PoradyDo pierogów zawsze dodaję tę przyprawę. Farsz jest lepszy niż tradycyjny

Do pierogów zawsze dodaję tę przyprawę. Farsz jest lepszy niż tradycyjny

Lepienie pierogów- Pyszności
Lepienie pierogów- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
22.09.2023 13:44

Pierogi ruskie to absolutny klasyk polskiej kuchni. Chociaż farsz wydaje się być prostą sprawą, to jeden prosty dodatek sprawi, że będzie smakował jeszcze lepiej. Moja babcia robi tak od lat, a cała rodzina po prostu uwielbiam pierogi spod jej rąk.

Obok pierogów zdecydowanie nie da się przejść obojętnie. Skrywać w sobie mogą cały wachlarz różnych farszów: od mięsnego, przez kapustę z grzybami, soczewicę, na jagodach i twarożku na słodko kończąc. Prym wiodą jednak pierogi ruskie z farszem z ziemniaków, cebulki oraz twarogu. Moja babcia jest prawdziwą mistrzynią i nigdy nie jadłam tak dobrych, jak w jej domu. Postanowiłam podpytać ją o jej sposób na wyjątkowo smaczny farsz. Zdradziła, że poza sercem wkładanym w lepienie pierogów dla swoich bliskich, dodaje również niestandardową przyprawę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pierogi ruskie

Chociaż w nazwie pojawia się słowo "ruskie", to z Rosją nie mają one za wiele wspólnego. Potrawa ta jest nazwana na cześć obszarów historycznych, które kiedyś były częścią Rzeczypospolitej, a dokładniej Rusi Kijowskiej i Rusi Białej. Obecnie jest to teren Ukrainy oraz Białorusi. W wielu ubogich wiejskich gospodarstwach mąka, ziemniaki i twaróg były głównymi składnikami w kuchni, więc pierogi ruskie szybko nabrało popularności i królują w naszej kuchni do dziś.

Przepis na pierogi ruskie

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 300 ml gorącej wody,
  • 1 płaska łyżka soli.

Farsz:

  • 500 g ziemniaków,
  • 500 g półtłustego twarogu,
  • 1 duża cebula,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej rzepakowy do smażenia.
Pierogi ruskie- Pyszności
Pierogi ruskie- Pyszności© Canva

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obieram, myję i gotuję w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Ugniatam tłuczkiem i odstawiam do wystudzenia.
  2. Cebulę kroję w kostkę i podsmażam na rozgrzanym oleju, aż się zeszkli. Dodaję ją do wystudzonych ziemniaków.
  3. Dorzucam także twaróg, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową i dokładnie mieszam całość.
  4. Przesiewam mąkę, dodaję sól i zagniatam ciasto, wlewając stopniowo wodę. Rozwałkowuję i przy pomocy szklanki wycinam koła.
  5. Nakładam farsz i dokładnie zalepiam brzegi.
  6. Pierogi wrzucam porcjami na gotującą się, osoloną wodę. Gotuję przez ok. minuty od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.
  7. Podaję z podsmażoną cebulką lub okrasą z boczku. Smacznego!


Pierogi ruskie
Pierogi ruskie© GETTY | NurPhoto
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także