • liść laurowy
  • czarny pieprz
  • curry
  • koper
  • imbir
  • majeranek
  • mięta
  • oregano
  • papryka
  • pietruszka
  • szafran
  • szałwia

#6 Ryby

przyprawy do mięsa ryby

I na koniec ryby, które również często wykorzystujemy w naszych przepisach. Ich smak doskonale podkręca:

  • liść laurowy
  • pieprz cayenne
  • curry
  • koper włoski
  • majeranek
  • mięta
  • cebula granulowana
  • papryka
  • pietruszka
  • szafran
  • szałwia
  • nasiona sezamu
  • tymianek
  • kurkuma

A skoro już o przyprawach mowa, koniecznie zapoznaj się również z pomysłami na organizery na przyprawy.