Do smażenia cebuli babcia zawsze dodaje szczyptę tej przyprawy. Efekt zaskoczy każdego
Jeśli przepadasz za cebulą i często dodajesz ją do swoich dań, musisz poznać patent, który sprawi, że warzywo to będzie bardziej aromatyczne niż kiedykolwiek wcześniej. Jak to zrobić? Dodaj cukier do smażenia cebuli!
27.01.2023 10:00
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Cebula ma warstwy. To wiedział nawet Shrek. Ale czy poznał jej niesamowite właściwości i niezliczoną liczbę przepisów, w których można ją wykorzystać? Jeśli nie, to poczciwiec nie wiedział, co traci. Cóż, to już pozostaje w sferze naszych domysłów.
Cebula jako składnik i jako lekarstwo
Nie od dziś wiadomo, że cebula ma absolutnie odlotowe właściwości prozdrowotne. I nie chodzi tu jedynie o syrop z cebuli, czyli przekazywany z pokolenia na pokolenie środek na przeziębienie. Otóż z każdą zjedzoną cebulą w dowolnej postaci (a przecież używamy jej naprawdę często), serwujemy sobie porządną dawkę witalności.
Jednak w cebuli nie liczy się tylko jej niesamowite antybakteryjne, przeciwnowotworowe i przeciwutleniające działanie. Cenimy ją również za jej smak. Poddana odpowiedniej obróbce termicznej staje się niezastąpionym dodatkiem do mięs, sosów i innych pysznych potraw.
Kochamy ją więc od momentu wrzucenia na patelnie i wydobycia z niej apetycznej woni, aż do momentu, w którym ląduje na widelcu. Oczywiście, można ją chwilowo znielubić podczas krojenia, ale i na to znajdzie się sposób. Dzisiaj jednak skupimy się na tym, co zrobić, by smak, aromat i kolor smażonej cebuli były jeszcze lepsze niż wcześniej. Wystarczy szczypta przyprawy, którą na pewno masz w domu.
Wystarczy dodać cukier do smażenia cebuli
Za całą tajemnicą tego, że cukier tak dobrze wpływa na smażoną cebulę, stoi oczywiście efekt karmelizacji.
Kiedy więc następnym razem będziesz smażył cebulę, dodaj do niej szczyptę cukru. Sam zadecydujesz, jak daleko chcesz się posunąć w procesie jej karmelizacji. Jeśli chcesz przeprowadzić tę sekwencję do końca, może to zająć nawet około 20-30 minut.
W tym czasie cukier będzie wydobywał z cebuli aromat i zmiękczał jej strukturę. Już po krótkim czasie stanie się rozpływająca w ustach, a później zmieni też kolor na apetyczny brąz. Wszyscy zjedzą ją wtedy choćby samymi oczami!
Skoro mowa o przepisach z wykorzystaniem cebuli, rzuć okiem na ten filmik z naszego kanału na YouTube.