Pierogi Tomasza Wolnego na Boże Narodzenie to hit. Nie trzeba ich nawet gotować w wodzie
Święta zbliżają się wielkimi krokami. Jeśli w tym roku to ty jesteś gospodynią i organizatorką rodzinnego zjazdu, warto przygotować coś wyjątkowego. Co powiesz na przepis na świąteczne, pieczone pierogi Tomasza Wolnego? Przeczytaj artykuł i sama oceń, czy się nadadzą!
Co prawda Tomasz Wolny nie jest zawodowym kucharzem, ale jego przepis na pieczone pierożki wigilijne prezentuje się wyjątkowo profesjonalnie. Przygotowaniem ich pochwalił się w kuchni Pytania na Śniadanie, a asystowała mu żona, Agata.
Dziennikarska para nie zatrzymała się jedynie na pierożkach. W swoim repertuarze przewidzieli jeszcze przepis na barszcz czerwony oraz - co zrozumiałe - uszka z grzybami. Jednak to pieczone pierogi Tomasza Wolnego i Agaty Tomaszewskiej-Wolnej wzbudziły nasz największy zachwyt. Zresztą - przekonaj się sama.
Do oryginalnego przepisu pozwoliliśmy sobie dodać też nasze redakcyjne wskazówki.
Pieczone pierogi Tomasza Wolnego
Składniki na ciasto:
- 0,5 kg mąki
- kostka luźnego masła
- 2 jaja
- szklanka słodkiej śmietanki
- 5 dag drożdży
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka cukru
- sól
Składniki na farsz:
- 30 dag kapusty
- 2 garści grzybów suszonych
- 1 cebula,
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Suszone grzyby namocz w wodzie, a później w tej samej wodzie gotuj je do miękkości, co jakiś czas ściągając pianę z wierzchu. Powinno to zająć około 40 minut.
Kapustę kiszoną posiekaj a później duś na patelni, podlewając wodą z gotujących się grzybów. Cebulę poszatkuj i zeszklij na maśle. Teraz dodaj do niej posiekane grzyby i kapustę. Dopraw solą i pieprzem.
Drożdże wyrób z cukrem. Dodaj podgrzaną śmietankę oraz trochę mąki - tak, by konsystencja była zbliżona do zwykłej, kwaśnej śmietany. Pozostaw do wyrośnięcia.
Do miski wsyp resztę przesianej mąki. Zrób w niej dołek i wlej rozczyn z drożdży. Teraz dodaj tam jajka i masło. Wyrób ciasto, a następnie podziel je na 4 równe części i przykryj ściereczką. W tym momencie warto odczekać pół godziny. Dzięki temu ciasto zrobi się bardziej plastyczne.
Każdą część ciasta rozwałkuj na placki o grubości około 3 mm. Użyj szklanki do wycięcia z nich krążków. Na środek każdego z nich wyłóż farsz i zlep ciasto palcami.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Pierogi wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj je pędzelkiem moczonym w rozbełtanym jajku. Piecz 20 minut.
Sprawdź jeszcze ten filmik z naszego kanału na YouTube z 5 pomysłami na pierogi.