Newsy"Polskie krewetki". Dziś już nikt nie sięga po ten produkt

"Polskie krewetki". Dziś już nikt nie sięga po ten produkt

Kiedyś były stałym elementem kuchni polskiej. Zajadali się nimi zarówno mieszczanie, jak i szlachta. Mikołaj Rej przygotowywał z nich zupę, a na śniadanie łączono je z jajecznicą. Dzisiaj raki rzadko pojawiają się w naszym menu. Najwyższa pora to zmienić, a swoją przygodę z tymi wyjątkowymi skorupiakami warto rozpocząć od tego artykułu. 

Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pyszności - Fot. Adobe Stock

17.05.2023 12:30

W czasach, kiedy polskie wody były obficie zamieszkane przez raki, skorupiaki te były serwowane na okrągło. Raki w sosie śmietanowym z gałką muszkatołową, masło rakowe z sosem kardynalskim czy słynna zupa rakowa znajdywały się nie tylko na talerzach szlachciców, ale i niższych warstw społecznych, które wyławiały raki z potoków. Dzisiaj ich konsumpcja jest w Polsce bardzo niska, o czym świadczą nawet przeprowadzone badania.

Raki — kto o nich słyszał?

Raki, zapomniany produkt kuchni polskiej - Pyszności; foto: Canva
Raki, zapomniany produkt kuchni polskiej - Pyszności; foto: Canva

Według zacytowanej przez portal ncez.pzh.gov.pl ankiety blisko 3/4 Polaków chociaż raz w życiu jadło krewetki, podczas gdy raków spróbowało zaledwie 23 proc. respondentów. Te smaczne i zdrowe skorupiaki nie są już nawet zbytnio kojarzone z kuchnią polską. Przykry proces zapominania o rakach przebiegał proporcjonalnie do zwiększającego się stopnia zanieczyszczenia słodkowodnych wód w Polsce i zmniejszania populacji raków. Sytuacja ta uległa pogorszeniu już w XIX wieku, kiedy stary kontynent trawiła tzw. racza dżuma. 

Dzisiaj, jeśli już jemy raki, to zazwyczaj są one towarem importowanym, często z Chin i Iranu. Mimo to polskie hodowle raków rzeczywiście istnieją, chociaż niewiele się o nich słyszy. Ten trend warto zmienić, ponieważ polskie skorupiaki są tak samo smaczne, co zdrowe. I — jakby nie patrzeć — tradycyjne, chociaż w dużej mierze zapomniane, tak jak inne klasyczne potrawy kuchni polskiej. 

Raki — właściwości

Podobnie jak inne skorupiaki, raki są produktem, który warto co jakiś czas zawrzeć w jadłospisie. Zawierają łatwostrawne białko o bogatym składzie aminokwasowym, a także nienasycone kwasy tłuszczowe wspomagające prace serca i układu krwionośnego. Raki są też źródłem witamin, takich jak B, C, D i E. Charakteryzują się pozytywnym wpływem na metabolizm i wątrobę.

Raki są bardzo zdrowe - Pyszności; foto: Canva
Raki są bardzo zdrowe - Pyszności; foto: Canva

Jak przyrządzić raki?

Raki można zarówno gotować, jak i smażyć. Stworzona na bazie szczypiec i głowy zupa jest pyszna i pełna aromatu — wiedział o tym już Mikołaj Rej. Przetarte mięso wykorzystywane jest jako dodatek do sosów, kremów i farszów. Najbardziej cenione mięso raków pochodzi z odwłoka, ale jest go stosunkowo niewiele: żeby uzyskać 1 kg czystego mięsa, należy ugotować aż 7 kg raków.

Po ugotowaniu raków należy usunąć z nich niejadalne czarne jelito, znajdujące się w odwłoku. Obróbka termiczna nie może trwać zbyt długo (gotuje się je maksymalnie 15 minut), bo mięso szybko staje się twarde i gumowate. Najwięksi pasjonaci tego skorupiaka wyjadają mięso nie tylko z odwłoka, ale również szczypiec, a z główki wysysają sok. Ma on jednak specyficzny, nieco pikantny posmak, dlatego — żeby się nie zrazić — polecamy za pierwszym razem go pominąć.

Wybrane dla Ciebie