Pieczone jabłka z lodami

Pyszny deser wcale nie musi być kaloryczny, a oto najlepszy dowód. Smacznie, zdrowo i pomysłowo!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Lody

  1. 600 g jogurt grecki
  2. 1/2 szkl. orzechy włoskie posiekane
  3. 1/2 szkl. rodzynki
  4. 2 łyżki ekstrakt waniliowy

Jabłka

  1. 2 szt. jabłka
  2. 2 łyżki syrop klonowy
  3. 1/2 łyżeczki gałka muszkatołowa
  4. 1/2 łyżeczki cynamon
  5. 1 łyżka imbir świeży starty

Sposób przygotowania:

1. Rozpocznij całą procedurę od przygotowania domowej roboty lodów. W tym celu połącz ze sobą jogurt grecki, orzechy włoskie, rodzynki oraz ekstrakt waniliowy.

Obrazek

2. Dokładnie wymieszaj i przełóż do formy. Mieszaj co 30 minut, aż do całkowitego zamarznięcia.

Obrazek

3. W międzyczasie przygotuj jabłka. W tym celu obierz jabłka, usuń gniazda z nasionami i ponacinaj owoce.

Obrazek

4. W miseczce połącz syrop klonowy, gałkę muszkatołową, cynamon oraz świeży imbir.

Obrazek

5. Rozprowadź mieszankę na owocach i wstaw do piekarnika na ok. 30 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).

Obrazek

6. Umieść na upieczonych jabłkach lody i to wszystko!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej