Nie dodawaj tego mięsa do rosołu. Magda Gessler mówi, że zupę z nim lepiej wyrzucić niż zjeść

Najpopularniejszą polską zupą jest rosół. Przyrządzany z mięsa, warzyw i przypraw wywar jest rozgrzewający i po prostu pyszny. Wielu z nas od lat przygotowuje go na kurczaku. Okazuje się, że to kardynalny błąd! Magda Gessler, restauratorka i najsłynniejsza polska specjalistka od dobrej kuchni, przekonuje, że mięso z kurczaka zupełnie się do tego nie nadaje. Dlaczego?

ObrazekAdobe Stock
Joanna Bogiel-Jażdżyk

Rosół jest obowiązkową pozycją na niedzielnym stole. Wielu z nas nie wyobraża sobie tego dnia bez aromatycznego bulionu, zwłaszcza że jest później doskonałą bazą do przygotowania innych zup.

Gotując rosół, najczęściej decydujemy się na jeden rodzaj mięsa lub różne drobiowe. Zazwyczaj jest to kurczak i indyk, niekiedy także wołowina. Okazuje się, że według Magdy Gessler, jeden z tych rodzajów mięsa - kurczak - kompletnie nie nadaje się do gotowania rosołu.

"Polacy myślą, że kura to mięso. A kura to hormon..." - zawyrokowała Magda Gessler.
Rosół na kurczaku to błąd -Pyszności; źródło: Adobe
Rosół na kurczaku to błąd -Pyszności; źródło: Adobe

Kaczka i wołowina - najlepsze na rosół

Według restauratorki i gospodyni programu "Kuchenne rewolucje" rosół najlepiej jest gotować na mięsie z kaczki lub na wołowinie lub połączeniu obu tych mięs. Co równie istotne, absolutnie przy tym nie należy oszczędzać na włoszczyźnie. Im więcej warzyw damy do garnka, tym lepiej. Dzięki nim piękny zapach zupy unosić się będzie po całym domu. Sekretnym patentem Magdy Gessler na esencjonalny polski rosół jest podpieczenie włoszczyzny.

Ten trick nada twojej zupie niezwykłego aromatu. Do garnka nie należy też wlewać zbyt dużej ilości wody, bo ta i tak znajduje się w warzywach i mięsie. Wypróbuj rosół według receptury Magdy Gessler.

Rosół według Magdy Gessler - przepis

Składniki:

  • 2 kg kaczki
  • 1/2 kg szpondra wołowego
  • 3 marchewki
  • cebula
  • duży seler
  • 2 pietruszki
  • 1 por
  • 4 liście laurowe
  • 7 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • kilka suszonych podgrzybków
  • duży liść kapusty
  • natka pietruszki
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz

 Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od umycia mięsa i przełożenia go do garnka. Dodaj przyprawy i wszystko zalej zimną wodą. Zagotuj.
  2. Gdy woda zawrze, zdejmij szumowiny i zmniejsz ogień – gotuj zupę przez około 90 minut na wolnym ogniu.
  3. W międzyczasie obierz włoszczyznę. Cebulę opal na brązowo - ten zabieg podkręci smak i aromat zupy.
  4. Wrzuć wszystkie warzywa do mięsnego wywaru razem z namoczonymi wcześniej grzybami. Dokładnie zamieszaj i gotuj wszystko jeszcze przez ok. 2 godziny. Pod sam koniec dopraw solą i pieprzem. Po rozlaniu na talerze oprósz każdą porcję posiekaną natką pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀