PoradyPierogi Tomasza Wolnego na Boże Narodzenie to hit. Nie trzeba ich nawet gotować w wodzie

Pierogi Tomasza Wolnego na Boże Narodzenie to hit. Nie trzeba ich nawet gotować w wodzie

Pieczone pierogi Tomasza Wolnego - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook; konto: Tomasz Wolny Tej
Pieczone pierogi Tomasza Wolnego - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook; konto: Tomasz Wolny Tej
16.11.2022 11:38

Święta zbliżają się wielkimi krokami. Jeśli w tym roku to ty jesteś gospodynią i organizatorką rodzinnego zjazdu, warto przygotować coś wyjątkowego. Co powiesz na przepis na świąteczne, pieczone pierogi Tomasza Wolnego? Przeczytaj artykuł i sama oceń, czy się nadadzą!

Co prawda Tomasz Wolny nie jest zawodowym kucharzem, ale jego przepis na pieczone pierożki wigilijne prezentuje się wyjątkowo profesjonalnie. Przygotowaniem ich pochwalił się w kuchni Pytania na Śniadanie, a asystowała mu żona, Agata.

Dziennikarska para nie zatrzymała się jedynie na pierożkach. W swoim repertuarze przewidzieli jeszcze przepis na barszcz czerwony oraz - co zrozumiałe - uszka z grzybami. Jednak to pieczone pierogi Tomasza Wolnego i Agaty Tomaszewskiej-Wolnej wzbudziły nasz największy zachwyt. Zresztą - przekonaj się sama.

Do oryginalnego przepisu pozwoliliśmy sobie dodać też nasze redakcyjne wskazówki.

Pierogi - Pyszności; foto: Canva
Pierogi - Pyszności; foto: Canva

Pieczone pierogi Tomasza Wolnego

Składniki na ciasto:

  • 0,5 kg mąki
  • kostka luźnego masła
  • 2 jaja
  • szklanka słodkiej śmietanki
  • 5 dag drożdży
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka cukru
  • sól

Składniki na farsz:

  • 30 dag kapusty
  • 2 garści grzybów suszonych
  • 1 cebula,
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Suszone grzyby namocz w wodzie, a później w tej samej wodzie gotuj je do miękkości, co jakiś czas ściągając pianę z wierzchu. Powinno to zająć około 40 minut.

Kapustę kiszoną posiekaj a później duś na patelni, podlewając wodą z gotujących się grzybów. Cebulę poszatkuj i zeszklij na maśle. Teraz dodaj do niej posiekane grzyby i kapustę. Dopraw solą i pieprzem.

Pieczone pierogi Tomasza Wolnego - Pyszności; foto: Canva
Pieczone pierogi Tomasza Wolnego - Pyszności; foto: Canva

Drożdże wyrób z cukrem. Dodaj podgrzaną śmietankę oraz trochę mąki - tak, by konsystencja była zbliżona do zwykłej, kwaśnej śmietany. Pozostaw do wyrośnięcia.

Do miski wsyp resztę przesianej mąki. Zrób w niej dołek i wlej rozczyn z drożdży. Teraz dodaj tam jajka i masło. Wyrób ciasto, a następnie podziel je na 4 równe części i przykryj ściereczką. W tym momencie warto odczekać pół godziny. Dzięki temu ciasto zrobi się bardziej plastyczne.

Każdą część ciasta rozwałkuj na placki o grubości około 3 mm. Użyj szklanki do wycięcia z nich krążków. Na środek każdego z nich wyłóż farsz i zlep ciasto palcami.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Pierogi wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj je pędzelkiem moczonym w rozbełtanym jajku. Piecz 20 minut.

Sprawdź jeszcze ten filmik z naszego kanału na YouTube z 5 pomysłami na pierogi.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także