PoradyDo smażenia cebuli babcia zawsze dodaje szczyptę tej przyprawy. Efekt zaskoczy każdego

Do smażenia cebuli babcia zawsze dodaje szczyptę tej przyprawy. Efekt zaskoczy każdego

Jeśli przepadasz za cebulą i często dodajesz ją do swoich dań, musisz poznać patent, który sprawi, że warzywo to będzie bardziej aromatyczne niż kiedykolwiek wcześniej. Jak to zrobić? Dodaj cukier do smażenia cebuli!

Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pyszności - Fot. Adobe Stock

27.01.2023 10:00

Cebula ma warstwy. To wiedział nawet Shrek. Ale czy poznał jej niesamowite właściwości i niezliczoną liczbę przepisów, w których można ją wykorzystać? Jeśli nie, to poczciwiec nie wiedział, co traci. Cóż, to już pozostaje w sferze naszych domysłów.

Cebula jako składnik i jako lekarstwo

Nie od dziś wiadomo, że cebula ma absolutnie odlotowe właściwości prozdrowotne. I nie chodzi tu jedynie o syrop z cebuli, czyli przekazywany z pokolenia na pokolenie środek na przeziębienie. Otóż z każdą zjedzoną cebulą w dowolnej postaci (a przecież używamy jej naprawdę często), serwujemy sobie porządną dawkę witalności.

Cukier do smażenia cebuli - Pyszności; foto: Canva
Cukier do smażenia cebuli - Pyszności; foto: Canva

Jednak w cebuli nie liczy się tylko jej niesamowite antybakteryjne, przeciwnowotworowe i przeciwutleniające działanie. Cenimy ją również za jej smak. Poddana odpowiedniej obróbce termicznej staje się niezastąpionym dodatkiem do mięs, sosów i innych pysznych potraw.

Kochamy ją więc od momentu wrzucenia na patelnie i wydobycia z niej apetycznej woni, aż do momentu, w którym ląduje na widelcu. Oczywiście, można ją chwilowo znielubić podczas krojenia, ale i na to znajdzie się sposób. Dzisiaj jednak skupimy się na tym, co zrobić, by smak, aromat i kolor smażonej cebuli były jeszcze lepsze niż wcześniej. Wystarczy szczypta przyprawy, którą na pewno masz w domu.

Wystarczy dodać cukier do smażenia cebuli

Cukier do smażenia cebuli - Pyszności; foto: Canva
Cukier do smażenia cebuli - Pyszności; foto: Canva

Za całą tajemnicą tego, że cukier tak dobrze wpływa na smażoną cebulę, stoi oczywiście efekt karmelizacji.

Kiedy więc następnym razem będziesz smażył cebulę, dodaj do niej szczyptę cukru. Sam zadecydujesz, jak daleko chcesz się posunąć w procesie jej karmelizacji. Jeśli chcesz przeprowadzić tę sekwencję do końca, może to zająć nawet około 20-30 minut.

W tym czasie cukier będzie wydobywał z cebuli aromat i zmiękczał jej strukturę. Już po krótkim czasie stanie się rozpływająca w ustach, a później zmieni też kolor na apetyczny brąz. Wszyscy zjedzą ją wtedy choćby samymi oczami!

Skoro mowa o przepisach z wykorzystaniem cebuli, rzuć okiem na ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie