Dodanie cukru do mięsa to największy sekret jego smaku. Raz spróbujesz i zawsze będziesz tak robić

Odpowiednio przyprawione mięso to gwarancja sukcesu, gdy chcemy przygotować naprawdę soczyste i smaczne danie. To właśnie przyprawy wydobywają z mięsa wszystko, co najlepsze. Podstawą jest sól i pieprz i to nie podlega żadnej wątpliwości. Ale czy wiesz, że świetnym rozwiązaniem będzie tu również cukier? Sprawdź, dlaczego warto go dodać.

Mięso z cukremMięso- Pyszności; Foto, Kadr z materiału na kanale YouTube Guga Foods
Karol Wiak

Mięso + cukier = pyszna i oryginalna potrawa

Karmelizowanie bardzo często kojarzy nam się z przygotowaniem słodkich dań, takich jak, chociażby creme brulle. Okazuje się jednak, że cukier może być świetnym dodatkiem również do takich potraw, które raczej nie kojarzą nam się ze słodkim, ale bardziej słonym i wytrawnym smakiem. Połączenie mięsa i cukru może okazać się prawdziwym strzałem w dziesiątkę. Odnosząc się do porady, która pochodzi z portalu kuchnia.wp.pl, pokażemy Wam, że cukier w połączeniu z mięsem stworzy idealne połączenie, na szczęście niewybuchowe.

Obrazek
Mięso- Pyszności

Karmelizowanie mięsa jest bardzo rzadko spotykaną techniką gotowania, stosowaną głównie w państwach azjatyckich. Cukier na mięsie pozwala jednak nadać daniom z wieprzowiny lub drobiu niezwykłego smaku i aromatu. W ten sposób wyczarujemy naprawdę wyjątkowy posiłek. W połączeniu z cukrem najlepiej smakuje schab, polędwiczki wieprzowe. Skarmelizowaną szynkę możemy z kolei użyć jako pyszny dodatek do sałatek. Efekt? Na pewno Cię zaskoczy i od tego momentu ten słodki dodatek zaczniesz dodawać do naprawdę wielu dań.

Po co dodawać go do mięsa?

W tym wszystkim niezwykle istotny wydaje się sam sens dodawania cukru do mięs. Warto jednak podkreślić, że oprócz wyjątkowego smaku, cukier ma istotny wpływ na konserwację potraw. Jest to szczególnie ważne, gdy przygotowujemy swojskie wędliny np. kiełbasę. Wspomaga on bowiem tworzenie bakterii kwasu mlekowego i w ten sposób powstaje odpowiednio kwaśne środowisko, którego absolutnie nie lubią bakterie gnilne.

Obrazek
Cukier - Pyszności; Foto: Canva.com

Pamiętaj, że zarówno cukier, jak i jego zamiennik, czyli miód - uruchamiają proces dojrzewania mięsa. Mówimy tu oczywiście o peklowaniu, do którego możesz również użyć cukru brązowego, sacharozy lub glukozy. Nie używaj w tym celu cukru pudru, gdyż przyspiesza on tworzenie kwasów.

Lubisz dania mięsne? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na kotlet schabowy moczony w maślance:

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji