Pyszny deser wcale nie musi być kaloryczny, a oto najlepszy dowód. Smacznie, zdrowo i pomysłowo!
Pyszności
26.02.2019 | aktual.: 26.02.2019 14:19
Składniki:
Lody
600 g jogurt grecki
1/2 szkl. orzechy włoskie posiekane
1/2 szkl. rodzynki
2 łyżki ekstrakt waniliowy
Jabłka
2 szt. jabłka
2 łyżki syrop klonowy
1/2 łyżeczki gałka muszkatołowa
1/2 łyżeczki cynamon
1 łyżka imbir świeży starty
Sposób przygotowania:
1. Rozpocznij całą procedurę od przygotowania domowej roboty lodów. W tym celu połącz ze sobą jogurt grecki, orzechy włoskie, rodzynki oraz ekstrakt waniliowy.
2. Dokładnie wymieszaj i przełóż do formy. Mieszaj co 30 minut, aż do całkowitego zamarznięcia.
3. W międzyczasie przygotuj jabłka. W tym celu obierz jabłka, usuń gniazda z nasionami i ponacinaj owoce.
4. W miseczce połącz syrop klonowy, gałkę muszkatołową, cynamon oraz świeży imbir.
5. Rozprowadź mieszankę na owocach i wstaw do piekarnika na ok. 30 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).
6. Umieść na upieczonych jabłkach lody i to wszystko!