WAŻNE
TERAZ

Lewandowski!! Euforia na trybunach po 3. golu Polski

Nie dodawaj tego mięsa do rosołu. Magda Gessler mówi, że zupę z nim lepiej wyrzucić niż zjeść

Najpopularniejszą polską zupą jest rosół. Przyrządzany z mięsa, warzyw i przypraw wywar jest rozgrzewający i po prostu pyszny. Wielu z nas od lat przygotowuje go na kurczaku. Okazuje się, że to kardynalny błąd! Magda Gessler, restauratorka i najsłynniejsza polska specjalistka od dobrej kuchni, przekonuje, że mięso z kurczaka zupełnie się do tego nie nadaje. Dlaczego?

ObrazekAdobe Stock
Joanna Bogiel-Jażdżyk

Rosół jest obowiązkową pozycją na niedzielnym stole. Wielu z nas nie wyobraża sobie tego dnia bez aromatycznego bulionu, zwłaszcza że jest później doskonałą bazą do przygotowania innych zup.

Gotując rosół, najczęściej decydujemy się na jeden rodzaj mięsa lub różne drobiowe. Zazwyczaj jest to kurczak i indyk, niekiedy także wołowina. Okazuje się, że według Magdy Gessler, jeden z tych rodzajów mięsa - kurczak - kompletnie nie nadaje się do gotowania rosołu.

"Polacy myślą, że kura to mięso. A kura to hormon..." - zawyrokowała Magda Gessler.
Rosół na kurczaku to błąd -Pyszności; źródło: Adobe
Rosół na kurczaku to błąd -Pyszności; źródło: Adobe

Kaczka i wołowina - najlepsze na rosół

Według restauratorki i gospodyni programu "Kuchenne rewolucje" rosół najlepiej jest gotować na mięsie z kaczki lub na wołowinie lub połączeniu obu tych mięs. Co równie istotne, absolutnie przy tym nie należy oszczędzać na włoszczyźnie. Im więcej warzyw damy do garnka, tym lepiej. Dzięki nim piękny zapach zupy unosić się będzie po całym domu. Sekretnym patentem Magdy Gessler na esencjonalny polski rosół jest podpieczenie włoszczyzny.

Ten trick nada twojej zupie niezwykłego aromatu. Do garnka nie należy też wlewać zbyt dużej ilości wody, bo ta i tak znajduje się w warzywach i mięsie. Wypróbuj rosół według receptury Magdy Gessler.

Rosół według Magdy Gessler - przepis

Składniki:

  • 2 kg kaczki
  • 1/2 kg szpondra wołowego
  • 3 marchewki
  • cebula
  • duży seler
  • 2 pietruszki
  • 1 por
  • 4 liście laurowe
  • 7 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • kilka suszonych podgrzybków
  • duży liść kapusty
  • natka pietruszki
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz

 Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od umycia mięsa i przełożenia go do garnka. Dodaj przyprawy i wszystko zalej zimną wodą. Zagotuj.
  2. Gdy woda zawrze, zdejmij szumowiny i zmniejsz ogień – gotuj zupę przez około 90 minut na wolnym ogniu.
  3. W międzyczasie obierz włoszczyznę. Cebulę opal na brązowo - ten zabieg podkręci smak i aromat zupy.
  4. Wrzuć wszystkie warzywa do mięsnego wywaru razem z namoczonymi wcześniej grzybami. Dokładnie zamieszaj i gotuj wszystko jeszcze przez ok. 2 godziny. Pod sam koniec dopraw solą i pieprzem. Po rozlaniu na talerze oprósz każdą porcję posiekaną natką pietruszki.

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser