Do pierogów zawsze dodaję tę przyprawę. Farsz jest lepszy niż tradycyjny

Pierogi ruskie to absolutny klasyk polskiej kuchni. Chociaż farsz wydaje się być prostą sprawą, to jeden prosty dodatek sprawi, że będzie smakował jeszcze lepiej. Moja babcia robi tak od lat, a cała rodzina po prostu uwielbiam pierogi spod jej rąk.

Do pierogów zawsze dodaję tę przyprawę. Farsz jest lepszy niż tradycyjnyLepienie pierogów- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Obok pierogów zdecydowanie nie da się przejść obojętnie. Skrywać w sobie mogą cały wachlarz różnych farszów: od mięsnego, przez kapustę z grzybami, soczewicę, na jagodach i twarożku na słodko kończąc. Prym wiodą jednak pierogi ruskie z farszem z ziemniaków, cebulki oraz twarogu. Moja babcia jest prawdziwą mistrzynią i nigdy nie jadłam tak dobrych, jak w jej domu. Postanowiłam podpytać ją o jej sposób na wyjątkowo smaczny farsz. Zdradziła, że poza sercem wkładanym w lepienie pierogów dla swoich bliskich, dodaje również niestandardową przyprawę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gdy tylko spróbujesz tej kombinacji, nie będziesz chciał jeść jajecznicy w innym wydaniu

Pierogi ruskie

Chociaż w nazwie pojawia się słowo "ruskie", to z Rosją nie mają one za wiele wspólnego. Potrawa ta jest nazwana na cześć obszarów historycznych, które kiedyś były częścią Rzeczypospolitej, a dokładniej Rusi Kijowskiej i Rusi Białej. Obecnie jest to teren Ukrainy oraz Białorusi. W wielu ubogich wiejskich gospodarstwach mąka, ziemniaki i twaróg były głównymi składnikami w kuchni, więc pierogi ruskie szybko nabrało popularności i królują w naszej kuchni do dziś.

Przepis na pierogi ruskie

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 300 ml gorącej wody,
  • 1 płaska łyżka soli.

Farsz:

  • 500 g ziemniaków,
  • 500 g półtłustego twarogu,
  • 1 duża cebula,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej rzepakowy do smażenia.
Pierogi ruskie- Pyszności
Pierogi ruskie- Pyszności © Canva

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obieram, myję i gotuję w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Ugniatam tłuczkiem i odstawiam do wystudzenia.
  2. Cebulę kroję w kostkę i podsmażam na rozgrzanym oleju, aż się zeszkli. Dodaję ją do wystudzonych ziemniaków.
  3. Dorzucam także twaróg, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową i dokładnie mieszam całość.
  4. Przesiewam mąkę, dodaję sól i zagniatam ciasto, wlewając stopniowo wodę. Rozwałkowuję i przy pomocy szklanki wycinam koła.
  5. Nakładam farsz i dokładnie zalepiam brzegi.
  6. Pierogi wrzucam porcjami na gotującą się, osoloną wodę. Gotuję przez ok. minuty od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.
  7. Podaję z podsmażoną cebulką lub okrasą z boczku. Smacznego!


Pierogi ruskie
Pierogi ruskie © GETTY | NurPhoto

Wybrane dla Ciebie

Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia