Do smażenia cebuli babcia zawsze dodaje szczyptę tej przyprawy. Efekt zaskoczy każdego

Jeśli przepadasz za cebulą i często dodajesz ją do swoich dań, musisz poznać patent, który sprawi, że warzywo to będzie bardziej aromatyczne niż kiedykolwiek wcześniej. Jak to zrobić? Dodaj cukier do smażenia cebuli!

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock

Cebula ma warstwy. To wiedział nawet Shrek. Ale czy poznał jej niesamowite właściwości i niezliczoną liczbę przepisów, w których można ją wykorzystać? Jeśli nie, to poczciwiec nie wiedział, co traci. Cóż, to już pozostaje w sferze naszych domysłów.

Cebula jako składnik i jako lekarstwo

Nie od dziś wiadomo, że cebula ma absolutnie odlotowe właściwości prozdrowotne. I nie chodzi tu jedynie o syrop z cebuli, czyli przekazywany z pokolenia na pokolenie środek na przeziębienie. Otóż z każdą zjedzoną cebulą w dowolnej postaci (a przecież używamy jej naprawdę często), serwujemy sobie porządną dawkę witalności.

Obrazek
Cukier do smażenia cebuli - Pyszności; foto: Canva

Jednak w cebuli nie liczy się tylko jej niesamowite antybakteryjne, przeciwnowotworowe i przeciwutleniające działanie. Cenimy ją również za jej smak. Poddana odpowiedniej obróbce termicznej staje się niezastąpionym dodatkiem do mięs, sosów i innych pysznych potraw.

Kochamy ją więc od momentu wrzucenia na patelnie i wydobycia z niej apetycznej woni, aż do momentu, w którym ląduje na widelcu. Oczywiście, można ją chwilowo znielubić podczas krojenia, ale i na to znajdzie się sposób. Dzisiaj jednak skupimy się na tym, co zrobić, by smak, aromat i kolor smażonej cebuli były jeszcze lepsze niż wcześniej. Wystarczy szczypta przyprawy, którą na pewno masz w domu.

Wystarczy dodać cukier do smażenia cebuli

Obrazek
Cukier do smażenia cebuli - Pyszności; foto: Canva

Za całą tajemnicą tego, że cukier tak dobrze wpływa na smażoną cebulę, stoi oczywiście efekt karmelizacji.

Kiedy więc następnym razem będziesz smażył cebulę, dodaj do niej szczyptę cukru. Sam zadecydujesz, jak daleko chcesz się posunąć w procesie jej karmelizacji. Jeśli chcesz przeprowadzić tę sekwencję do końca, może to zająć nawet około 20-30 minut.

W tym czasie cukier będzie wydobywał z cebuli aromat i zmiękczał jej strukturę. Już po krótkim czasie stanie się rozpływająca w ustach, a później zmieni też kolor na apetyczny brąz. Wszyscy zjedzą ją wtedy choćby samymi oczami!

Skoro mowa o przepisach z wykorzystaniem cebuli, rzuć okiem na ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat